Her 3 projeden 2’si kadınlar için

Kadın Haberleri —

Güler Yerbasan

Güler Yerbasan

  • Cizîr Belediyesi, kayyumların iki dönemdir kapattığı Kadın Politikalar Müdürlüğü’nü 8 yıl sonra tekrar açarak, kadına yönelik çalışmaların startını verdi. Eşbaşkanı Güler Yerbasan, “5 yıllık süreç içerisinde yapılacak her 3 projeden 2’si kadınlar için” dedi.

DEM Parti’li Cizîr Belediyesi, kayyumların iki dönemdir kapattığı Kadın Politikalar Müdürlüğü’nü yeniden açarak, kayyumların 8 yıllık tahribatlarını ortadan kaldırmaya başladı. Cizîr Belediyesi Eşbaşkanı Güler Yerbasan, kayyumların şiddete maruz bırakılan tüm kadınlara kapıları kapattığına işaret etti. MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan Yerbasan, Kadın Politikalar Müdürlüğü’nün açılmasıyla sadece Cizîr değil tüm ilçelere kadınlara için çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Çalınmadık kapı bırakılmayacak

Yerbasan, "İlçede yaratılan tahribat nedeniyle müdürlüğün acilen açılması gerekiyordu. Kadına yönelik şiddet ve katliamlar son zamanlarda arttı. Müdürlük bünyesinde şiddete maruz bırakılan kadınlar için ‘ALO Şiddet Hattı’ kurulacak. Şiddete uğrayan kadınlar bu hattan bize ulaşabilecekler. Ayrıca yoksul kadınlara destek amacıyla Kadın Mağazası açılacak. Kadın danışmanlık merkezi de tekrar faaliyete girecek. Bu çalışmalar Kadın Politikalar Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Projelerimiz kapsamlı ve uzun vadeli. 5 yıllık süreç içerisinde yapılacak her 3 projeden 2’si kadınlar için. Köy ve mahallelerde saha çalışmaları yürütülecek” dedi.

Eşit çalışma sistemi  

Kayyumların erkeklerin çalışma alanına dönüştürdüğü belediyeyi bu durumdan çıkaracaklarını söyleyen Yerbasan, şöyle devam etti: “Kadın Politikalar Müdürlüğü ilk adımımızdı. Çalışmalarımız daha da büyüyecek. Kadın kurulumuz haftada bir kez toplantı yapıyor ve kadın çalışmalarına dair kararlar alıyor. Amacımız kadın kimliğini ön planda tutmak. Kayyum fazla işçi aldığı için şu anda belediyenin kotası aşılmış durumda. Ancak önümüzdeki süreçte fermuar sistemini uygulayacağız.” ŞIRNEX

 

* * *

‘Eşitlikçi kent’ metodu

Amed Yenişehir Belediyesi, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin (CEMR) Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladı.

Kadın-Erkek eşitliği politikasının uygulanması için “eşitlikçi kent ”in metodunun hayata geçirildiği belirtilen şartta, “Eşitlikçi kent, 2005 yılında CEMR tarafından Avrupa yerel ve bölgesel yönetimleri için somut bir araç hayata geçirilmiştir. Bu proje, belirli Avrupa kentlerindeki ve belediyelerindeki iyi uygulamaları saptamak suretiyle yerel ve bölgesel düzeyde kadın- erkek eşitliği politikalarının uygulanması için bir metodoloji ortaya koymaktadır. Elinizdeki bu şart söz konusu çalışma üzerine inşa edilmiştir. Yerel ve bölgesel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesinde oynayabilecekleri etkin rol Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği (IULA) tarafından 1998 yılında kabul edilen ‘Kadın ve Yerel Yönetimler’ bildirisinde de vurgulanmıştır. Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı da kadın- erkek eşitliğini temel amaçlarından biri olarak belirlemiştir” ifadeleri kullanıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.