Jiyan’sız 29 yıl

Kadın Haberleri —

Zeynep Erdem (Jiyan)

Zeynep Erdem (Jiyan)

  • Zeynep Erdem, 29 yıl önce Ertuş Kampı’nda KDP’nin saldırısı sonucu katledildi. Fadîle Tok, yoldaşı Zeynep’i şöyle anlattı: “En zor yıllarda bizimle oldu, güç verdi. Qiyamet Vadisi’ndeki yürüyüşe öncülük etti. Bilinçli hedef alındı. Hayalleri çok büyüktü.”

Zeynep Erdem (Jiyan), Sivaslı Kürt. 29 yıl önce Başûrê Kurdistan’daki Etruş Kampı’nda KDP’nin saldırısı sonucu katledildi. Bugün mücadelesini devralan kadınlar, KDP’nin ihanetini ve düşmanlığını unutmuyor.

Fadîle Tok, 1995 yılında Etruş Kampı’nda Jiyan’la tanıştı. “Çok anlayışlı, disiplinli ve bilgili biriydi” sözleriyle tanımladı: “Kadınlara ve topluma yaklaşımı örnek teşkil ediyordu. Rêber Apo'dan aldığı güç, ilham ve eğitimle toplumu ve kadınları örgütledi, halk tarafından sevildi. En zor yıllarda bizimle oldu, bize güç verdi. Çocukları, gençleri ve kadınları çok seviyordu. Sadece ideolojik olarak değil, her kesimden kadını eğitti ve örgütledi. Hayalleri çok büyüktü.”

 

Fadile Tok

Jiyan’ın katledildiği günü Jinha’ya anlatan Tok, “Botan’dan göç edenlerin bir kısmı Etruş Kampı bir kısmı da Qiyamet Vadisi’ndeydi. KDP, Qiyamet Vadisi ve Etruş Kampı’na ambargo uyguladı. Qiyamet Vadisi’ndeki insanların çadırları yakıldı, insanları katletti. Qiyamet Vadisi’ndeki halka destek olmak için yürüyüşe geçtik. Yürüyüşe Jiyan arkadaş öncülük etti. KDP, karakollarından halka ateş açtı. 7 kişi yaralandı. Ağır yaralanan Jiyan arkadaş da olay yerinde hayatını kaybetti. Onu bilerek hedef aldı” dedi.

Jiyan akademileri

Mexmur Mülteci Kampı’nda Jiyan’ın adına okullar açıldığını ve akademiler inşa edildiğini belirten Tok, “Jiyan çok değerli bir dosttu. İnsanlar her zaman onun yanında kalıp tartışmak isterlerdi. En çok da kadınların kendilerini tanıması ve haklarını bilmesini sağladı. Adına açtığımız okullarda bugün binlerce çocuk eğitim görüyor. Kadın ve erkekler, Şehîd Jiyan Akademisi’nde eğitiliyor ve örgütleniyor” ifadelerini kullandı.

***

Yaşamını kadınlara adadı

Zeynep Erdem, 1967 yılında Sêwaz'ta doğdu. Üniversiteyi Ankara'da okudu. 1988'de Kürt Özgürlük Hareketi’ne katıldı. 1993-94 yıllarında Botan halkıyla tanıştı ve ardından Başûrê Kurdistan’a geçti. 1995 baharında Botan halkının göç ettiği Etruş Kampı’nda örgütlenme çalışmalarında yer aldı.

1993-95 yılları arasında Botan halkı Türk devletinin saldırıları nedeniyle Başûr’a göç etti. Bir kısmı Etruş bir kısmı da Qiyamet Vadisi'nde kaldı. Ancak KDP'nin Qiyamet Vadisi'ne baskısı yoğundu. Halk bunun üzerine 13 Eylül 1995'te Etruş'ta yürüyüş düzenlendi. Zeynep Erdem öncülük etti. KDP’nin kitleye saldırmasıyla Zeynep Erdem hayatını kaybetti, 7 kişi de yaralandı.

MEXMÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.