Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Korucular, köylülere saldırdı
  • 12 yıl önceki paylaşımdan tutuklandı
  • Ekinci Amed'de defnedildi
  • İran, dört tutsağı idam etti

Korucular, köylülere saldırdı

Gever ilçesinde korucuların başına kürekle vurup ağır yaraladığı Yahya K., yoğun bakıma alındı. 

Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesinde Adil T., Adem T., Muzarffer T. ve Cafer T. isimli korucular, aynı köyden Yahya K. ve Deniz K.’ye saldırdı. Köylülerden alınan bilgilere göre; Gever ilçesine bağlı Tanê (Kazan) köyünde yaşanan olayda, korucular hayvanlarını Yahya K.’nin tarlasında otlattı. Bunun üzerine Yahya K., hayvanların tarlasından çıkarılması için korucuları uyardı. Korucular, Yahya K. ve oğlu Deniz K.’ye saldırdı. 

Korucu Adil T., Adem T., Muzarffer T. ve Cafer T., silah ve kürekle baba ve oğluna saldırırken, kürekle başına darbe alan Yahya K., ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Yahya K., yoğun bakıma alındı. Olayın ardından Adil T., Adem T., Muzaffer T. ve Cafer T. gözaltına alındı. Korucular ifadelerin ardından serbest bırakıldı.

Telefonla ulaştığımız K. Ailesi, köylülerin dediklerini doğrulayarak Yahya K.’nin tedavisinin devam ettiğini ve hayati tehlikesinin olduğunu söyledi. COLEMÊRG

 

* * *

12 yıl önceki paylaşımdan tutuklandı

Kuzey ve Doğu Suriyeli üç kişi, 12 yıl önce YPG flamaları önünde çektikleri fotoğrafı paylaştıkları gerekçesiyle “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Mersin’in Akdeniz ve Tarsus ilçelerinde 14 Ağustos'ta yapılan ev baskınlarında 15 kişi gözaltına alındı. Sanal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığı öğrenilen kişiler, Mersin İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. 15 kişiden 12'si, savcılık ifadelerinin ardından “Örgüt propagandası yapmak”, Kuzey ve Doğu Suriyeli üç kişi ise "Örgüt üyesi olmak" iddiası ve tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik, 8 kişiyi serbest bırakırken 7 kişiyi ise tutukladı. 

Namık Kocakaya, Cihan Parlak, Nihat Elçik ve Kemal Özlü, “Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklandı. Kuzey ve Doğu Suriyeli Adil Mustafa ve ismi öğrenilemeyen iki kişi ise 12 yıl önce YPG flamaları önünde çektikleri fotoğrafı paylaştıkları gerekçesiyle “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. MERSİN

 

* * *

Ekinci Amed'de defnedildi

Kürt aydını Tarık Ziya Ekinci Amed’de son yolcuğuna uğurlandı. Cenaze töreninde konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, "Ömrünü halkının haklarına adadı. O Kürt meselesinin bir özeti, bir resmidir" dedi. 

İstanbul’da 15 Ağustos’ta vefat eden tarihçi ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci’nin cenazesi, memleketi Amed’e getirildi. Ekinci için Amed’in Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Semti’nde bulunan Şehitlik Camii’de tören düzenlendi. Törene, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Ekinci’nin eşi Perihan Ekinci, kardeşleri Emin ve Tahir Ekinci, ailesi ve sevenleri, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partiler ve çok sayıda kişi katıldı.   

Mücadeleden yılmadı

Ekinci’nin cenazesi camiden alınarak defnedilmek üzere mezarlığındaki kabrine getirildi. Burada bir konuşma yapan DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Ekinci Ailesi şahsında Kürt halkına başsağlığı diledi. Ekinci’nin ömrünü Kürtlerin hakları için harcadığını söyleyen Bakırhan, “Tarık abi Kürt meselesinin bir özeti, bir resmidir. Davasına sahip çıkan, Kürt meselesinin demokratik yollarla çözülmesini isteyen her onurlu Kürt gibi işkence gördü ama mücadele etti. Hasta yatağında bile Amed Newroz’unu izleyen, sizin görkemli duruşunuzdan etkilenen bir Tarık abiden bahsediyorum. İşkence, cezaevi ve sürgün gördü, ailesinden çocuklarından uzak kaldı ama mücadele etmekten yılmadı. Sorunun çözümü için yoluna devam etti. Bizlere külliyatlar bıraktı. Bizler de ona söz veriyoruz; başlattığınız ve uğrunda büyük bedeller ödediğiniz Kürt barışının demokratik çözümünü sağlayıncaya kadar o bayrağınızı onurluca düşürmeden taşıyacağız” dedi. 

Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen ise, “Bugün anadilde sağlık, herkese ücretsiz sağlık, savaşın halk sağılığı gibi konular ve konular gündeme geliyorsa Tarık Ekinci gibi aydınlar sayesinde geldi” diye konuştu.

Ekinci Ailesi, cenaze törenine katılanlara teşekkür etti. AMED

 

* * *

İran, dört tutsağı idam etti

İran rejimi, iki gün de dört tutsağı idam etti. Kurdistan İnsan Hakları Örgütü (İHÖ), İran rejiminin 13-15 Ağustos tarihleri arasında çeşitli suçlamalardan tutuksak edilen dört kişiyi Kerec, Sine ve Sebzewar cezaevlerinde idam ettiğini belirtti. İdam edilenlerden üçünün Kürt olduğu bildirildi. İdam edilenlerin isimleri şu şekilde: Sine kentinden 37 yaşındaki Peyman Elaweysi. Tîkabe kentinden Nasir Şefî. Loristanlı Seîd Niyazî ve Reza Zerdkuhi. MAHABAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.