Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • 37 eleman savaş dışı
  • Kerkük'te yeni dönem başladı
  • Irak heyeti Ankara’da
  • 75 yaşındaki Mavi tutuklandı
  • Düğünlere polis denetimi
  • 'Kınayı Getir'i neden seslendirdin?
  • Hücrede tutulan oğlu için endişeli

37 eleman savaş dışı

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE), işgalci Türk devleti ve çetelerine yönelik operasyonları sonucunda 20 Türk savaş elamanının öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını duyurdu.

HRE'nin işgalci Türk güçlerine yönelik operasyonları 9 ve 11 Ağustos'ta da devam etti.

HRE tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, şu bilgiler verildi:

* HRE savaşçıları, 9 Ağustos günü işgalcilerin mevzilerine saldırı düzenledi, mevzileri tamamen imha edildi; 3'ü öldürüldü, 5'i yaralandı.

* Mare'deki HRE savaşçıları, 11 Ağustos günü 3 koldan düşman mevzilerine girdi. Başlangıçta 2 adet yarı yüklü Doçka 14 arabası ele geçirildi, takviye güçlere ateş edildi, ardından imha edildi. Cenazelerin üzerine gidilerek silah ve askeri teçhizat kaldırıldı. Takviye için gelenler bir kez daha vuruldu. Bu operasyon sonucunda 17 türk savaş elemanı öldürüldü, 12'si de yaralandı. Aynı zamanda 2 Doçka yüklü araç, 1 takviye aracı, 2 motor ve mevcut mevkilerin hepsi imha edildi. ŞEHBA

 

* * *

Kerkük'te yeni dönem başladı

Kerkük Valisi Rebwar Taha, yasal yemin töreni ardından resmen göreve başladı. Taha, ilk olarak atanmış vali Rakan Ciburi’nin emeklilik belgesini imzaladı.

Bağdat’ta 9 Ağustos’ta düzenlenen İl Meclis’nin 9 üyenin katılımıyla Kerkük Valisi seçilen Rebwar Taha, Kerkük Mahkemesi’nde yasal yeminini ederek resmen göreve başladı. Valilik binasına gelen Rebwar Taha, Arapça ve Kürtçe açıklamayaptı. Taha, “Kerkük’ün huzur, güvenlik ve istikrarı, yeniden inşası ve birlikte yaşam kültürü için hiçbir ayrımcılık ve farklılığa düşmeden birlikte çalışacağımızı taahhüt ediyorum. Bu hepimizin rüyasıydı ve bunu gerçekleştireceğiz. Kerkük çocuklarının geleceğinin bizim neslimizin tanık olduğu gibi taraflar arası çelişki, çatışma ve kaosun bedelinin Kerkük halkına ödetilmesini istemiyoruz. Birlikte yaşayalım birlikte çalışalım. Kız ve erkek evlatlarımız üniversitelerde, enstitülerde, okullarda hep beraber olsunlar. Kürt, Türkmen ve Arap birbirine karşı olmasın. Bir tek kimliğimiz var o da ‘Kerküklü olmaktır!’ desinler” dedi.

Rêbwar Taha, göreve başlar başlamaz 2017'de Kerkük Valiliği görevinin Kürtlerden gasp edilmesinden bu yana valilik görevini vekaleten yürüten Rakan Ciburi’nin emeklilik belgesini imzaladı. KERKÜK

 

* * *

Irak heyeti Ankara’da

Türkiye ile Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın 4. toplantısı yarın Ankara’da yapılıyor.

Türkiye ve Irak arasında, ilk toplantısı 2019'da yapılan ve iki ülkenin askeri ve güvenlik iş birliğinin temelinin güçlendirilmesi kapsamındaki Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın 4. toplantısı bugün Ankara’da yapılıyor. Mekanizmanın 3. toplantısı 14 Mart 2024'te Bağdat’ta yapıldı. Toplantıda, Irak makamları, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yi Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan eden bir karar aldığını paylaşmıştı. Türkiye’nin karardan duyduğu memnuniyet, ortak bildiride kamuoyuyla paylaşıldı. Ankara, kararın sahadaki uygulamasını ise yakından takip ediyor.

Türk Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, toplantıda Irak tarafıyla geliştirilen anlayış birliğinin ilave somut adımlarla tahkim edilmesi imkanlarının ele alınacağını söyledi. Irak heyetinin Türkiye ziyareti vesilesiyle Ortak Planlama Grubu’nun ilk toplantısının da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in başkanlıklarında yapılması bekleniyor. Dün ise genel müdür düzeyinde “Güvenlik ve Terörle Mücadele Ortak Daimi Komitesi” ilk toplantısı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz’ın başkanlığında Ortak Planlama Grubu hazırlık toplantısı yapıldı.

 

* * *

75 yaşındaki Mavi tutuklandı

Yatalak olan ve gözaltı sırasında kalp krizi geçiren 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi, tutuklandı.  

