Hüdayfe idama çarptırıldı

Dünya Haberleri —

Esma Muhammed

Esma Muhammed

  • Irak mahkemesi, DAİŞ’in öldürülen lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin dul eşi Esma Muhammed’i ‘radikal bir örgüt için çalışmak ve Êzîdî kadınları alıkoymak’ suçlarından mahkum ederek idam cezasına çarptırdı.

Bağdat'taki Karkh Ceza Mahkemesi DAİŞ lideri Bağdadi’nin eşinin insanlığa karşı işlenen suçlara ortak olduğuna delilere dayanarak kanaat getirdi. Takma ismi Hüdayfe olan Esma Fevzi Muhammed el-Kubeysi'nin avukatından idam kararına dair bir açıklama gelmedi. 2019 yılında ABD güçleri El Bağdadi'yi Suriye'nin kuzeybatısında Türkiye sınırının sıfır noktasında Türk devletinin fiili olarak kontrolü altında tutuğu bir bölgede yaptığı baskınla öldürmüştü.

Esma Türkiye'de yaşıyordu

DAİŞ’in çöküş alametleri göstermesi ile rahat yaşayabileceği Türkiye’ye giden Bağdadi'nin eşi Esma Muhammed değişen dengeler sonucu Türk devleti tarafından tutuklanmıştı. Hüdayfe takma ismini kullanan DAİŞ’in tepe kadını bu yılın Şubat ayında Irak'a geri gönderildi ve o günden bu yana cezaevinde tutuluyor ve yargılanıyordu. Birleşmiş Milletler müfettişleri de DAİŞ'in Êzîdî kadınlara yönelik “soykırım, köleleştirme, tecavüz ve birçok diğer uluslararası suç” işlediğine dair açık ve ikna edici kanıtları olduğunu beyan etmişti. Karar ile Esma Muhammed’in bu insanlık dışı fiillere katıldığı teyit edilmiş oldu.

9 Êzîdî’ye onun evinde tecavüz edildi

Ümmü Hüdayfe, idamdan kurtulmak için Êzîdî kadınların başına gelenler için çok üzgün olduğunu ve utanç duyduğunu söylese de en az dokuz Êzîdî kız çocuğu ve kadının Hüdayfe'nin evine köle olarak getirildiği biliniyor.

DAİŞ zulmünden kurtulabilen bazı Êzîdî kadınlar, Irak'ta Ümmü Hüdayfe'ye yönelik "insan kaçırma ve cinsel kölelik" suçlamalarıyla dava açmıştı. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.