Kürt halkının direniş ruhu: Binevş Agal

Kadın Haberleri —

Binevş Agal

Binevş Agal

  • Binevş Agal’ı anan Fethiye Elçitorunu, Binevş’in herkese mücadeleyi tanıttığını belirtere, “Çok akıllı, güçlü ve çalışkan bir kadındı. Cesaretli bir kadındı. Onun cesareti adeta bulaşıcıydı” dedi.

Botan’ın kalbi Cizîr’de (Cizre) uyuyan bir halkı duruşu, direnişi ve mücadelesiyle sehildana kaldıran Bêrîvan ya da diğer ismiyle Binevş Agal, 16 Ocak 1989 tarihinde şehit düştüğünde bir şehir ayağa kalktı. Bir canın direnişi bir şehrin, bir şehrin direnişi bir halkın serhildanına dönüştü.

Botan halkı ona sahip çıktı

O günleri Bêrîvan ile birlikte şehit düşen Emin Elçitorunu’nun eşi Fethiye Elçitorunu anlattı. Eşi şehit düştüğünde 22 yaşında olan Fethiye, Bêrîvan’ı evlerine gelip giderken tanıdığını söyledi:  “İlk başlarda birkaç defa bize gidip geldi. Daha sonra onun Bêrîvan olduğunu öğrendim. Çok değerli, öğretici ve bilgili bir kadındı. Nereye gitseydi insanlar onu çok severdi. Onun örgütlülüğü ve duruşu insanlar üzerinde büyük bir etki yarattı. Yaşamını yitirdikten sonra da Botan halkı ona sahip çıktı. Mücadeleci bir kadındı. Bize sürekli gidip geldiği için kendisine çok alışmıştık” dedi.

.
Fethiye Elçitorunu

Güler yüzlü ve kararlıydı

Bêrîvan’ın Cizre’ye geldikten sonra halkı örgütleyip bilinçlendirdiğini ifade eden Fethiye, halkı ikna ederek mücadele içerisinde yer almalarına yardımcı olduğunu dile getirdi. Güler yüzü ve kararlılığıyla mücadelesini sürdürdüğünü vurgulayan Fethiye, “Babam Binevş’e büyük bir saygı göstererek, ‘Keşke yaşlı olmasaydım ben de seninle çalışmalara katılırdım’ derdi. Binevş duruşuyla küçükten büyüğe herkesi etkiliyordu” diye konuştu. 

Cesareti bulaşıcıydı

Bêrîvan’ın Cizre’ye geldikten sonra mahalle mahalle, ev ev çalışmalar yaptığını belirten Fethiye, şunları paylaştı: “Çok akıllı, güçlü ve çalışkan bir kadındı. Cesaretli bir kadındı. Onun cesareti adeta bulaşıcıydı. Bêrîvan sayesinde herkes mücadeleyi ve direnişi tanıdı. Konuşmasıyla insanları etkiliyordu. Ben Bêrîvan’ı tanıdığımda ondan güç alıyordum. Bêrîvan Cizre’nin her karış toprağını gezerek insanlarına ulaşmaya çalıştı. Bêrîvan üç ay Cizre’den ayrıldı. Siirt’e gitti ve daha sonra tekrardan Cizre’ye döndü. Yaşamını yitirdiği gün öncesinde bizimle beraber yemek yedi ve sohbet ettik. Berivan ve eşim Emin beraber yaşamını yitirdi.”

Çok güzel bir kadındı

Bêrîvan’ın şehadetinin Botan’da büyük bir öfkeye neden olduğunu belirten Fethiye, “O yıl dünyaya gelen tüm kız çocuklarına ‘Bêrîvan’, erkek çocuklara ise ‘Emin’ ismi verildi. Yeni Bêrîvanlar doğdu, büyüdü ve mücadeleyi devraldı. Dünyaya yeni gelen torunumun ismini de ‘Bêrîvan’ koyduk. Bêrîvan çok güzel bir kadındı. Fotoğraflarda olduğundan daha fazla güzeldi. Yüzü ay gibiydi. Bêrîvan aynı zamanda birçok işte çalışmış ve becerikli bir kadındı. Bizler onun mücadelesine sahip çıkacağız” dedi.

Binevş Agal

Adını “Cembeliyê Mirê Hekkarî û Binevşa Narîn”den alan Agal, 1966 yılında Êlîh (Batman) Beşiri ilçesinde doğdu. Ailesi, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin baskıları nedeniyle Almanya’ya göç etti. Burada Kürdistan Özgürlük Hareketi’yle tanışan Binevş Agal, 1985 yılında PKK’ye katıldı. Rojavayê Kurdistan’dan Bakurê Kurdistan’a kadan birçok yerde kadın örgütlenmesinin adımlarını atta. 1988 yılında Botan’ın kalbi Cizre’ye geldi. Bilinci, duruşu ve örgütlemesi ile Botan halkının kalbini kazanır, saygı görür. Ev ev, mahalle mahalle örgütleme yapar. Deşifre olur, asker ve polislerce sokak sokak aranır. 16 Ocak 1989 tarihinde bulunduğu ev basılır. Bêrîvan önce kurşunlanır, ardından işkence edilerek katledilir. O günden sonra bir efsaneye dönüşen Bêrîvan, Kürt halkının direniş ruhu olur ve 90’lı yılların serhildanlarına damgasını vurur.

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.