Pinochet’nin izini silemediler
Dünya Haberleri —
- Şili’de yeni anayasa için ikinci defa sandık başına giden halk, diktatör Agusto Pinochet’den kalan anayasayla devam yönünde oy kullandı. Değişimciler yüzde 44,24’de kaldı.
Şili'de anayasanın değiştirilmesi için gidilen referandumdan yüzde 55,76 oranında hayır oyu çıktı. Halk, 5 Eylül 2022'deki referandumda da "hayır" oyu kullanmıştı. Şili'de, anayasanın değiştirilmesi için ikinci kez sandık başına giden halk, bir kez daha tercihini "hayır"dan yana kullandı. Şili Seçim Servisi verilerine göre, ülkede yeni anayasanın yürürlüğe girmesini isteyenlerin oranı yüzde 44,24, istemeyenlerin oranı ise yüzde 55,76 olarak belirlendi.
Devlet Başkanı Gabriel Boric, La Moneda Sarayı'nda yaptığı açıklamada, önceliklerinin değiştiğini belirterek, görev süresi boyunca yeni bir anayasal sürece kapalı olacaklarını söyledi. Aynı hatayı tekrar etmemeleri gerektiğini dile getiren Boric, "Artık karşı seçeneği öne sürenlerin elde ettiği sonucu kabul etmenin zamanı geldi ancak sandığa gidenlerin önemli bir kısmının da olumlu oy verdiğini unutmamak gerekiyor. Ülkemiz mevcut anayasa ile yoluna devam edecek zira iki referandumun sonucu da Şili'deki bu güzel zenginliği birleştiremedi" ifadelerini kullandı.
Şili'de Ekim 2019'da başlayan ve 5 aydan fazla süren hükümet karşıtı gösterilerde, anayasanın yeniden yazılması protestocuların başlıca isteklerindendi. Diktatör Agusto Pinochet döneminde yazılan Şili anayasası, halkın bir kısmınca "diktatörlük rejiminin mirası" ve "eşitsizliğin temel kaynağı" olarak değerlendiriliyor.
Pinochet, 11 Eylül 1973 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) destekli bir askeri darbeyle sosyalist Salvador Allende'nin Unidad Popular hükûmetini devirmiş ve ülkedeki sivil yönetime kuruluşunun 48. yıldönümüne bir hafta kala son vermiş, binlerce kişinin ölümü ve işkence vakaları ile anılıyor. SANTİAGO