Kuşların sesini seviyorsanız ağaç dikin

Kadın Haberleri —

Nahide Daban

Nahide Daban

  • Çölleşmeye karşı yeşil alanları artırmayı amaçlayan 11 çocuk annesi Nahide Daban, özel savaş politikalarına karşı da halkı yaşam alanlarını yeşillendirmeye çağırarak “Önemli olan toprağımızın kurumasına izin vermemek. Eğer kuşların, arıların sesini seviyorsanız ağaç, çiçek dikin" dedi.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarında tarım ve yeşillik alanlar da zarar görüyor. Halkın ‘sarı altın’ olarak nitelendirdiği buğday ve mısır tarlaları da saldırıların hedefinde. Serêkanîyê işgalinden sonra su istasyonu olan Elok’un Türkiye tarafından kapatılması halkı susuzlukla karşı karşıya bıraktı. Kuşkusuz suyun kesilmesi iklimi etkileyerek bölgenin ekolojik dengesini de olumsuz yönde etkiledi. Uluslararası raporlara göre, Suriye en fazla çölleşen ülkelerden biri. Kadınlar bu saldırıların olumsuz etkilerini kıt imkanlarla en aza indirmeye çalışıyor.

Cizîr Kantonu'nun Til Temir şehrinde yaşayan 11 çocuk annesi Nahide Daban, saldırılara ve iklimsel değişimlere karşı ağaç dikiyor. Dört yıl önce Covid 19 nedeniyle sokağa çıkma yasağında ağaç dikmeye başladığını aktaran Nahide Daban, "Ağaç dikmek çok önemli ve kutsal bir görev. Salgın döneminde sokağa çıkma yasağı başlamıştı ve bende faydalı olacak bir şeyler yapmak istedim. Dört yıl önce küçük ağaçlar diktik, şimdi meyvelerini yiyoruz" dedi.

Ağaçlardan bahçe kurdu

Gölge ve oksijen isteyenlerin ağaç dikmesi gerektiğini kaydeden Nahide Daban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağaçlar sadece şekil değil, aynı zamanda bize gölge ve oksijen de veriyor. Son birkaç yılda iklim değişti, sıcaklıklar arttı. Zaten topraklar kurudu ve çöller artıyor, işgalci Türk devleti de Elok İstasyonu’nun ve Xabur nehrinin suyunu kesti. Açtığımız kuyulardan elde ettiğimiz suyla ağaçlarımızı suluyoruz. Ağaçların yanı sıra domates, patlıcan, bamyadan oluşan bir yaz bahçesi kurduk."

‘Küçük bir bahçeniz olsun ama yeşil olsun’

Çölleşmeyi azaltmak için kadınların ve genel olarak toplumun evlerinin bahçelerini yeşillendirmesi gerektiğini söyleyen Nahide Daban, "Küçük bir bahçeniz olsun ama yeşil olsun. Tohum ekseniz bile yarın size büyük bir ağaç verecek. Kadınların bahçelerini dikmeleri, çevrelerini yeşillendirmeleri gerekiyor. Topraklarımız çöle döndü ve sular da kesik. Bu durum hem topraklarımızı hem de insanlarımızı etkiliyor. Kuyuları olan insanlar, bu kuyuları halkın hizmetine sunmalı” diye belirtti.

‘Belediyelerimize yardımcı olalım’

Nahide Daban, konuşmasının sonunda toplum ve Özerk Yönetim arasındaki dayanışma ve yardımlaşma ruhunun güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Ülkemizi sevmeliyiz, burada kalalım çünkü yabancı ülkeler bize hizmet etmiyor. Şikayet etmeyi bırakıp birbirimize yardım etmeliyiz. Belediyelerimize yardımcı olalım ve çevremizi yeşillendirelim. Önemli olan toprağımızın kurumasına izin vermemek. Eğer kuşların, arıların sesini seviyorsanız ağaç, çiçek dikin."   SORGÜL ŞÊXO - NUJINHA/HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.