Enternasyonalist kadınlar Nagihan Akarsel’i andı

Kadın Haberleri —

Nagihan Akarsel anma

Nagihan Akarsel anma

  • İskoçya’da enternasyonalist kadınlar, iki yıl önce Silêmanî’de katledilen Jineoloji Araştırma Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel’i anarak, “Şehitleri anmak adalet, onur, öz savunma ve yaratım sürecinin bir parçasıdır” dedi.

İskoçya Jineoloji Komitesi ve enternasyonalist kadınlar tarafından Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde katledilen Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel için Glasgow Kadın Kütüphanesi’nde anma etkinliği düzenlendi.

Çok sayıda enternasyonalistin katıldığı etkinlikte, Nagihan Akarsel için kurulan anma köşesinde mumlar yakıldı. Etkinlik, Nagihan Akarsel şahsında Kürdistan özgürlük şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Sık sık, “Jin Jiyan Azadî” sloganının atıldığı etkinliğin açılış konuşmasını aktivist Evin Eriş yaptı. Kadın özgürlük mücadelesinde büyük değerler yaratan Nagihan Akarsel için bir arada olduklarını söyleyen kadın aktivist, “O bir gazeteciydi, yazardı ve bir kadın özgürlük mücadelesinin neferiydi. Mücadelesi, yaşamı ve birikimi ile büyük bir miras bıraktı. Fakat eril ve faşist sistem onu hedefine aldı ve Türk devlet faşizmi tarafından katledildi. Nagihan arkadaşımızın ideallerini gerçekleştireceğiz. Mutlaka kazanacağız” dedi.

Nagihan Akarsel’i anlatan sinevizyon gösterimi ardından etkinliğe kapılarını açan Glasgow Kadın Kütüphanesi adına Christin konuştu. Kürt kadınlarının öncülüğünde geliştirilen Jineoloji’nin kendileri açısından önemine dikkat çekerek, Jineoloji’nin oluşumunda büyük emek veren Nagihan Akarsel’i saygıyla andı. Christin, “Etkinliğin Kadın Kütüphanesi’nde gerçekleşmesi bizim açımızdan da çok değerli ve önemli. Kürt kadınlarının çalışmalarını ve mücadelelerini yakında takip ediyoruz. Bize ilham kaynağı oluyorlar” diye kaydetti.

 

 

Şehitleri anmak, devrimi korumaktır

Kürdistan Dayanışma Ağı adına da Hazel Carlos konuşma yaptı. Hazel Carlos, “Şehitleri anarak, imhaya karşı özgür toplumu ve devrimi koruyoruz. Ve direniyoruz. Şehitleri hatırlayarak, yalnızca geçmişle ilgili değil gelecekle de ilişki kuruyoruz. Kürt Hareketi’nin sıkça söylediği bir şey vardır: ‘Bugün, şehitlerimizin yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek için onların yolunda yürüyoruz.’ Şehitleri anmak adalet, onur, öz savunma ve yaratım sürecinin bir parçasıdır. Daha adil ve daha güzel bir gelecek inşa etmenin ve hayal etmenin yoludur bu” diye konuştu.

Glasgow Kadınlar Kütüphanesi'ne de teşekkür eden Hazel Carlos, “Bu etkinlik, anlam yaratma anlarından biridir. Zaman ve mekânın birleşimidir. Burada Glasgow ve İskoçya’daki kadın mücadelesini, Kürt kadın hareketi ile birleştiriyoruz. Uluslararası dayanışma asimilasyon ve yok oluşa karşı direnmek için gereklidir” dedi.

Yaşam boyu kadın mücadelesi

Jineoloji Akademi üyesi Zilan Dersim ise Kürdistan’dan Skype aracılığıyla etkinliğe katıldı. Nagehan Akarsel’in Jineoloji çalışmalarında emeği, mücadelesi ve yaşamına ilişkin bilgiler veren Zilan Dersim, “Türk devlet rejimi ve eril sistem bu yüzden onu hedef aldı. Yaşamı boyunca kadını yok sayan, katleden, özgürlüğünü elinden alan ve cinsiyet eşitsizliğine neden olan sisteme karşı verdiği mücadele ile hafızalarda yerini aldı. Yine ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesi doğrultusunda kadınlar için özgür eş yaşamı, demokratik modernite ve cins bilincinin aşılandığı bir yaşam modelini ve kadınların daha özgür ve kendini var edebilecek alanlar oluşturmayı amaç edindi” dedi.

İskoçya Jineoloji Komitesi adına Dani Treachare’in de konuştuğu etkinlik Akarsel’in yazdığı şiirlerin okunmasıyla devam etti. Duygu dolu atmosferin yaşandığı anma “Şehîd Namirin” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla sona erdi. GLASKOW

 

* * *

‘Ekim Şehitleri’ unutulmadı

Anma etkinliğinde konuşan TJK-E Üyesi Nûpel Munzur, “Ekim Ayı Şehitlerinin çizgisinde kadın özgürlük mücadelemiz, ordulaşmamız, bugün ulaştığımız evrensel düzeye büyük bir ivme kazandırmıştır” dedi.

İsveç’in başkenti Stockholm’da Ekim Ayı Şehitleri anıldı. Amara Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan anma, Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında tüm Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Şehit Aileleri Komisyonu adına yapılan konuşmalarda, Kürdistan Özgürlük Şehitleri bizlerin onuru ve gururudur, onların mücadelelerine layık olacağız. Özgür Önderlik ve özgür Kürdistan için mücadeleyi büyüteceğiz” denildi. Anma etkinliği, Ekim ayında şehit düşen öncü kadınların yaşamlarını anlatan konuşmalar ile devam etti. Şehit Bêrîtan’ın günlüğünden kısa alıntılar yapıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Üyesi Nûpel Munzur da bir konuşma yaparak “Bêrîtan şahsında tüm şehitlerimizin önünde saygıyla, minnetle eğiliyorum. Şehitlerimizin anılarına en doğru yaklaşımı bize öğreten Önder Apo’dur. ‘Yaşıyorsam, şehitlere verdiğim sözü yerine getirmek içindir’ diyen Önder Apo'nun direnişi, bugün tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Ekim Ayı Şehitlerinin çizgisinde kadın özgürlük mücadelemiz, kadın örgütlenmemiz, özgürlük inancımız, ordulaşmamız, bugün ulaştığımız evrensel düzeye büyük bir ivme kazandırmıştır” dedi.

Ekim Ayı Şehitleri anma etkinliği, sinevizyon gösteriminin ardından Girin Kasırga ve Evin Akbaş’ın müzik dinletisiyle devam etti. Anma etkinliği, “Şehîd Namirin”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları ile son buldu. STOCKHOLM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.