Gazetecilere baskı, cinayetlere vardı

DFG raporu

DFG raporu

  • Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, gazetecilere yönelik baskıların arttığını, Başûrê Kurdistan'daki saldırıda olduğu gibi cinayetlere vardığını vurguladı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Ağustos Ayı Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. AKP-MHP iktidarının ifade ve düşünce özgürlüğüne saldırıların Ağustos'ta daha da yoğunlaştığı vurgulanan raporda, "Kürtlere karşı savaşı, Federe Kürdistan’a taşıyan iktidar, Federe Kürdistan’daki ortağı KDP ile gazetecilere dönük kapsamlı bir baskı politikasını uygulamaya koydu. Temmuz'da KDP işbirliği ile gazetecilere dönük saldırılar yoğunlaştı" denildi. Raporda, Türkiye'nin Federe Kurdistan'ın Silêmanî kentine bağlı Seyîdsadik ilçesinde 23 Ağustos’ta gerçekleştirdiği saldırıda gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'in katledildiğine yer verildi.

Derneğin internet sayfasında yayınlanan rapora göre; Ağustos'ta iki gazeteci kötü muamele maruz kaldı, 6 gazeteci tehdit edildi, iki gazeteci saldırıya uğradı, bir gazetecinin haber takibi engellendi.

Gazeteciler hakkında açılan dava ve soruşturmalara da yer verilen rapora göre; üç gazeteci hakkında soruşturma, dört gazeteci hakkında dava açıldı, bir gazeteciye yargılandığı davada 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

35 gazetecinin hala cezaevinde olduğu belirtilen raporda, 16 gazetecinin işsiz kaldığı, üç programa Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) tarafından durdurma ve iki kanala da idari para cezası verildiği kaydedildi. Ağustos'ta 10 tane de yayın yasağı kararı verildiği vurgulanan raporda, 6 internet sitesi kapatılırken, 401 habere erişim engeli, 88 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildiği belirtildi. AMED

 

* * *

Cami derneğiyle yolsuzluk

Ağrı İl Özel İdaresi, yıllık 5 milyon TL geliri olan Merkez Cami'nin derneğine 7 milyonluk ek bir ödenek çıkardı. DEM Parti İl Genel Meclisi'nden Melik Özmüş, "Cami adına kurulan dernek yolsuzluk yapıyor" dedi. 

Agirî merkezde bazı iş insanlarının bağışlarıyla 2022'de yapımına başlanan Merkez Cami, 2023 yılında faaliyete geçti. Caminin altında bulunan 50 iş yerinin kirası, daha önce AKP’den belediye başkan yardımcılığı yapan Kasım Bulan’ın başkanı olduğu Yeni Merkez Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne aktarılıyor. Söz konusu gelirin yıllık 5 milyon TL’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 

Ağrı İl Özel İdaresi, faaliyete geçen caminin yapımında kullanılmak üzere 7 milyonluk bir ödenek ayırdı. Oy çokluğuyla alınan kararda, "İlimiz merkez cami yapımında kullanılmak üzere malzeme alımı için aktarılan ödeneğin tutarı 7 milyon TL’dir. Verilen ödenek Yeni Merkez Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin banka hesabına yatırıldı" denildi. 

Konuya dair MA'dan Hakan Yalçın'a konuşan DEM Parti Agirî İl Genel Meclisi Eşbaşkanı Melik Özmüş, cami yapımı üzerinden rant edildiğini belirterek, şunları söyledi: "Caminin altında bulunan 50’ye yakın işyerinin kirası bu caminin derneğine aktarılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da sürekli fonlanan bir camidir. Köylere hizmet götürmeyen İl Özel İdaresi, caminin derneğine para aktarıyor. Bu kentin yüzlerce köyünün hala yolu, camisi ve okulu yokken, kalkıp bu şekilde yolsuzluk yapmak kabul edilecek bir şey değil. Bu caminin adı altında kurulan dernek yolsuzluk yapıyor. Burada bir rant dönüyor." AGIRÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.