İyi halli ama çıkmasın

  • Cezaevi İdare Kurulu'nun "iyi halli ancak dışarı çıkması sakıncalı" dediği tutsak Lokman Yalçın'ın tahliyesi, 4. kez uzatıldı.  

Lokman Yalçın, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla hakkında verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine 2018'de Şirnex'te gözaltına alındı ve tutuklandı. Yalçın, 2019'da Mêrdîn'in ardından Bedlîs'in Xelat (Ahlat) ilçesinde bulunan T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi. 

Yalçın'ın infaz süresi, Ocak 2024'te tamamladı. Şartlı tahliye koşulları oluşan Yalçın, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu'nun (İGK) "disiplin" soruşturmalarını gerekçe göstererek verdiği karar doğrultusunda tahliye edilmedi. Kurul, Yalçın'ın tahliyesini iki kez dörder ve bir kez de üç ay olmak üzere uzattı. Kurul, son tahliye uzatma kararında (Eylül 2024) Yalçın'ın "iyi halli" olduğunu, ancak “dışarı çıkması sakıncalı" bulduğunu kaydetti. 

Yalçın ve avukatı, son tahliye uzatma kararına karşı Tatvan İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. Hakimlik, 4 Ekim’de itirazı karara bağlayarak, kurulun kararını "yerinde" buldu. Hakimlik kararında, Yalçın'ın “Pişman mısın?” ve “PKK terör örgütü müdür?” sorularına verdiği yanıtlara işaret edildi. Ayrıca, Yargıtay tarafından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen "Bijî Serok Apo" sloganı ise kararda suç olarak gösterildi. Tatvan Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itiraz da reddedildi. 

Kurul, Yalçın'ın tahliyesini 30 Aralık'ta bir kez daha üç ay engelledi. Karara karşı Tatvan Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itiraz, 7 Ocak'ta reddedildi. Karara, "Bijî Kurdistan", "Newroz pîroz be" ve "Bijî Serok Apo" sloganları gerekçe gösterildi. Ayrıca Yalçın'ın tecride karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemi de karara gerekçe yapıldı. Yalçın'ın "pişman olmaması" da kararın gerekçeleri arasında yer aldı. BEDLÎS

 

* * *

Tecrit en üst seviyede

Wan'daki hukuk ve sivil toplum örgütlerinin 8 cezaevine dair hazırladığı raporda, "Mahpuslar üzerindeki tecrit en üst seviyeye çıkarılmıştır" vurgusu öne çıktı. 

Wan Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Wan-Colemêrg Tabip Odası, Serhed ve Karadeniz bölgelerinde bulunan bazı cezaevlerinde yaşanan ihlallere dair rapor açıkladı. Rapor, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli, Van Yüksek Güvenlikli, Van T Tipi, Ahlat T Tipi, Patnos L Tipi, Iğdır S Tipi, Kalkandere L Tipi ile Beşikdüzü T Tipi Kapalı cezaevlerini kapsadı. 

Wan Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cevat Yılmaz, "En temel insan hakları dahi askıya alınmış ve mahpuslar üzerindeki tecrit en üst seviyeye çıkarılmıştır. Özellikle Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinde tutulan mahpuslar sosyal yalnızlaştırmaya maruz bırakılmaktadır. Mahpuslara kitap kotası kaldırılmalı ve yasal olan dergi-gazete ve TV kanalları derhal verilmelidir. Ağır hasta tutukluların tıbbi tedaviye ulaşma imkanı kısıtlandığından yaşam hakkı ihlaline yol açılmaktadır. Yeni yönetmeliğin iptali ile idare ve gözlem kurullarının yetkilerinin kısıtlanması veya bu uygulamanın tamamen ortadan kaldırılması çağrımızı yineliyoruz” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.