Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Kerkük, Aksungur'u düşürdü
  • Çiftçiye destek kaldırılıyor
  • Güven, en düşük seviyede
  • CarrefourSA işçileri başardı
  • MKB Rondo işçileri grevde
  • Direniş kazanımla sonuçlandı
  • 78’li Ural gözaltına alındı
  • Şirnex'te 15 günlük yasak

Kerkük, Aksungur'u düşürdü

Bir hafta önce YNK'li Kürt Vali Rebwar Taha tarafından yönetilmeye başlanan Kerkük hava sahasını ihlal eden Türk devletine ait SİHA (Aksungur) düşürüldü.

Kerkük semalarında dün öğleden önce görülen işgalci Türk devletine ait bir SİHA, Kerkük güçleri tarafından düşürüldü. Irak hükümeti, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Saat 10.25’te kimliği belirsiz bir SİHA Kerkük’ün kuzey ve doğu semalarında uçuş yaptı. Keşif uçağı bir saat sonra K1 üssündeki Irak Hava Savunma Birliği tarafından düşürüldü” denildi. Açıklamanın devamında SİHA’nin Kerkük’ün Tisîn Mahallesi’ndeki bir evin üzerine düştüğü ve sadece maddi hasar meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, yapılan incelemeler sonucunda SİHA'nın Türk devletine ait olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Irak Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Abdulselam Ferhan SİHA’nın füzeyle Çîmen kontrol noktası yakınlarında hedef alındığını bildirdi. Paylaşılan görüntülerde, düşen SİHA’nın Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen ‘Aksungur’ olduğu görüldü.

Türk tarafı, dün akşam saatlerine kadar konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. KERKÜK

 

* * *

Çiftçiye destek kaldırılıyor

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçilere verilen mazot, gübre ve prim desteğinin 17 üründe kaldırıldığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “2025- 2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ın Resmi Gazete’de yayımlandığını belirtti. Yumaklı, kararla ilgili "Böylece çiftçilerimizi planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız" dedi.

Yumaklı'nın paylaşımı sonrası sanal medya hesabından paylaşım yapan tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçilere verilen mazot, gübre ve prim desteğinin kaldırıldığını açıkladı. Yıldırım, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı. Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak.”

Yeni destek sisteminde 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendiğini kaydeden Yıldırım, "Temel destek, planlı üretim ve ürün geliştirme için belirlenen katsayı ile bu destek miktarı artacak" diye belirtti. ANKARA

 

* * *

Güven, en düşük seviyede

TÜİK verilerine göre; ekonomik güven endeksi son üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıkladı. Endeks, Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında azalarak 93,1 oldu. Böylece ekonomik güven, Mayıs 2021'den beri en düşük düzeye geriledi.

Bir önceki aya göre Ağustos'ta tüketici güven endeksi yüzde 0,6 oranında artarak 76,4 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 0,7 oranında azalarak 98,0 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,0 oranında azalarak 111,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,8 oranında artarak 107,9 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,1 oranında artarak 88,0 değerini aldı.

 

* * *

CarrefourSA işçileri başardı

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan CarrefourSA deposunda 12 Ağustos'ta 6 işçinin işten çıkarılmasının ardından Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) öncülüğünde depoda çalışan işçilerin başlattığı eylem kazanımla sonuçlandı. 

Depo önünde eylemini sürdüren işçilerin, 5 bin TL’lik zam talebi, CarrefourSA deposundaki taşeron firmasının çıkarılması ve işçilerin kadroya alınması yönündeki talepleri kabul edildi. Aynı zamanda işten çıkarılan 6 işçinin işe iade talebine dair ise hukuki sürecin devam ettiği belirtildi. Talepleri karşılanan işçiler, kazanımlarını depo önünde alkışlarla karşıladı.

 

* * *

MKB Rondo işçileri grevde

İstanbul'un Tuzla ilçesindeki Kimyacılar Sanayi Sitesi’nde bulunan MKB Rondo fabrikası işçileri, ücret artışı talepleri karşılanmadığı gerekçesiyle grev başlattı. 

