Karot sonuçları açıklanmıyor

  • Amed’deki Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi ile ilgili hasar tespiti için alınan karot örneklerinin sonuçları, aradan geçen 18 aya rağmen açıklanmıyor.

Amed Sağlık Platformu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği  (DMS) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 6 Şubat depremlerinde Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden hasar tespiti için alınan karot (numune) örneklerinin sonuçlarının açıklanmasını istedi. Amed Tabip Odası’nda yapılan toplantıya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşenleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sağlık emekçileri katıldı. Kurumlar adına açıklamayı yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus, sağlık kurumlarının depremlere dayanıksız olduğunu belirtti.   

 Depremde 11 hastanenin ve 66 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve 9 diğer sağlık kurumunun yıkıldığını, 15 ASM’nin ve 10 hastanenin ağır hasar aldığını anımsatan Ulus, “Üstelik depreme karşı dayanıksız olduğu resmi raporlarla kanıtlanmış hastanelerin yıkıldığını biliyoruz. İskenderun Devlet Hastanesi Eski Binası, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi yıkılanlar arasındadır. Dahası yeni yapılmış şehir hastanelerimiz, üniversite hastanelerimiz yıkıldı. Sismik izolatör içeren Elbistan ve Dörtyol devlet hastanelerinin ayakta kalmış olması da ders niteliğindedir” şeklinde konuştu.

Bilime aykırı bir durum

Deprem sonrasında Amed’de bulunan Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi ile ilgili hasar tespiti için alınan karot örneklerinin sonuçlarının hala açıklanamadığını kaydeden Ulus, şöyle devam etti: “Hastane binalarıyla ilgili güçlendirme ve benzeri bir işlem de yapılmadığını da öğrendik. Diyarbakır Tabip Odası ve SES Amed şubesi olarak en son bu iki hastane için 19 Mart tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazılı olarak hasar tespiti ve karot inceleme sonuçlarının tarafımıza iletilmesi talebinde bulunduk. Ayrıca yüz yüze görüşmelerde de sözlü olarak da karot inceleme raporlarını istedik. Bize cevapları hem yazılı hem de sözlü olarak incelemenin devam ettiğini sonuçlarının netleşmediğini ifade ettiler. Depremin üzerinden 18 ay geçti. 18 ay içerisinde bu iki hastanenin karot inceleme sonuçlarının çıkmamış olması bilime aykırı olduğu aşikar. ASM ve 112 istasyonu olan yapıların hasar tespit sonuçları çıkmış ama bu iki hastanenin sonuçlarının çıkmadığına inanmamızı istemelerini kabul etmiyoruz.”

Sağlıkta tasarruf, ölümdür

Olası bir felakette teknik ve bilime aykırı iş ve işlemler yapan idarecilerin sorumlu olduğunu hatırlatan Ulus, şunları söyledi: "Bu sorumluluğun altında kalkamayacak karar- kararsızlıklarını da kabul etmiyoruz. Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz ve maliye bakanlığının tasarruf tedbirlerinin yansımalarını mı yaşatılıyor? Bu sorumuza da cevap verilmesi gerekir. Sağlıkta tasarrufun ölüm demek olduğunu tekrardan hatırlatıyoruz. Bu iki hastanemizin karot tespit sonuçlarının ivedi bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını ve bu sonuçlara göre iş ve işlemler yapılmasını tekrardan hatırlatıyoruz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.