Gözaltında cinsel taciz

Kadın Haberleri —

Narin Güran için eylem

Narin Güran için eylem

  • Türk polisi, Narin için sokağa çıkan kadınları gözaltına aldıktan sonra kıyafetlerini çıkarıp, görüntülerini çekerek taciz etti. Suçunu örtbas etmek için uyguladığı şiddet görüntülerini zorla sildirdi.

Amed'in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Çulî Mahallesi’nde 21 Ağustos'ta kaybedilen 8 yaşındaki Narin Güran’ın, arama çalışmalarının 19’uncu gününde katledilmiş halde bulunması ülke genelinde tepkilere neden oldu. Eylemlerin merkezlerinden biri olan İstanbul’da, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) tarafından Kadıköy’de gerçekleştirilen açıklama esnasında kimlik kontrolü yapma isteyen polislere tepki gösteren 2 kadın gözaltına alındı. Demir Leblebi grubu ise İstiklal Caddesi’nde eylem yapmak istedi ancak polis saldırarak izin vermedi. Bu eylemde de 7 kadın gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar ifadelerinde, polis şiddetine maruz kaldıklarını belirterek, kıyafetlerinin erkek polisler tarafından çıkartılarak, cinsel tacize maruz kaldıklarını söyledi. MA’ya konuşan kadınlar ayrıca doktor muayenesine polis eşliğinde girdiklerini, polis tarafından maruz kaldıkları darp ve cebirin doktor raporuna işlenmediğini kaydetti. Aynı şekilde ifadelerinde herhangi bir uyarı yapılmadan kanunsuz bir şekilde gözaltına alındıklarının altını çizdi.

Tacizi kaydettiler

Demir Leblebi grubu üyesi Yasemin Aladağ emniyette yaşananları, şu sözlerle anlattı: “Kadınlar, İstanbul Emniyeti’ne mensup polis memurları tarafından cinsel tacize maruz kaldı. Fiziksel saldırı esnasında kıyafetleri çıkarılan arkadaşlarımızın görüntüleri erkek polislerin kişisel telefonlarıyla çekildi. Erkek polisler gözaltı süreci bitmesine rağmen takip yoluyla kadın ve LGBTİQ+ arkadaşlarımıza yönelik tacizini sürdürdü.”

Suçlarını örtbas ettiler

Polis şiddetine dair görüntülerin ise emniyette zorla sildirildiğini söyleyen Aladağ, “Üniversiteli Kuir Feministler olarak bedenlerimize yönelik eril tahakkümü kabul etmiyoruz. İşkence anlarının görüntülerini arkadaşlarımızın telefonlarından zorla sildiren İstanbul Emniyeti, kadın ve lubunyalara karşı uyguladığı eril-devlet şiddetini gizleyemez. Bizler kampüsten sokağa, aile kurumuna, heteropatriarkata ve onun yürütücüsü olan saray faşizmine karşı var olduğumuz her alandan sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

***

7 çocuğa cinsel istismar

İstanbul'un Silivri ilçesinde Uygur Türklerinin yaşadığı bir sitede, Uygurlar tarafından kurulan etüt merkezinde, yaşları 4-12 arasında değişen 7 çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıktı.

Geçen sene yaşanan olayla ilgili soruşturma tamamlandı. Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında hazırlanan iddianameye göre, mağdur çocuklardan alınan ifadelerde hayatın olağan akışına uygun olmayan bir durum olmadığı, raporlarla tutarlı ve çelişkisiz beyanların yer aldığı görüldü.

Birden fazla istismar

Savcılık iddianamede, fail Kadeer A.’nın suçtan ve cezadan kurtulmaya yönelik çelişkili ve inkâr beyanlarına itibar edilmediğini kaydetti. İlk ve son cinsel istismar tarihlerinin belirlenemediği ifade edilen iddianamede, cinsel istismarın birden fazla kez gerçekleştiği ortaya çıktı.

Kadeer A.’nın zincirleme şekilde suç işlediği aktarılan iddianameyle ilgili ilk duruşma, 24 Ekim’de Silivri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dosyada bir tutuklu bulunuyor.

İSTANBUL 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.