İki anne tek mücadele

Kadın Haberleri —

Hanife Arslan ve Makbule Özer

Hanife Arslan ve Makbule Özer

  • Makbule Özer’in kızı Naime Özer: Nasıl ki Van Büyükşehir Belediyesi’ne Cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala, 16:55’te kayyum atadılarsa, annemi de Cuma günü 16:55’te gizlilik kararıyla avukatına dahi bilgi vermeden bizi arayıp bir ifadesi olduğunu söylediler ve götürdükten sonra da tutukladılar. Yani Kürt’e karşı yürütülen politika hep aynı.
  • Hanife Arslan’ın kızı Reyhan Arslan: Ergenekoncular, kara para aklayanlar kimi psikolojisi bozuk, kimi çok yaşlı gerekçesiyle salıverildi. Ama bize gelince Kürt kimliğimizden dolayı hep ‘terörist’ olarak görülüyoruz. Biz terörist değiliz. Annem bir Barış Annesi, tek isteği herkesin huzur içerisinde yaşaması.

EBRU ASLAN

MED-TUHADFED’in 28 Haziran 2024 tarihinde yayınladığı verilere göre hapishanelerde 2021 yılında 52, 2022 yılında 78, 2023 yılında 43, 2024 yılının ilk altı ayında ise 26 kişi yaşamını yitirdi. Adalet Bakanlığı’na göre ise 2018-2023 yılları arasında toplam 2.258 mahpus hapishanelerde hayatını kaybetti. Bu düşmanca politikalar tüm hızıyla devam ederken, birçok hastalığı olup ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmayan annelerden Makbule Özer, Hanife Arslan, Hatice Yıldız ve Besra Erol ölüme terk edilmek isteniyor. Konuya ilişkin birçok kurum Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunurken, Makbule Özer’in kızı Naime Özer ve Hanife Arslan’ın kızı Reyhan Arslan’la annelerin son durumuna ilişkin konuştuk.

Hastanede yatışına müdahale ediliyor

Makbule Özer, bakıma muhtaç. Diyabet, astım, kemik erimesi gibi hastalıkları olmasına rağmen tahliye edilmiyor, dahası götürüldüğü hastanelerde yatışına bile müdahale ediliyor.

Naime Özer, “Annemin durumu hiç iyi değil. Geçen hafta Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Bir doktor yatışını verirken, diğer doktor ise odaların temiz olmadığını gerekçe göstererek yatışını yapmamış. Annem sürekli tekerlekli sandalyede ve birçok hastalığı var. Hastaneye yatırılması gerektiği durumlarda dahi farklı gerekçelerle geri gönderiliyor. Annem dışarıdayken tüm ihtiyaçlarını ben karşılıyordum; şimdi ise koşullar el verdikçe içerideki arkadaşlar karşılıyor. Ama ne yazık ki tüm bunlar görmezden geliniyor” dedi.

 

 

 

Politika hep aynı

Annesinin, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir” raporu sonrası tekrar tutuklanmasına da değinen Özer, “Nasıl ki Van Büyükşehir Belediyesi’ne Cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala, 16:55’te kayyum atadılarsa, annemi de Cuma günü 16:55’te gizlilik kararıyla avukatına dahi bilgi vermeden bizi arayıp bir ifadesi olduğunu söylediler ve götürdükten sonra da tutukladılar. Yani Kürt’e karşı yürütülen politika hep aynı. Biz zaten mevcut sistemden bir şey beklemiyoruz. Biliyoruz ki mesele Kürt olunca bir gün dahi düşünmezler” şeklinde konuştu.

Perşembe tahliye olacak

Özer, içeride anneler ve çocukların yeterince beslenemediğine de işaret ederek, ''Örneğin; yaz mevsiminde olmamıza rağmen talep ettikleri meyve ve sebzelerin bulunamadığını gerekçe göstererek kendilerine verilmiyor” dedi.

Özer, devamında, süreç içerisinde kendilerine destek olan herkese teşekkür ettiğini ve annesi Makbule Özer’in Perşembe günü tahliye olacağını, ziyarete gelecek olan dost ve akrabalarına annesinin en çok sevdiği meyve olan karpuzu getirmelerini söylediğini belirtti.

