Halay çekmek, örgüte destekmiş!

Urfa govend tepki

Urfa govend tepki

  • Sêrt’te halay çektikleri video gerekçe gösterilerek tutuklanan ikisi çocuk dört kişi hakkındaki iddianamede, halayın “Örgüte aktif destek amacı” taşıdığı ileri sürüldü.

Kürtçe müzik eşliğinde halay çekenlere dijital medyada başlatılan saldırı sonrasında onlarca Kürt genci tutuklandı. Sêrt’in Kurtalan ilçesinde de katıldıkları bir düğünde halay çektikleri gerekçesiyle 25 Temmuz günü ev baskınıyla gözaltına alınan A.T. (17), S.T. (17), Edanur Taşkesen (19) ve Tülin Taşkesen (21) tutuklandı. Filiz Taşkesen’e ise ev hapsi verildi. Hâkimlik, “Ajans Muhbir” adlı ırkçı hesaptan yapılan paylaşımı delil olarak gösterdi. Tutuklanan ikisi çocuk dört kişinin iddianameleri hazırlandı. İddianamede kullanılan, “örgütün başa çıkılması imkânsız bir güç olduğu ve amacına ulaşabileceği kanaatini toplum üzerinde oluşturmak” cümlesi dikkat çekti. 5 sayfalık iddianamede PKK-KCK’nin kuruluşuna ve sonrasındaki gelişimine yer verilirken, daha sonra dijital medya üzerinden yapılan ihbarla kendilerine ulaşan halay videosu yer aldı. Videoda çalan şarkı sözleri üzerinden propaganda yapıldığını iddia eden mahkeme, değerlendirme kısmında ise dikkat çekici suçlamalara yer verdi. Şarkı sözleri ile dört kişinin “Halkın örgüte sempatisini artırdığı”, “Örgüte aktif destek” veya “örgütün sesinin kitlelere duyurulmasını sağlamak” suçlarını işlediği iddia ediliyor.

Davanın ilk duruşması, 16 Ağustos’ta Siirt 3. Ağı Ceza Mahkemesi’nde görülecek. SÊRT

 

* * *

Tutuklanan gençlere ırkçı müzik dinletildi

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret eden İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, halay çektikleri gerekçesiyle tutuklanan gençlere ırkçı şarkılar dinletildiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) yöneticilerinden oluşan bir heyet, 7 Ağustos’ta Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret etti. İHD Eşbaşkanı Eren Keskin’in de içerisinde yer aldığı heyet, Kürtçe müzik eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle tutuklanan ve Êlih’ın Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê’deki operasyonun ardından tutuklanan annelerle görüştü. Heyette yer alan İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, alay çektikleri ve slogan attıkları gerekçesiyle “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla tutuklanan ikisi çocuk dört kişiye cezaevine götürülürken, ırkçı-milliyetçi şarkılar dinletildiğini ifade etti. 

Halay nedeniyle yapılan gözaltı ve tutuklamaların hukukla bağdaştırılamayacağını kaydeden Yılmaz, “Sosyal medyada milliyetçi grupların hedef göstermesi üzerine savcılıkların başlattığı soruşturmalar var. Bu soruşturmalara ilişkin yüzlerce dava açıldı, neredeyse tamamında beraat kararı verildi. Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bu konuda defalarca ihlal kararı verdi. AKP’nin bakanları, milletvekilleri ifade özgürlüğünün ne kadar geniş olduğunu, bu ve benzeri sloganların suç olmadığını defalarca söyledi. Hüseyin Çelik ve Bülent Arınç’ı hatırlarsak; ‘Gerilla’, ‘Bijî Serok Apo’ sloganlarını kullanmanın Türkiye’de suç olmadığını, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğini övünç kaynağı olarak söylediler. Bizzat hükümet yetkilerinin kendileri ‘Biz yaptık, bizden önce suçtu, cezalandırılıyorlardı’ diyorlardı. Bugün tekrar 90’lardaki süreçlere dönülmüş durumda” dedi. 

Tutuklanan gençlere resmi polis araçlarında ırkçı, milliyetçi marşlar dinletilmesinin “Öç alma” duygusu olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bunlar, kişilerin duygularını tatmin amacıyla geliştirilen davranışlardır ve bu çok tehlikeli bir davranış biçimidir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.