KCK: İnatla Kürtçeye sahip çıkalım

.

.

  • KCK Eğitim Komitesi, Türk devletinin Kürtçeye yönelik saldırılarına karşı Kürt halkının her yerde Kürtçe konuşması; kararlılıkla, inatla, ısrarla kimliğine ve diline sahip çıkması gerektiğini vurguladı. 

Komite tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, özellikle son günlerde Kürtçe eğitim kurumlarına yönelik artan saldırılara dikkat çekildi. Kürt halkının siyasi, ekonomik, toplumsal, askeri ve kültürel olarak çok ağır saldırılar altındad olduğuna işaret edilen açıklamada, "Türk devleti, yüz yıldır Kürtleri, Kürt dilini ve binlerce yıllık kadim kültürü yok etmek için her türlü insanlık dışı saldırılarda bulunuyor. Köy ve şehir isimleri değiştirildi, Kürtçe çocuk isimleri yasaklandı, Kürtçe konuşma yaşamın her alanından çıkarıldı, ulusal kıyafetler yasaklandı, Kürtlere dair her şeye düşmanlık yapıldı. Kürt halkı her türlü soykırıma ve asimilasyona karşı direniyor. Türk devleti, 100 yıldır Kürdistan topraklarını işgal edip kendine yurt yapmak istiyor. Ancak şu ana kadar bunu başaramadılar ve başaramayacaklar" denildi. 

AKP-MHP yönetimindeki Türk devletinin “Tek dil, tek bayrak, tek millet, tek devlet" sloganıyla hareket ederek, Kürt dilini bir kez daha yaşamın her alanından çıkarmaya çalıştığı belirtilen açıklamada, şunları hatırlatıldı: "Kürt halkının diline düşmanlık yapıyorlar. Meclis'te Kürt dili, hala 'Bilinmeyen bir dil, anlaşılmayan bir dil' olarak tanımlanıyor. Kürtçe şarkılar söyleyip halay çeken Kürt gençleri tutuklanıyor, Kürt çocukları Zarokîstan’da ana dilde eğitim gördükleri için okullar, öğretmenler ve belediyeler hakkında soruşturma açılıyor. Trafik ile ilgili caddeye iki Kürtçe kelime yazınca hemen çeteler eliyle bu yazıları kaldırıyorlar. Son olarak Kürtçe eğitim veren kurumu, kütüphaneyi kapattılar ve onlarca Kürtçe öğretmenini, çalışanı ve emekçiyi gözaltına alıp tutukladılar.”

Her yerde Kürtçe konuşulmalı

"Bir ulus, dilini ve kültürünü kaybederse yaşamını ve varlığını sürdüremez, yok olur" denilen açıklamada, Kürt Hak Önderi Abdullah Öcalan'ın “Asimile edilenlerin kimliği yok olur ve direniş gücü kırılır. Faydalı köleler olmaya hazırlanırlar... Faydalı köleler yüzde 100 efendisine benzemek zorunda. Efendisinin kuyruğu olmak için her şeyi yapar… Vicdansız, ahlaksız ve bilinçsizler, kölelikte yarışıyorlar. Özgür bir kararı ve eylemi yoktur. Toplumsal kimliğine ihanet eder. İnsan kılığında bir hayvana dönüşür ve sadece karnını doyurmanın peşinden koşar” sözlerine atıf yapılarak, şöyle devam edildi: "Evet, işgalci ve soykırımcı Türk devleti Kürtlerin yok olmasını istiyor. Bunun için her türlü kirli yönteme başvuruyor. Baskı politikalarına karşı kararlılıkla, inatla, ısrarla kimliğimize ve dilimize sahip çıkmalıyız. Kürt dilini ve Kürtçe eğitimi mücadele alanı haline getirmeliyiz. Dilimize, kültürümüze, kimliğimize sahip çıkarak mücadele bayrağını yükseltmeliyiz. Asimilasyona karşı durmamız, mücadeleyi yükseltmemiz, çocuklarımızı Kürt diliyle, Kürt yaşamıyla, Kürt kültürüyle yetiştirmemiz gerekiyor. 

Faşizm, Kürt dilinden korkuyor

Kürt dili ve kültürüne sahip çıkmak, yaşamın her alanında Kürtçenin kullanılmasıyla sağlanır. Eğer her evde, köyde, sokakta, şehirde, iş yerinde, mecliste, belediyede, üniversitede, okulda, pazarda, dükkanda, kafede, televizyon ve radyolarda  Kürtçe konuşulursa işgalcilerin ve soykırımcıların faşizmini felç ederiz. Faşizmi Kürtçenin cümle ve hikayelerinde, edebiyatında, şarkılarında boğacağız. AKP-MHP faşizmi Kürt dilinden korkuyor. Kürt dili var olduğu sürece Kürtlerin iradesini kıramayacaklarını biliyorlar. Dil, Kürtlerin kökeni ve varlığıdır. Bu ruhu yok etmek istiyorlar. Her çalışma Kürtçe yapılmalı, her yerde Kürtçe konuşulmalı.” HABER MERKEZİ

 

* * *

Herkes ana diline sahip çıksın

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha İl örgütleri, Amed’de Kürt dil kurumlarına yönelik gerçekleşen baskınlarla eğitmenlerinin gözaltına alınmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Merkez Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanı'nda yapılan açıklamaya DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, Curnê Reş Belediye Eşbaşkanı Garip Yeşil, Riha Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Riha Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ve çok sayıda kişi katıldı. DBP Yöneticisi Osman İzgör, "Yaşamın her alanını ana dilimizle yeniden örmeye devam edecek; Kürtçe üzerinden yapılan ırkçı söylem ve eylemlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Her türlü yasak, baskı ve inkara rağmen kendisini bugüne kadar var eden Kürtçeye karşı bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm iktidarların asimilasyon politikaları ise birbirini takip etti. Kürt halkı bu asimilasyon politikalarına karşı her seferinde daha da güçlü şekilde ana dilini var etmiştir" şeklinde konuştu. Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar da her yerde Kürtçe konuşarak saldırılara cevap vereceklerini belirterek, herkesin ana dilinde sahip çıkması çağrısında bulundu. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.