 

 

Kendileri de ne yaptıklarını bilmiyor

Hanife Arslan’ın ise KOAH, mide, yüksek tansiyon ve dizlerinde sıvı kaybı gibi birçok hastalığı bulunuyor. Tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan Arslan’ın son durumu hakkında Reyhan Arslan şu bilgileri verdi: “Annemin sağlık sorunları aynı ve çok mutsuz. Son zamanlarda annemi yine hastane hastane gezdiriyorlar. Bu durum da annemi ayrı yoruyor. Bence kendileri de ne yaptıklarını bilmiyor gibiler. Madem heyet raporu hep aynı 'hapishanede kalabilir' deniliyor ve içeride tutmaya devam edecekseniz, neden annemi bu kadar çok yoruyorsunuz? Trajikomik bir durum haline geldi. Sürekli ezberlenmiş bir 'Cezaevinde kalabilir' raporu, başka da bir şey yok.”

 

Reyhan Arslan

 

Çifte standart var

Ülkede yargılama konusunda çifte standart olduğunu belirten Arslan, “Örneğin; Ergenekoncular, kara para aklayanlar, kimi psikolojisi bozuk, kimi çok yaşlı gerekçesiyle salıverildi. Ama bize gelince Kürt kimliğimizden dolayı hep ‘terörist’ olarak görülüyoruz. Biz terörist değiliz. Annem bir Barış Annesi, tek isteği herkesin huzur içerisinde yaşaması, başka da bir şey değil. Ama maalesef ayakta dahi durmakta güçlük yaşayan, evinde oturan annem 40 askerin öldürülmesiyle suçlanıyor. Askeri alanın kendi içerisindeki planlamasını benim annem nasıl bilebilir ki? Bu, hiçbir akla mantığa sığacak bir durum değil” dedi.

 

Annem çok üzülüyor

''Bu ağır suçlamalar hepimizin hayatını çok etkiledi” diyen Arslan devamında şunları kaydetti: “Kardeşim Hacettepe’de öğretim görevlisiydi ve bu durumdan dolayı sürekli mobbinge maruz kaldı. Dayanamayıp istifa etti. Kardeşim şu anda ülkede mesleğini yapamıyor. Diğer kardeşlerim de benzer durumları yaşarken, sadece bir kız kardeşim sağlık alanında çalışıyor. Abim Lokman Arslan da faili meçhul... Bir kardeşimi de trafik kazasında kaybettik, bu sebeple annem çocuklarına çok düşkün ve çok üzülüyor.”

Arslan, son olarak herkes için adalet istediklerini ve bir an önce annesi Hanife Arslan’ın serbest bırakılmasını istedi.

 

* * * 

Ne olmuştu?

Van’ın Edremit ilçesinde yaşayan Makbule Özer ve Hadi Özer (80) çiftinin evlerine 24 Temmuz 2018'de içeride "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla baskın yapıldı. Baskında tüm aile bireyleri gözaltına alındı. Daha sonra Makbule Özer ve Hadi Özer hakkında, "örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçlamasıyla dava açıldı. Dava sonucunda çifte, 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Özer çifti, 9 Mayıs 2022'de tutuklanarak Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderildi. Birçok hastalığı bulunan yüzde 61 engelli Makbule Özer, ATK'nin "cezaevinde kalamaz" raporu üzerine cezasının infazı bir yıl süreyle ertelendi. Özer, 7 Eylül 2022’de tahliye edildi, eşi Hadi Özer ise cezasını tamamladıktan sonra tahliye oldu.

Ceza infazının bir yıl erteleme süresinin dolmasının ardından ATK'nin bu sefer "cezaevinde kalabilir" raporu vermesi üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı, ATK'nin birinci ve ikinci raporları arasında çelişkinin giderilmesi için yeni bir rapor istedi. Bunun üzerine 3 Nisan 2024'te ATK'nin bir kez daha "cezaevinde kalabilir" raporu vermesiyle Özer 22 Nisan'da yeniden Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.  

Hanife Arslan davası

Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde 21 Ekim 2007 gecesi çıkan bir çatışmada bir çok asker kaçırılıp, yaralanırken birçoğu da hayatını kaybetmişti. Sonrasında yürütülen soruşturma ile birçok kişi gözaltına alınıp tutuklanmıştı. 81 yaşındaki Hanife Arslan da örgüt üyeliği suçlamasıyla 2007 yılında 11 ay tutuklu kalıp tahliye edilirken, 2022 yılında tekrardan tutuklanarak 6 yıl 3 ay ceza verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.