Kiel’de Kürt Kültür Okulu

Kültür/Sanat Haberleri —

Kultur Schule (Kürt Kültür Okulu)

Kultur Schule (Kürt Kültür Okulu)

  • Kiel’de bulunan Kurdische Kultur Schule (Kürt Kültür Okulu) 9 yılı aşkın süredir Kürt kültürünü tanıtmak ve geliştirmek için çalışıyor. Kürtçe dil kursu, folklor kursu, saz kursu gibi birçok çalışmaya imza atan okulun çalışmalarına sadece Kürtler değil Almanlar ve Türkler de ilgi gösteriyor.

M. ZAHİT EKİNCİ/KİEL

Kurdische Kultur Schule (Kürt Kültür Okulu), Kürt kültür ve sanatını tanıtmak için 31 Ocak 2015’de Almanya’nın Kiel kentinde bir grup üniversiteli genç tarafından kuruldu. Kürt Kültür Okulu, Kürt kültürünün gelişimi ve yaşatılmasının yanı sıra değişik kültürlerle ortak paydalarda buluşma ve dayanışmayı esas alıyor. Okul bünyesinde Kürtçe dil öğretmenliği yapan Mehmet Şirin Doğrul, kurum bünyesinde yapılan Kürtçe dil kursu, folklor ve müzik kursalarına ilginin her geçen gün daha da büyüdüğünü ifade etti. Bütün kurslarda Kürtçe dilini esas aldıklarını söyleyen Doğrul, hayatın her alanında Kürtçenin konuşulması gerektiğini belirtti.

Almanlar Kürtçeye ilgi gösteriyor

Kürt Kültür Okulu’nun kuruluş amaçları arasında diğer kültürel kurumlarla diyalog geliştirip kültürel dayanışma içinde bulunmak olduğunu belirten Doğrul okul hakkında şu bilgileri verdi: “Aynı şekilde kültürümüzü tanıtıp, yaygınlaştırarak kitlelerin ilgisini arttırmak istiyoruz. Okulumuz özel bir yapılanma olmasına rağmen diğer dernek ve kurumlarımızla sistemli bir çalışma içerisinde bulunmakta. Okulumuz bünyesinde Kürtçe dil kurslarının yanı sıra folklor, müzik ve saz kurslarımız da var. Derneğimizin çatısı altında verilen Kürtçe kursuna Almanların daha büyük ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca okulumuzun dışında başka bir kurumda da Kürtçe kursu vermekteyiz. Şehrimizde bulunan ve göçmenlere yönelik Almanca kursları veren Volkshochschule’de de resmi olarak Kürtçe kursları verilmesi konusunda da çalışmalarımız sürmekte.”

 

 

Çocuklar için folklor kursları

Çevre şehirlerde Kürt Kültür Okulu’na bağlı olarak kültürel kurslar organize etme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Doğrul, “Bu çalışmalar sonucunda Neumünster’de çocuklara yönelik folklor kursu başlatıldı. Heide şehrinde de folklor kurslarının başlatılması için yer temin etme çalışmalarımız devam ediyor. Bu aktivitelere ailelerin de çocuklarıyla birlikte büyük ilgi gösterdiklerini söyleyebiliriz.” dedi.

 

Kürtçe dil öğretmeni Mehmet Şirin Doğrul

 

İki Kürtçe dil kursu

Şu an itibarıyla iki Kürtçe dil kursunun devam ettiğini belirten Mehmet Şirin Doğrul, 8’i Alman, 2’si Türk olmak üzere 14 kişinin bu kurslara katıldığını söyledi. Doğrul, kurslar hakkında şu bilgileri verdi: ''Alman katılımcılardan 6 kişi Lübeck’ten, 1 kişi ise Neumünsterden Kiel’e gelerek derse katılıyor. Bu katılımcıların çoğu üniversite öğrencisi. Bu kursumuz Pazar günleri saat: 13:00 ile 16:00 arasında yapılmakta. Ayrıca kurumumuz dışında, 4 kişinin katılım gösterdiği dil kursumuz devam etmekte. Bu kurs Pazartesi günleri saat: 18:00 ile 19:30 arasında yapılmakta.

 

Üç folklor grubu

Derneğimizin bünyesinde etkinliklere katılım gösteren ve çalışma yürüten 4 kişiden oluşan bir müzik grubumuz var. Aynı zamanda çocuklara yönelik müzik kursu devam ediyor. Katılımcı çocukların sayısı 20 kişi olup bu çocuklarla folklor çalışması da yapılmakta. Bünyemizde folklor çalışmaları yürüten 3 grubumuz mevcut. Birinci grup daha önceden oluşturulmuş olan ve etkinliklerde yer alan 10 kişiden oluşuyor. İkinci grup yeni başlayan 13 erkek gencin katılım gösterdiği bir kurs. Diğeri de genç kızlardan oluşan 15 kişilik bir kurs. Belirli bir eğitim sürecinden sonra bu gruplar birleştirilip çalışmalar devam edecek. Kurumumuza bağlı olarak Neumünster’de 15 kişinin katıldığı bir folklor kursumuz devam ediyor. Birinci grupta yer alan alan arkadaşlarımız, diğer grupların eğitim çalışmalarında yer alıyor.”

 

 

Kurdistan kültür haftaları

Kürt Kültür Okulu’nun Kiel’de geçtiğimiz yıl 25 Eylül-11 Kasım tarihleri arasında Kürdistan haftaları kültürel ve sanatsal etkinlikleri düzenlendiğini ifade eden Doğrul şunları aktardı: “Bu etkinliğin tanıtımı için çok geniş kapsamlı çalışmalar organize edildi. Tanıtım için broşürler hazırlanıp dağıtıldı. Bu aktiviteler çerçevesinde akademisyen aktivist ve siyasetçilerin katılım gösterdiği paneller yapıldı. Özellikle Almanların yoğun ilgi gösterdiği bu paneller oldukça verimli ve aydınlatıcı geçti. Bu aktiviteler içerisinde ayrıca Kürt kıyafetlerini tanıtım günleri, Kürt yemeklerini yapma ve tanıtım günleri, Kürt film gösterim günleri, tiyatro günleri, Kürtçe kitap ve şiir okuma günleri, folklor ve müzik günleri organize edildi. Bu aktivitelerin düzenli yürütülmesi için, Kürt kültür okulunun yanı sıra Kiel Halk Meclisi, Kiel Kürt Halk Derneği, Jiyana Jin Derneği büyük katkı sundu.”

 

Aileler hassas davranmalı

Kürt Kültür Okulu olarak halkın ilgisinin Kürt kültürüne, sanatına, diline yönelmesi için yoğun çaba gösterdiklerini söyleyen Doğrul son olarak şunları belirtti: “Avrupa yaşamı içerisinde, özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz anadillerini öğrenme konusunda büyük sorun yaşıyor. Ailelerin gereken hassasiyeti göstermemeleri sorunun derinleşmesine sebep oluyor, aynı şekilde gençlerimizin kültürel bir yozlaşma içerisine girdiklerini görebiliyoruz. Bu durumda kültür, sanat ve dil kurslarının önemi daha da önem arz ediyor. Ailelere ulaşmak, bu katılımların çocuklarımız ve gençlerimizin gelecekleri açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmak oldukça önemli.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.