Irak'ı ikna eden KDP'dir

mustafa karasu

mustafa karasu

  • KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Irak ile Türk devleti arasındaki anlaşmaya dikkat çekerek, "Türk devletinin baskısı, dayatması var ama KDP işin içinde olmasaydı Irak bu noktaya gelmezdi. Irak'ı bu savaş içine çekti, sıra YNK üzerinde bu politikayı büyütmeye çalışmakta" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Medya Haber TV'de yayınlanan özel bir programa katılarak, soruları yanıtladı.  Medya Savunma Alanları'ndan devam eden savaşın, 3 Temmuz'dan sonra KDP'nin desteğiyle yeni bir boyuta ulaştığını belirten Karasu, "Türkiye, artık bir nevi Başûrê Kurdistan’ı kendi bölgesiymiş gibi kullanıp hareket ediyor. Eskiden Bakur'dan, sınırdan, sınır hatlarından, yollardan ya da araziden saldırarak geliyordu. Şimdi öyle değil. Şimdi tamamen gerilla alanlarını güneyden kuşatan bir saldırıya dönüştü. Garê de hedeflenmiş bulunuyor. Bergarê'deki köyler şu anda yakılmış durumda. Şu anda aslında Medya Savunma Alanları'nda her yerde yangın var. Ormanlar yanıyor. Kurdistan yanıyor. KDP ise seyrediyor.  KDP ve Irak’la birlikte artık Başûrê Kurdistan’ı Mardin ve Siirt gibi değerlendiriyor" dedi.

Zayıf Kürt'ten yararlanıyor

Türk devletinin, Kürt'ü soykırıma uğratma savaşı sürdürdüğünü, Kürt'ün varlığını tanımadığını vurgulayan Karasu, şöyle devam etti: "KDP’nin de varlığını tanımıyor. Şimdi, sadece PKK'ye karşı kullandığı için onlarla ilişkileniyor. PKK'nin varlığının olmadığı ortamda, zaten KDP'nin de işi bitmiştir. Yapacağı hiçbir şey yoktur. Tüm Kurdistan'ı Türk uluslaşmasının yayılma alanı haline getirmek istiyor. Şu andaki Türkiye'nin aklı bu. Kürtlerin hangi siyasi düşüncede olduğu önemli değildir. Sağcısı da İslamcısı da tasfiye edilmesi gereken güçlerdir Türk devleti için. Yani hiç kimse, 'Türk devleti, şu Kürtlere düşman' demesin. Bütün Kürtler’e düşman. Sadece o anda güçlü olan Kürt'ü ezmek için zayıf olan Kürt’ten yararlanıyor. Bu bakımdan Türk devletinin, Kürtlere yönelik düşmanlığının siyasi rengi yoktur. Siyasi renginden dolayı, bilmem şu politikadan, bu politikadan dolayı değil. Sadece Kürt olduğundan, Kürt kimliğine sahip olduğundan, kendi kimliğiyle, kültürüyle yaşamak istediğinden bütün Kürtlere düşmandır. Herkes bunu böyle bilsin. Kendini kandırmasın."

Irak'ı da savaşın içine çekti

Irak ile Türk devleti arasındaki anlaşmaya dikkat çeken Karasu, şunları söyledi: "Irak'ı bu noktaya getiren, esas olarak KDP'nin politikalarıdır. Türkiye ile KDP, birlikte Irak üzerinde baskı yaparak Irak'ı bu savaş içine çekti, sıra YNK üzerinde bu politikayı büyütmeye çalışmakta. Irak'a şantaj yapıyor; sen bu politikaları izlemezsen ben Türk devleti ile daha fazla iş birliğine girerim, Irak'a sorun çıkarırım diyerek bu işin içine kattılar. Evet, Türk devletinin baskısı, dayatması var ama KDP işin içinde olmasaydı Irak bu noktaya gelmezdi.

Sünniler olsaydı farklı olurdu

Şu andaki Irak yönetiminin gerçekten tarih bilgisi ve okuması zayıf. Türk devletini tanımıyor. Günlük politika üretiyor. Şu anda Türk devleti suyu şantaj olarak kullandı. Şimdi gevşetiyor. Irak da bu oyuna geliyor. Biraz ekonomik rahatlatma, biraz şu imkânı bulma temelinde Türk devleti ile bu anlaşmayı yapmak, Irak'ı satmaktır. İşte, Şii iktidarı diyorlar. Açık söyleyeyim, bir Sünni iktidar olsaydı Türkiye'ye bu kadar teslim olmazdı. Onlarda tarih bilinci daha yüksektir. Türk devletini daha tanıyorlar."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.