Çıkarıldığı köyünde intikam yemini etti

Bêrîtan Nûrhak Çiya (Sultan Dağ)

Bêrîtan Nûrhak Çiya (Sultan Dağ)

  • Çocukken devlet zulmünden dolayı yurtsever ailesiyle birlikte Omerya bölgesindeki köylerinden çıkarken bir gün mutlaka gerilla olarak gelip intikam alacağına yemin etmişti.
  • Yeminine sadık kalan Sultan Dağ, ağabeyinin ardından katıldığı gerillada 22 yıl durmadan mücadele etti. Yeminine denk eylemlere imza attı. Yürüyüşünü şehadetle taçlandırdı.   

HPG, Mawa'daki çatışma ve hava saldırılarında Gabar Eyalet Komutanlığı üyesi Bêrîtan Nûrhak Çiya'nın (Sultan Dağ) da şehadete ulaştığını duyurdu.

Êlih’in Heskîf (Hasankeyf) ilçesinde bulunan Mawa Bölgesi’ndeki Xirbêkûr köyü kırsalında 18 Haziran’da başlayan ve 22 Haziran’da Kercews (Gercüş) ilçesi kırsalına yayılan Türk ordusunun saldırılarında YJA Star komutanlarından Sultan Dağ'ın şehit düştüğü, Türk İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Mêrdîn'in Mehsert (Ömerli) ilçesinden Elîh'e geçen ailesi, önce savcılıkla görüştü. Aile, görüşme sonrası geçtiği Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki cenazeyi teşhis etti. Cenazeyi alan aile, defnetmek için Mehsert ilçesine bağlı Şêxmehmûd (Fıstıklı) köyüne getirdi. Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz'in de olduğu çok sayıda kişinin katılımıyla cenaze, köy mezarlığında toprağa verildi. 

 

 

Son nefesine kadar direndi

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) de dün yazılı bir açıklamayla şehadeti teyit etti. BİM, "23 Haziran 2024 günü Gabar’ın Mawa bölgesinde işgalci Türk ordusuyla yaşanan çatışma ve gerçekleşen hava saldırılarında değerli komutanımız, Mêrdîn’in yiğit kadını, Gabar Eyalet Komutanlığı üyesi Bêrîtan Nûrhak Çiya (Sultan Dağ / Mêrdîn) son nefesine kadar fedaice direnerek şehadete ulaştı" dedi. BİM, Komutan Bêrîtan Nûrhak Çiya ile ilgili bilgiler de paylaştı:

 

 

Köyünden çıkarken yemin

Mêrdîn’in Omerya bölgesinde köklü bir yurtseverlik geleneğine sahip bir ailede gözlerini dünyaya açtı. Ailesinin Kurdistan’ın dört bir yanında birçok direnişte yer almasından ve dedesinin bu direnişlere dair anlattığı hikayelerle büyümesinden dolayı daha küçük yaşta Kürtlük bilincini edindi. Henüz küçük yaşta olmasına rağmen köylerine giden ilk gerillalardan etkilendi, gerillayı çocukluk kahramanı haline getirdi. Henüz 5 yaşındayken köylerinin Türk ordusu tarafından yakılması ve babasının gözlerinin önünde vahşi işkencelere maruz kalmasından dolayı Türk devletine büyük bir öfke duymaya başladı. Köylerinden sürgün edildiğinde bir gün mutlaka gerilla olarak köyüne gelerek intikamını alacağının yeminini etti.

Ağabeyinden sonra

Ailesiyle birlikte Mêrdîn’e, bir süre sonra Türkiye metropollerine taşındı. Bir süre devrimci gençlik faaliyetlerinde yer adı. Ağabeyi Nurhak'ın (Halit Dağ) gerilla saflarına katılmasında çok etkilendi ve iki defa katılmak için girişimde bulundu. Son olarak 2002'de tekrar girişimde bulunarak Wan üzerinden gerilla saflarına katılmayı başardı.

 

 

Qendîl'de eğitim ve çalışma

Gerilla saflarına katıldıktan sonra Qendîl bölgesine geçti, yeni savaşçılar eğitimine dahil oldu. Askeri eğitim kadar ideolojik donanıma da önem verdi. Tüm çalışmalara koşturdu. Qendîl bölgesinde dört yıl boyunca mücadele etti; kendisini ideolojik, askeri ve örgütsel boyutlarda geliştirdi. Şehîd Berîtan Özgür Kadın Akademisi’nde, sonra da Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde eğitim aldı.

