Halim 30. yılında anıldı

Yurt Dışı Haberleri —

Halim Dener anma

Halim Dener anma

  • Halim Dener, Alman polisi tarafından katledilişinin 30. yılında vurulduğu meydanda anıldı. Halim Dener Kampanyası öncülüğünde yapılan yürüyüş ve mitinge çok sayıda Alman devrimci ve demokrat güçler katıldı.  Anmada konuşan kardeşi Aydın Dener, “Bu haksız ölümü unutturmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Almanya'da 30 yıl önce katledilen Kürt genci Halim Dener’i anmak için "Mücadeleleri birleştirmek" sloganıyla Hannover'de yürüyüş yapıldı. Gösteriye katılanlar, Halim Dener'in anısını canlı tutmaya devam edeceklerini ve adalet talebinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Yürüyüş Steintor'da başladı ve birçok katılımcı Halim Dener'in öldürüldüğü yere mumlar, çiçekler ve resimler bıraktı. Hayatını kaybeden Halim Dener'in kardeşi Aydın Dener açılış konuşmasını yaptı. Bu eylemin çok değerli olduğunu çünkü Halim’in unutulmadığını gösterdiğini belirterek “Bu haksız ölümü unutturmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bir afiş asmanın sonu bu olmamalıydı” dedi. 

1952’den bu yana

Sonrasında sosyalist yardım kuruluşu Rote Hilfe adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada 1952 yılında Batı Almanya’nın tekrardan silahlandırılmasına karşı yapılan barışçıl bir gösteride öldürülen 21 yaşındaki Philipp Müller’in Almanya Federal Cumhuriyeti’nde polis kurşunuyla öldürülen ilk eylemci olduğu belirtilerek sonraki yıllarda da polisten kaynaklı ölümlerin devam ettiği hatırlatıldı. 

Belediye tabelayı da koymadı

Halim Dener’in de polis kurşunuyla öldürülen gençlerden biri olduğu hatırlatıldı. Halim Dener Kampanyası’nın, resmi ve onurlu bir anma yeri oluşturması talebinin önemine dikkat çekildi ve Hannover Belediyesi 30. ölüm yıl dönümünde bir bilgilendirme tabelası koyma kararını uygulamadığı için eleştirildi. 

 

 

Dev PKK bayrağı açıldı

Yapılan gösteriye güçlü bir kadın ve gençlik bloğu öncülük etti ve birçok Halim Dener fotoğrafı taşındı. PKK, YPG ve YPJ sembolleriyle süslenmiş balonlar gösterilerek bu sembollerin Almanya'da yasaklanması protesto edildi. Ayrıca üniversitedeki bir inşaat iskelesine dev bir PKK bayrağı açıldı. Gösteri rotası boyunca duvarlara spreylerle semboller yapılırken, bazıları polis tarafından plastik torbalarla kapatılmak istendi.

Alman medyasının tek taraflı yayınları

Klagesmarkt'taki ara miting sırasında, Türk Konsolosluğu'nun önünde "Gemeinsam kämpfen (Birlikte Mücadele - Öz Yönetim ve Özerklik için)" adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada, “Almanya, Halim Dener’in ölümünden kısa bir sonra PKK’yi yasaklı örgütler listesine aldı. Bununla PKK adına faaliyetleri yasakladı. Aslında bununla Kürt özgürlük mücadelesini yasakladı zira mücadele eden Kürt her an PKK’yle ilişkili olmakla suçlanabilecekti. Bu yasak ve yarattığı koşullar Almanya’da Kürtlere karşı tek taraflı bir medya da yarattı. Kürtlerin köyü yakıldığı, faali meçhullere öldürüldüğü, tutuklandığı Alman-Türk ilişkilerinin çıkarlarına kurban edildiği vakit Alman medyası Kürtleri Almanya’nın güvenliğine karşı kontrol edilemez bir kitle olarak servis etti. Alman medyasının bu tek yanlı yayınlarının etkisi hala bugün de devam ediyor” denildi.

 

     

Azadî bir tepki olarak kuruldu

AZADÎ Hukuk Bürosu adına yapılan konuşmada ise Azadi’nin Halim Dener’in öldürülmesine, Kürtlerin kriminalize edilmesine karşı bir tepki olarak kurulduğuna dikkat çekilerek, ''Baskılara karşı dayanışma önemli bir ihtiyaçtı ve hala da ihtiyaç” denildi. 

Kapanış mitingi Halim-Dener-Platz'da gerçekleşti ve katılımcılar adalet taleplerini yinelediler. Gösterinin barışçıl geçmesine rağmen polis saldırgan bir tutum izledi. Gösteri sırasında toplam üç kişi gözaltına alındı, gösteri sonrasında ise iki kişi daha gözaltına alındı. Ayrıca, Limmerstraße ve Dornröschenbrücke'de birçok kontrol yapıldı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.