İnsansızlaştırma ve talan

Türk devleti saldırı

Türk devleti saldırı

  • Medya Savunma Alanları’na yönelik kapsamlı bir operasyona hazırlanan İşgalci Türk devleti, Başûre Kurdistan’da son iki ayda 300’e yakın köyü insansızlaştırdı. 602 köy daha boşaltma tehdidi altında. İşgal edilen köyler talan ediliyor.

Zap, Metina, Avaşin’deki gerilla direnişi karşısında başarısızlığa uğrayan Türk devleti son iki aydır Behdînan bölgesine dönük askeri hareketliliğine hız verdi. Yüzlerce tank, zırhlı araç, ağır silah sevkıyatının yanısıra yeni kontrol noktaları kuruldu, üsler inşa edildi. Askeri sevkıyata paralel olarak insansızlaştırma ve talan uygulamaları da arttı.

6 yeni kontrol noktası

Başûre Kurdistanlı gazeteci  Şûxan Mîrza, Behdînan ilçelerine dönük işgal uygulamalarının yoğunlaştığına dikkat çekerek, "Hristiyan Barış Timleri (Community Peacemaker Teams-CPT) verilerine göre bugüne kadar 6 tane kontrol noktası inşa edildi. Türkiye, askeri üs sayısını 63-64'ten 70'e çıkartmayı hedefliyor” bilgisini verdi.

Behdînan üzerinden Şengal’e tehdit

Türk devletinin esas amacının Başûre Kurdistan’ı işgal etmek, “Behdînan'dan Duhok'a kadar Türkleştirmek" olduğunu söyleyen Mirza,  “şimdi 15 kilometrelik Güney Kürdistan topraklarına girdiler ve bu bölgelerde üslerini kurdular. Behdînan'a yerleşmek ve üslerini kurmak istiyorlar. O bölgeyi tamamıyla kendi hakimiyeti altına almak istiyor. Behdînan'ı ele geçirmek Şengal ve Musul üzerinde de tehdit oluşturuyor" dedi. 

602 köy boşaltma tehdidi altında

Gazeteci Mirza, Behdînan özelde de Berwari bölgesindeki son durumu şöyle özetledi:

*155 ormanlık alan işgal edildi.

*260'a yakın köy boşaltıldı. Bu köylere Türk devletinin askeri ve korucuları konuşlandırıldı.

*Boşaltılan köylerde bağ ve bahçeler yakılarak insansızlaştırılıyor.

*İşgal altındaki köyleri yağmalıyorlar. Halkın geçim kaynaklarını Türkiye pazarlarında satıyorlar. Nasıl ki Efrîn zeytinlerini sattılarsa, burada da aynı talan yapılıyor.

*Bölgede 602 köy boşaltma riski taşıyor.”

Tepkiler yetersiz

Verilen tepkilerin işgali engellemek için yeterli olmadığını dile getiren Mîrza, Türk devletinin Misak-ı Milli planını yenileme hedefine dikkat çekerek,  “Bu politika Kürtleri statüsüz bırakma politikasıdır. Türk devleti çok daha çabuk ve hızlı bir şekilde bölgenin tümünü hakimiyeti altına almak istiyor. Bu seferki gelişleri Irak hükümetinin gözetiminde ve peşmergenin gözü önünde yaşanıyor. Bu nedenle halk bu gelişi büyük bir tehdit olarak değerlendiriyor. Birkaç yerde halk tepkisini gösterdi. Ancak bu itirazlar ve tepkiler şu ana kadar bu işgali engellemeye yetmedi” diye konuştu.

‘Türk toprakları’ yazılamaları

Mirza özellikle Berwari ve Bala bölgelerinin hedef alındının altını çizdi. Geçtiğimiz günlerde, işgalci Türk güçlerinin Bala’da ‘Türkiye topraklarına girmek yasaktır’ şeklinde yazılamalar yaptığı basına yansımıştı. MA/HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.