Kamala Harris adaylığını açıkladı

Dünya Haberleri —

Kamala Harris / foto:AFP

Kamala Harris / foto:AFP

  • ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti Kongresi'nin son gününde partisinin başkan adaylığını resmen kabul etti. Harris seçilirse, ABD'nin ilk kadın başkanı olacak. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti Kongresi'nin dördüncü ve son gününde yaptığı konuşmasında 5 Kasım’da yapılacak seçimlerde başkan adaylığını resmen kabul ettiğini açıkladı. 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Chicago kentindeki United Center Spor Salonu’nda düzenlenen Demokrat Parti Kongresi’nin 4. gününde ABD başkan adaylığını resmen kabul etti. Harris Kongredeki konuşmasında siyasi hedeflerini içeren geniş bir konuşma yaptı. Harris öncelikle “Beni buraya getiren yol hiç şüphesiz beklenmedikti. Ama ben beklenmedik yolculuklara yabancı değilim. Annem Shyamala Harris’in de kendi yolculuğu vardı” sözleriyle annesinden aldığı ilhama işaret etti. Ve ebeveynleri tarafından insan hakları, eşitlik ve sivil toplum gibi konulara hassas bir birey olarak yetiştirildiğini vurguladı.

Herkes adına…

Harris konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Demokrat Parti başkan adaylığını kabul ettiğini ilan etti: “Halk adına, parti, ırk, cinsiyet ya da büyükannenizin konuştuğu dil ne olursa olsun her Amerikalı adına, annem ve kendi beklenmedik yolculuğuna çıkmış herkes adına, birlikte büyüdüğüm insanlar gibi Amerikalılar adına, çok çalışan, hayallerinin peşinden koşan ve birbirini kollayan insanlar adına, Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı adaylığınızı kabul ediyorum. Bu seçimle birlikte ulusumuz, geçmişin acımasızlığını, kinciliğini ve bölücü savaşlarını geride bırakmak için çok değerli, kısa süreli bir fırsata sahip oldu. Bu geceyi izleyenler arasında çeşitli siyasi görüşlere sahip insanlar olduğunu biliyorum. Ve şunu bilmenizi istiyorum. Tüm Amerikalıların başkanı olacağıma söz veriyorum.”

‘Tiranlara yakınlık göstermeyeceğim’

Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ı sert şekilde eleştiren Harris, Trump için “Pek çok açıdan ciddiyetsiz bir adam” dedi. Trump’ın daha önce Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile görüşmesine atıfta bulunan Harris, "Trump’ı destekleyen Kim Jong Un gibi tiranlara ve diktatörlere yakınlık göstermeyeceğim" dedi. Diktatörlerin Trump’ın dalkavukluk ve iltimaslarla kolayca manipüle edilebileceğini bildiğini kaydeden Harris, Trump’ın “otokrat” olmak istediğini ifade etti.

‘Gazze’de ateşkesin tam zamanı’

Konuşmasında dış politika hedeflerine de değinen Harris, Gazze’deki savaşı durdurmaya çalıştıklarını söyledi. "Gazze’deki savaşla ilgili olarak Başkan Biden ve ben gece gündüz çalışıyoruz. Çünkü şimdi bir rehine anlaşması ve ateşkes anlaşması yapmanın tam zamanı" dedi.

Seçimlere 11 hafta kala düzenlenen kongrede Filistin yanlısı konuşmacılara sahne verilmemesi tepki çekti.

Hint bir anne ve Jamaikalı bir babanın kızı olan Kamala Harris seçilirse ABD’nin ilk kadın başkanı olacak. CHİCAGO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.