İsrail vuruyor, halk göçe başladı

Dünya Haberleri —

Büşra Ali

Büşra Ali

  • Lübnan’ın güney ve doğu bölgelerinde iki gündür devam eden İsrail hava ve topçu saldırıları kitlesel göçü tetikledi. Saldırılarda 50’si çocuk 94’ü kadın 558 kişi yaşamını yitirdi. Lübnan Kadın Derneği Başkanı Büşra Ali: “Mevcut bombardıman ve tehlikeli gelişmelerden kaynaklı, Kürt kurumları olarak halkımızı güvenli yerlere tahliye ediyoruz.”

EMRULLAH BOZTAŞ

İsrail, Lübnan’a 1990’dan sonraki en büyük saldırısını başlattı. Lübnan’ın güney ve doğusunda yoğun hava ve topçu saldırısı ile süren bombardıman kuzeydeki görece güvenli bölgeleri de hedef alıyor. Resmi açılamalarda Lübnan Hizbullah’ının hedef alındığı söylense de sivil can kayıpları göçertme politikasına işaret ediyor. Saldırılar sebebiyle binlerce Lübnanlı güneyden daha kuzeydeki başkent Beyrut'a doğru araçlarıyla yola çıktı. Yollarda trafik durma noktasına geldi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırılarda sağlık tesisleri ve ambulansların da hedef alındığını söyledi. Ülkenin büyük bölümünde okullar ve üniversitelerde eğitime ara verilirken yerlerinden olanların daha kuzeydeki boş binalara yerleştirilmesi için çalışma başlatıldı.

 

500 ölü binlerce yaralı

İsrail’in 22 Eylül’de Lübnan’a dönük başlattığı hava ve topçu saldırıları iki gün içerisinde 1600’den fazla nokta vuruldu. Can kayıplarının 500’ü aştığı saldırılar için Lübnan resmi haber ajansı an be an yayın yapıyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılarda ölü sayısının 558’e, yaralı sayısının ise iki bine yaklaştığı açıkladı. Bakanlık yaptığı açıklamada “İsrail'in bu sabahtan itibaren Lübnan'ın güneyi, Bekaa Vadisi ve Baalbek'teki kasaba ve köylere yönelik aralıksız saldırıları sonucunda 50‘si çocuk ve 94’ü kadın olmak üzere 492 kişinin öldüğünü ve 1,645 kişinin de yaralandığını” duyurdu.

Güney Lübnan ve Bekaa Vadisi'ne (doğu) yönelik yoğun saldırılar ardından İsrail tekrar başkent Beyrut’u hedef aldı. Lübnanlı güvenlik kaynakları son Beyrut saldırısının Hizbullah komutanı Ali Karaki'yi hedef aldığını söyledi. İsrail Ordusundan yapılan açıklamada gece boyunca Güney Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde Hizbullah'a ait onlarca hedefin bombaladığı iddia edildi. Ordudan yapılan açıklama şöyle: “Gece boyunca... "İsrail Hava Kuvvetleri Lübnan'ın güneyindeki çeşitli bölgelerde onlarca Hizbullah hedefini vurdu" Açıklamada ayrıca topçu ve tankların da Ayt el-Şaab ve Ramiye bölgesindeki Hizbullah  hedefleri vurduğu belirtildi.

 

Hizbullah füze ile cevap veriyor

Diğer yandan Lübnan Hizbullah’ının ateşlediği füzelerin menzili güneye doğru, son çatışmalarda en çok hedef alınan kuzey İsrail'deki sınır bölgelerinden derinlere doğru genişlerken, dün Batı Şeria'nın kuzey kesiminde sirenler çaldı.

Şafak vakti İsrail'in kuzeyindeki askeri üsleri hedef alan bir füze saldırısı düzenleyen Hizbullah bunun Gazze Şeridi'ndeki direnişine destek vermek, Lübnan'ı ve halkını savunmak için olduğunu duyurdu. Hizbullah'ın El Menar televizyonu “direnişin” Afula'nın batısındaki Megiddo askeri havaalanını “Fadi 1 ve Fadi 2 roketleriyle üç kez bombaladığını” bildirdi. Bir başka açıklamada ise Ramat David üssü ile havaalanının “Fadi 2 füzesiyle” vurulduğu duyuruldu.

“Irak İslami Direnişi” ise bugün şafak vakti Golan'da bir hedefi insansız hava araçlarıyla (İHA) vurduğunu duyurdu. DPA’nın aktardığına göre İslami Direniş tarafından yapılan açıklamada, “Irak İslami Direnişi mücahitleri, düşmanların kalelerini vurmaya yönelik artan bir hızla devam eden operasyonlarının parçası olarak bugün işgal altındaki Golan'da bir hedefi Arvid insansız hava aracıyla vurdu” denildi.

 

Kürtler Beyrut ve kuzeye gidiyor

Lübnan'da yaşayan Kürtler de saldırılardan etkileniyor. Çoğunluğu Beyrut ve ülkenin kuzeyinde yaşayan Kürtler mevsimlik tarım işçisi olarak Güney Lübnan'da da çalışıyor. Saldırıların başlaması ile Lübnan'daki Kürt kurumlarının tavsiyesi ile harekete geçen Kürtler Suriye sınırına yakın daha kuzey bölgelere geçiyor.

Gazetemize saldırıların oldukça şiddetli ve kapsamlı olduğunu söyleyen Lübnan Kadın Derneği Başkanı Büşra Ali, "mevcut bombardıman ve tehlikeli gelişmelerden kaynaklı olarak halkımızı daha güvenli bölgelere tahliye ediyoruz" diyerek şu ana kadar Kürt halkının planlı bir şekilde kuzeye geçmeye devam ettiğini söyledi. Lübnan'da yaşayan Kürtlerin çoğunluğunun Beyrut ve daha kuzey bölgelerde ikamet ettiğine dikkat çeken Büşra Ali, Güney Lübnan ve tehlikeli yerlerden tahliye edilenlerin Beyrut ve daha stabil yerlerdeki evlere yerleştirilmeye başlandığını söyledi. Ali, “Lübnan Kadın Derneği ile diğer Kürt kurumları göç eden halkımızı karşılıyor ve uygun yerlere yerleştiriyoruz” diyerek son gelişmeleri paylaştı.

 

Netanyahu: Zarar görmeden gidin

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Pazartesi günü Lübnan halkına hitaben kısa bir video açıklaması yayınladı. Netanyahu, “İsrail'in savaşı sizinle değil, Hizbullah'la. Hizbullah çok uzun zamandır sizi canlı kalkan olarak kullanıyor. Bu uyarıyı ciddiye alın. Lütfen şimdi zarar görmeden gidin. Operasyonumuz tamamlandığında evlerinize güvenle dönebileceksiniz" dedi.

Netanyahu, Gazze savaşı önesi Filistinliler için de aynı şeyi söylemiş macak savaş 11 ayını geride bırakırken kimse yerine dönemedi.

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.