Hakkında verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından onanan 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi, 11 Ağustos'ta Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesindeki evinde gözaltına alındı. Mavi, gözaltı sırasında kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Mavi, taburcu edildikten sonra 12 Ağustos’ta Van F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 

Görme ve işitme engelli olan Mavi’nin Yüksekova Devlet Hastanesi tarafından verilen yüzde 96 engelli raporu bulunuyor. Mavi, iç organlarının büyük bir bölümü iflas ettiğinden kaynaklı yatalak.  Mavi’nin avukatı Medya Çallı, infazın ertelenmesi ve Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevki için Van Cumhuriyet Savcılığına başvuru yaptı. WAN

 

* * *

Düğünlere polis denetimi

Riha’nın Sewêreg ilçesinde düğün törenleri, zırhlı araçlar ile kapıda bekleyen polislerin gözetiminde yapılmaya başlandı.

Riha’nın Sewêreg (Siverek) ilçesinde düğünlerin yapıldığı yerlerin giriş kapısında düğün başlayıp bitene kadar zırhlı araçlar ile bekleyen polis, düğün öncesi hangi şarkıların çalınacağı yönünde telkinde bulunuyor. Son günlerde yapılan düğün yerlerine yakın bir noktada çevik kuvvet polislerinin görevlendirdiği öğrenildi. MA'nın telefon ile ulaştığı ve güvenlik açısından isminin açıklanmasını istemeyen düğün sahipleri, düğün saatinden önce polislerin kendileri ile iletişime geçtiğini ve düğünde görevli olduklarını aktardıklarını söyledi.

Kaynaklar, düğünde çalınacak şarkıların polisler tarafından belirlendiğini doğrulayarak, kabul edilmemesi durumunda düğüne izin verilmeyeceğinin kendilerine bildirildiğini, zırhlı polis araçlarının düğün konvoyuna da eşlik ettiğini kaydetti. RIHA

 

* * *

'Kınayı Getir'i neden seslendirdin?

Esenyurt'ta düğün baskınında yoldan bir kişiyi de gözaltına alan polislerin, müzisyenlerden birisine "Hinê li Teştê Kin (Kınayı getir)" şarkısını neden seslendirdiğini ve düğün sahiplerine düğünü kimlerin organize ettiğini sordukları öğrenildi.  

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 10 Ağustos’ta bir düğüne baskın düzenleyen polisler, 8 kişiyi gözaltına aldı. Polisler, ayrıca düğünü merak ederek, bir sandalyede halayları izleyen F.A.'yı da gözaltına aldı. 9 kişiye, düğünden çekilmiş bir görüntü soruldu. Düğünde enstrüman çalan H.B., S.T. ve M.T.’ye, seslendirilen şarkılara çalgılarla neden eşlik ettikleri soruldu. Müzisyenlerden M.T.'ye, düğünde "Hinê li Teştê Kin (Kınayı getir)" şarkısını neden seslendirdiği sorulması ise dikkat çekti.  F.A. , ifadesinde aşçı olduğunu, sokakta düğüne rastladığını ve bunun üzerine boş bulduğu bir sandalyeye oturarak düğünü izlemeye başladığını söyledi. F.A., "Düğünün kime ait olduğunu ve ailelerden herhangi bir kişiyi tanımam. Oturduğum sırada polis memuru kimliğimi isteyerek, kenara çekilmemi istedi. Daha sonra beni alarak merkeze (karakola) getirdi. Dosyaya konu şarkıyı fark etmedim, eşlik de etmedim. Sadece izledim” dedi. İSTANBUL

 

* * *

Hücrede tutulan oğlu için endişeli

Suluca 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde hücrede tutulan İmran Esmer’in annesi Medine Esmer, oğlunun durumundan duyduğu endişe üzerine İHD’ye başvurdu. 

İmran Esmer, Edirne’de 9 Haziran 2022'de tutuklandıktan sonra Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Esmer, iki ay önce aynı kentte bulunan Suluca 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildi. Esmer, götürüldüğü cezaevinde tekli hücrede tutuluyor. Esmer, yargılandığı davada “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Esmer’in dosyası halen Yargıtay’da. Esmer’in annesi Medine Esmer, oğlunun hücrede tutulmasına tepki gösterdi. 

Oğlunun yaşadığı hak ihlaline ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’ne başvuruda bulunan anne Esmer, hukuki yardım talebinde bulundu. Oğlunun aldığı cezanın onaylanmadığı halde tek kişilik koğuşta tutulduğunu belirten anne Esmer, 12 Ağustos’ta oğlunun açık görüşüne gittiğini kaydetti. Anne Esmer, “Oğlum orada ne biriyle görüşebiliyor ne de konuşabiliyor. Yine cezaevine götürüldüğü ilk günden geçen haftaya kadar günde bir saat arkadaşlarıyla görüştürülmüş. Oğlum orada ölse dahi kimsenin haberi olmayacak. Oğlumun durumu için çok kaygılıyım. Oğlumun tek başına bir odada kalması ve izole edilmiş olması psikolojisini ciddi biçimde etkilemekte ve bizleri endişelendirmektedir” diye konuştu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.