İşgal bölgelerinde 157 tutuklama

Dünya Haberleri —

Suriye

Suriye

  • Türk devleti ve Ankara’ya bağlı çete grupları Efrîn, Bab, Rai ve Serêkaniyê’de gösterilere katılanların peşine düştü. Son bir ayda gösteriler sonrası işgal altındaki Rojava topraklarında 17’si kadın 3’ü çocuk 157 kişi tutuklandı. 

Türk devletinin, Suriye ve Rojava Kurdistan’ında işgal altında tuttuğu bölgelerde gerilim yeniden yükselişe geçti. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ı her an davet edebiliriz sözleri İdlib’de yapılan gösteriler ile protesto edildi. Türk bayraklarının yakıldığı ve askeri üslerinin basıldığı Bab El-Selam, El-Rai ve Cerablus sınır kapıları kapalı kalmaya devam ederken, Türk devleti ve Türkmen çetelerin Efrîn’de denetim altında tutukları El- Hamam sınır kapısı 5 günün ardından açıldı. 

Çeteler ve TC insan avı başlattı

Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saldırılara karşı Efrîn, Rai ve Bab’da sokağa çıkanlara karşı Türk destekli çeteler ve Türk MİT’i tutuklama ve kaçırma furyası başlattı. Özellikle Ezzaz, Bab ve Efrîn’de devam eden pasif eylemlere katılanlar kaçırılıp işkence görüyor. 

Bölgeden haber geçen kaynaklar dün akşam Türk güçleri ve vekillerinin kontrolündeki Efrîn kentindeki "El-Huriye" Meydanı'nda onlarca kişi "Çıkın, bu vatan bizimdir" sloganıyla oturma eylemi gerçekleştirdiğini bildirdi. Türk ırkçılığını ve Erdoğan-Esad normalleşmesini kabul etmeyeceklerini söyleyen göstericiler şiddet yoluyla dağıtıldı. Ezzaz kentinde de Gelecek Meydanı olarak adlandırılan yerde Türkiye karşıtı gösteri düzenlendi. 

En az 11 kişinin Türk askerleri ve bağlı çeteler tarafından öldürülmesi ardından işgal altındaki Efrîn, Bab ve Serêkaniyê’de TC terörü tutuklama ve kaçırılmalar ile sürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) çoğunluğu son olaylarda olmak üzere Haziran ayında Suriye genelinde 375 tutuklama ve kaçırma olayının yaşandığını bir rapor ile açıkladı. Tutuklanma adı altında yaşananların ‘korkakça çabalar’ olduğunu söyleyen aktivistlerin görüşlerine yer veren SOHR, tutukluların derhal serbest bırakılmasını ve kaçırılan kişilerin akıbetinin açıklanmasını talep etti.

332 kişi tutuklandı

SOHR yayınladığı raporda, geçtiğimiz ay Suriye genelinde üçü çocuk olmak üzere 43 kişinin kaçırıldığını, 17’si kadın 332 kişinin de keyfi gerekçeler ile tutuklandığını duyurdu. İnsan Hakları Gözlemevi yayınladığı raporda, Türk devleti ve Ankara destekli gurupları işaret ederek, “keyfi tutuklamaları meşrulaştırmak için terörle mücadele söylemi kullanılarak politikacılar ve insan hakları aktivistlerini tutuklanıyor” dedi. 

Ankara destekli grupların tutuklamaları:

Türk destekli çeteler Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Sipî’de 1’i çocuk 157 kişiyi, ‘Kürt güçleri, Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Özerk Yönetim’ ile bağlantı kurmak suçlaması ile tutukladı. Tutuklananların 13’ü kadın. Efrîn’de tutuklananlar 1’i çocuk olmak üzere 44 kişi. Cerablus-Bab hattında 9 kişi. Serêkaniyê ve Girê Sipî’de 13’ü kadın olmak üzere 104 kişi.

Şam güçlerinin kontrol bölgesinde

Suriye devlet güçlerinin yaptığı tutuklamalarda suçlamalar "rejim ordusunda zorunlu ve yedek askerlikten kaçmak, yabancı kurumlarla iletişim kurmak ve "siber suçlar" olarak sıralandı. 1’i çocuk olmak üzere 102 kişi tutuklandı. 23 kişi Dürzilerin yaşadığı Dera’da. 2’si çocuk 3’ü kadın 28 kişi Şam’da. 15 kişi Humus’da. 19 kişi Deyr ez Zor’da. Hama 3 Halep’te 11 ve Süveyda gösterileri ardından biri kadın olamak üzere üç kişi tutuklandı. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.