5 yıl Metîna ve Zagroslar

Eğitimden sonra Metîna'da üç yıl, Zagroslarda da iki yıl boyunca savaştı, ilk komutanlık deneyimini yaşadı. Düşmana olan büyük öfkesini Zagroslarda devrimci hamlelere yansıttı; cesareti, atikliği ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle öncülük etti.

Ağabeyinin şehadeti

Aağabeyi Nurhak'ın (Halit Dağ) 2011'de şehadete ulaşmasını, daha fazla mücadele etmenin gerekçesi yaptı. Bu nedenle sürekli Bakurê Kurdistan’a gitmeyi önerdi. Kadın özgürlük çizgisindeki net duruşu ve güçlü katılımıyla yoldaşlarına güven vermeyi başardığından önemli ve stratejik olan birçok çalışmada yer aldı. Bakurê Kurdistan’a geçme ısrarını sürdürdü. Bunun üzerine Şehîd Zîlan PAJK Akademisi’nde eğitime dahil oldu.

 

 

Heftanîn'den sonra Gabar

Burada eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Heftanîn'e geçerek, yaklaşık iki yıl boyunca hem gerilla saflarına yeni katılanların hem de askeri akademilerde eğitim görenlerin eğitimleriyle birebir ilgilendi. Daha sonra yıllarca hayalini kurduğu Bakurê Kurdistan’a geçti. Çocukken duyduğu ilk gerilla alanı olan Gabar’a tüm hayallerini ve anılarını da kendisiyle götürdü.

Kerboran'daki direniş

Gabar’da kısa bir süre kaldıktan sonra Kerboran’a gidip öz yönetim direnişinin geliştirilmesi için muazzam emek verdi. Hem birbirinden etkili eylemler geliştirdi hem de halkı örgütledi.

 

 

Gabar ve tekrar Metîna

Daha sonra tekrar Gabar’a, oradan da Medya Savunma Alanları’na döndü. Bakur pratiğini yarım kalmış bir pratik olarak değerlendirdi. Haki Karer Akademisi’nde eğitim gördükten sonra Metîna bölgesine geçerek gelişen Türk işgal saldırılarına karşı direnişi örgütledi.

Bakur ısrarı ve yine Gabar

Daha sonra tekrar Bakurê Kurdistan’a geçmek için ısrar etti.  Bu kez Gabar Eyalet Komutanlığı üyesi olarak Gabar’a geçti.

Her zaman yük olmaktan çok yük kaldıran olmayı seçen, Kurdistan’ın dört bir yanında önemli görevler üstlenenip tim komutanlığından eyalet komutanlığı üyeliğine kadar birçok düzeyde görev üstlenerek, tüm yoldaşlarının yüreğinde silinmez izler bırakmayı başardı. BEHDÎNAN

 

* * *

Temel ve Sala toprağa verildi

Elkê’deki çatışmada yehit düşen Sefer Temel ve Yılmaz Sala'nın cenazeleri memleketlerinde toprağa verildi. 

Şirnex'ın Elkê (Beytüşşebap) ilçesi kırsalında 21 Haziran'da yaşanan çatışma ve bombardımanda şehadete ulaşan gerillalardan Sefer Temel (Rüstem Çekdar Kato) ve Yılmaz Sala'nın (Kamuran Gever) cenazeleri memleketlerinde toprağa verildi. 

Şırnak Devlet Hastanesi morgunda tutulan Sefer Temel ve Yılmaz Sala'nın cenazeleri, teşhis işlemlerinin ardından ailelerine teslim edildi. Temel'in cenazesi, Elkê ilçesine bağlı Sêtkar köyüne doğru, Sala'nın cenazesi ise Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesine doğru yola çıkarıldı. 

Temel'in cenazesi, dini vecibelerinin yerine getirilmesinin ardından köy mezarlığında toprağa verildi. Cenaze törenine aile fertlerinin yanı sıra MEBYA-DER ve çok sayıda kişi katıldı. 

Sala'nın cenazesi ise Geverê bağlı Hirmîn (Onbaşılar) köyünde toprağa verildi. 

Öte yandan HPG'li Basri Cin'in (Brûsk Kato) cenazesinin ailesi tarafından teşhis edildiği belirtildi. Cin'in cenazenin dün ailesi tarafından teslim alınarak, Silopiya'da (Silopi) toprağa verilmesi bekleniyordu. Aynı çatışmada bir gerillanın cenazesi ise kimlik tespiti için Şırnak Devlet Hastanesi morgunda bekletiliyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.