Selüloz-İş Sendikası öncülüğünde gerçekleştirilen grevin ikinci konuşan işçilerin temsilcisi Ufuk Toprak, şunları söyledi: “Yaklaşık 10 yıldır bu firmada üretim operatörü olarak çalışıyorum. Bizim fabrika içerisindeki sürecimiz 2023’ün Ocak ayında başladı, bugün ise eylemimizin ikinci günü. Asgari ücretin biraz üzerindeki maaşlarla yaşamaya çalışıyoruz ve artık bıçak kemiğe dayandı. Bu duruma son vermek için sendikalaşma sürecimizi başlattık. Ücret pazarlığında yüzde 130 ile masaya oturduk, işveren ise yüzde 20 ile cevap verdi. Biz yüzde 80’e kadar düştük ama işverenin yüzde 45’te ısrar etmesi görüşmeleri tıkadı. Fabrika içerisinde sendika odamızın olmasını istiyoruz ve bu taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Bu direniş sadece MKB Rondo işçilerinin değil, tüm ezilen işçilerin direnişidir. Birleşe birleşe kazanacağız.”

 

* * *

Direniş kazanımla sonuçlandı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş’in İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde 26 Ağustos’ta Dinçer Lojistik’te başlattığı eylem kazanımla sonuçlandı. 

İşçilerin kabul edilen talepleri şöyle: İş bırakma eylemi sırasında işten çıkarılan tüm işçiler geri alınacak. İşçilerin aylık ücretlerine 4 bin lira net zam yapılacak. Bu ücret artışı, Dinçer Lojistik Arnavutköy deposunda çalışan tüm işçilere uygulanacak. Direniş süresince geçen üç gün için direnişte yer alan işçiler idari izinli sayılacak. İşverenin, çalışan işçilerin sağlığına uygun hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak. Pazar günü mesaiye gelen işçilerin ücretleri 1-2 saat üzerinden değil, tüm gün çalışmış gibi hesaplanacak. Ramazan ayına girmeden önce işçilere kumanya yardımı yapılacak. SETCART yemek kartlarına yapılan yatırımlar nakit olarak 2000 TL tutarında, yılda iki defa olmak üzere işçilerin hesaplarına yatırılacak. Mevcut yemek firması değiştirilecek ve işçilere daha kaliteli hizmet sunan bir firma ile anlaşılacak. Taşeron statüsünde çalışan işçilerin kadroya geçirilmesi sağlanacak. Deponun üç farklı bölgesinde işçiler için dinlenme alanları kurulacak.

 

* * *

78’li Ural gözaltına alındı

Riha 78'liler Girişimi üyesi Mehmet Ural, katıldığı cenaze törenin ardından gözaltına alındı.

Ural, Xelfetî (Halfeti) ilçesinde katıldığı bir cenaze töreninde saygı duruşunda bulunduğu ve "Şehîd namirin" sloganı attığı gerekçesiyle taziye dönüşü gözaltına alındı. Ural’ın, Almanya'nın Münih kentinde yaşamını yitiren Tahir Ertürk isimli yurttaş için ilçeye bağlı Kûme Firik (Hilali) Mahallesi’nde düzenlenen cenaze töreninde bulunan sivil polisler tarafından video ve fotoğraf çekildikten sonra gözaltına alındığı belirtildi. Ural, Halfeti İlçe Emniyeti’ne götürüldü. RIHA

 

* * *

Şirnex'te 15 günlük yasak

Şırnak Valiliği, kent genelindeki birçok alanı "özel güvenlik bölgesi" ilan ederek yasakladı.

Şırnak Valiliği, kent merkezi ile Silopiya (Silopi), Basa, Qileban (Uludere), Elkê (Beytüşşebap) ilçe kırsalında bulunan birçok alanı 15 gün süreyle "özel güvenlik bölgesi" ilan etti. Besta, Gabar, Cudî ve Feraşîn bölgeleri de söz konusu alanlar içerisinde yer alıyor. Yasak, 13 Eylül’e kadar devam edecek. ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.