Keşke gelmeseydiniz

Dünya Haberleri —

Şili/Foto:AFP

Şili/Foto:AFP

  • Şili'de Mapuche yerlilerinin direniş örgütleri ‘İki Dünya'nın Buluşma Günü’nde işgali protesto etti, polisle çatıştı. 

Amerika kıtasının neredeyse tamamında 14 Ekim ‘Kolomb Günü’ ya da ‘İki Dünya’nın Buluşması Günü’ resmi bayram olarak kutlanıyor. Kıtaya sonradan gelenler için bayram olan bu günde, Amerikan yerlileri kaybettikleri cennetleri için eylem yapıyor. Şili'nin başkenti Santiago'da yüzlerce Mapuche yerlisi ve destekçisi Kristof Kolomb'un Amerika'ya gelişinin 532. yıl dönümünü olan ‘Kolomb Günü’nü yürüyüşle protesto etti. Ana akım medya ‘kutlama’ diye verse de polisle çatışan göstericiler kutlanacak bir şey olmadığından emin.

Mapuche yerlileri direnişte

Şili’nin sömürgecilikten kurtuluşu ile birlikte yerli asimilasyonu ve topraklarının gasp edilmesi en tenha yerlere kadar ulaştı. 1883'te son özgür toprak Araucanía bölgesini askeri işgal ile sonradan gelenlere kaptıran Mapuche yerlileri Santiago’da polisle bir kere daha çatıştı. Protestocular ile polis arasında taşlı sopalı çatışma çıktı, yürüyüşçüleri dağıtmak isteyen polis tazyikli su kullandı.

Asimilasyona karşı mücadele

Arjantin ve Şili devleti sınırları içinde yaşayan yerli bir topluluk olan Mapucheler, uzun zamandır toprak hakları, çevresel kaygılar ve zorla asimilasyona karşı örgütler kurarak mücadele yürütüyor. Weichán Auca Mapu (WAM) ve Coordinadora Arauco-Malleco (CAM) gibi gruplar toprak işgalini protesto, yol kesme, ormanı kesen şirketlere saldırı, iş makinelerini yakma da dahil olmak üzere birçok eyleme öncülük ediyor. SANTİAGO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.