FHKC komutanları katledildi

Dünya Haberleri —

Lübnan/ Fotop:AFP

Lübnan/ Fotop:AFP

  • İsrail saldırıları Gazze’den Lübnan’a ve Yemen’e bölgesel karakter kazandı. Pazar günü gerçekleşen hava saldırısında FHKC’nin üç komutanı yaşamını yitirdi.

Lübnanlı yetkililer İsrail'in devam eden hava saldırılarında Pazar günü en az 105 kişinin daha öldürüldüğünü açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığının açıklamasında iki haftadan beri devam eden hava saldırılarından en az bin kişinin öldüğü 6 bin kişinin de yaralandığını duyurdu. İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah’a ve Yemen'deki Husilere yönelik artan saldırıları, Ortadoğu'daki çatışmaların kontrolden çıkabileceği ve İsrail'in başlıca müttefiki olan İran ve ABD'yi de içine çekebileceği endişelerine yol açıyor

Şehir merkezi savaş uçağı ile vuruldu

İsrail savaş uçakları başkent Beyrut'un Kola mahallesinde  bir apartmanı vurdu. Kentsel alanda savaş uçakları ile gerçekleştirilen saldırıya ilişkin açıklama yapan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), saldırıda üç liderlerinin öldürüldüğünü duyurdu. Saldırının gerçekleştiği Kola mahallesi daha çok Sünni Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu bir bölge. Saldırı, İsrail'in Beyrut güneyini aşarak, şehir merkezinde yaptığı ilk hava saldırısı olarak kayda geçti.

Saldırıdan saatler sonra Hamas da Lübnan'daki liderleri Fetih Şerif Ebu El-Emin'in öldürüldüğünü duyurdu. Hamas açıklamasında, Ebu El-Emin'in ailesiyle birlikte öldürüldüğü kaydedildi. Beyrut'un güneyindeki İsrail saldırılarının da sürdüğü bildiriliyor.

Mülkeci kamplarını da vurdu

Lübnan basını, İsrail'in geçen hafta yoğun şekilde hedef aldığı Tyre kenti yakınlarındaki El Bas mülteci kampını ilk kez vurduğunu aktardı. Burada Gazze savaşı öncesinde yaklaşık 10 bin Filistinli mülteci kalıyordu. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) verilerine göre Lübnan'daki 12 kampta 200 bin Filistinli mülteci bulunuyor. Kampların güvenliğinden Filistinli silahlı örgütler sorumluyken Lübnan ordusu bu alanların dışında kalıyor. BEYRUT

 

* * *

Cephenin kronolojisi

Hristiyan bir Filistinli olan George Habaş’ın 1967’de kurduğu, dünyanın birçok coğrafyasından sosyalist ve ilericilere ittifak olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) İsrail, ABD ve AB tarafından terör söylemi ile yaftalan sosyalist bir hareket.

Şimdi zayıflamış olsa da FHKC, 1970’lerde Filistin Kurtuluş Örgütü FKÖ’nün El Fetih’ten sonraki en büyük bileşeniydi. Çoğunlukla Lübnan ve Suriye’de faaliyet gösteren FHKC uzun yıllar boyunca Filistin'deki silahlı grupların sol kanadını temsil etti.

1996 seçimlerini boykot eden FHKC, üç yıl sonra ise Filistin Yönetimi’nin kuruluşunu kabul etti. Grubun Habaş’tan sonraki lideri Ebu Ali Mustafa, 2000’de İsrail’in FHKC’nin Ramallah’taki ofisine yönelik olarak helikopterle düzenlediği roket saldırısında katledildi.

FHKC buna, Kudüs’te, bir sağ partinin lideri olan İsrail Turizm Bakanı Rehavam Zeemi’ye suikast düzenleyerek karşılık verdi. İsrail, saldırıyla ilgili örgütün yeni lideri Ahmed Saadat’ı suçladı. 2002’de Filistin Yönetimi, Saadat’ı tutuklayarak Jericho hapishanesine koydu.

Saadat, Ocak 2006 seçimlerinde FHKC’nin parlamentoya girmeye hak kazanan üç adayından biri oldu. İsrail askerleri Jericho hapishanesini kuşatıp Saadat ve dört kişiyi kaçırdı.

Saadat günümüzde hâlâ bir İsrail hapishanesinde tutuluyor.

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.