Lübnan’da çatışmalar şiddetlendi

Dünya Haberleri —

Lübnan saldırı

Lübnan saldırı

  • İsrail’in Güney Lübnan, Beyrut ve Bekaa hattına dönük saldırıları ivme kazandı. Kara birlikleri ile Mavi Hattı geçen İsrail ile Hizbullah militanları çatışıyor. 8 İsrail askeri ve 20 Hizbullah militanı öldü.
  • Lübnan ordusu İsrail SİHA’larının saldırısına uğradıklarını, Misgav Am, Marun er-Ras ve el-Adise'de Hizbullah ile İsrail güçlerinin çatıştığını doğruladı. Ordu, İsrail’İn Mavi Hat’tı 400 metre ihlal ettiğin duyurdu.
  • Fransa, İngiltere, Kanada ve Almanya gibi 20’den fazla devlet Lübnan’daki vatandaşlarını çıkartmak için sivil ve askeri uçakları seferber etti. Lüks yatlar Kıbrıs Cumhuriyetine tek yönlü seferler düzenliyor. 

İsrail ve Hizbullah güçleri Güney Lübnan’da sınır hattı boyunca çatışıyor. İki gün önce başlayan kara saldırılarında İsrail zırhlı birlikleri, piyadeler eşliğinde sınırın en kuzey noktasından Nebatiye’ye doğru bir hat açmaya çalışıyor. İkinci günün sonuda 8 İsrail askeri ile 20 Hizbullah militanının çatışmalarda öldüğü kaydedildi. 5 ila 10 km arası bir derinliğe sahip tampon bölge kurma motivasyonu ile hareket eden İsrail ordusu halen ciddi bir ilerleme sağlayamadı. Hizbullah askeri kaynakları sınırdan sızma girişimlerinin önlendiğini açıklarken, İsrail Savunma Bakanlığı yoğun çatışmalar yaşandığını deklere etti. Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), İsrail'in bugün Beyrut'un güney banliyölerini hedef alan bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırının bölgeye yönelik bir dizi benzer saldırıdan saatler sonra gerçekleştiğini bildirdi.

Sınırlı bir operasyon yaptığını iddia eden İsrail'in Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay ve 6. Piyade Tugayı dahil 36. Tümen'den piyade ve zırhlı birlikler eklemesi, operasyonun sınırlı komando baskınlarının ötesine geçebileceğini gösteriyor. Harekatın büyük ölçüde sınırdaki tünelleri ve diğer altyapıyı imha etmeyi amaçladığını kaydeden İsrail ordusu, başkent Beyrut'u ya da güney Lübnan'daki büyük şehirleri hedef almadığını açıkladı.

El Adise ve Marun er-Ras çatışma alanı   

Hizbullah, üyelerinin ‘Marun er-Ras kasabasına doğu tarafından sızan İsrail düşman askerleriyle çatışmaya girdiğini ve çatışmaların halen devam ettiğini’ bildirdi. Hizbullah medya yetkilisi Muhammed Afif bugün yaptığı açıklamada, ‘bugünkü çatışmalarda İsrail ordusu saflarında ölenlerin sayısının çok fazla olduğunu ve düşman tarafından bir karartma uygulandığını’ doğruladı. Lübnan'ın el-Cedid televizyonu, Afif'in bugün güney banliyölerinde düzenlediği basın toplantısında, “Bugün Misgav Am, Marun er-Ras ve el-Adise'de yaşananlar sadece bir başlangıç” dediğini aktarırken,  el-Adise ve Marun er-Ras'ta çatışmanın sürdüğünü duyurdu.

Lübnan ordusu: Mavi Hat ihlal edildi

Lübnan ordusu, İsrail güçlerinin sınıra kısa bir süre girdiğini doğruladı. Ordudan yapılan açıklamada, “Bir İsrail düşman kuvveti, Lübnan toprakları içinde yaklaşık 400 metre boyunca Mavi Hattı ihlal etti ve kısa bir süre sonra geri çekildi” denildi.

Ordu, İsrail'e ait bir insansız hava aracının (İHA) Lübnan'ın güneyindeki bir yolu açmaya çalışan birliklerinden birini hedef aldığını ve bir askerin yaralandığını açıkladı. Açıklamada, “Bir ordu birliği Kavkaba kasabasının girişindeki Mercuyun-Hasbaya yolunu açarak vatandaşların geçişini sağlamak için çalışırken İsrail'e ait bir İHA’nın saldırısı sonucu bir asker yaralandı” ifadesi yer aldı. Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de Hizbullah'ı ‘sivil çevreyi ve sivilleri saldırılarında kalkan olarak kullanmakla’ suçladı.

Ölü sayısı 2 bini aştı

İsrail 7 Ekim 2023’de Hamas’ın silahlı gücü İzzeddin el-Kassam Tuğaylarının ani baskınına Hizbullah’ın destek için kuzey sınır bölgesini füzelerle vurduğunu söyleyerek bölgedeki sivil yerleş birimlerin boşalttı. Analistlerin Üçüncü İsrail-Lübnan savaşı olarak adlandırdığı çatışmalar her zamanki gibi asker kayıplarından çok sivilleri hedef alıyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı Beyrut’a dönük gerçekleren İsrail hava saldırısında 6 kişinin daha öldüğünü ve 11 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bakanlık bir önceki açıklamasında da, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 46 kişinin öldüğünü, 85 kişinin de yaralandığını duyurmuştu. İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan’da 1 milyon 200 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ayrıca son 24 saatte gerçekleştirilen saldırılarda 55 kişi hayatını kaybetti, 156 kişi de yaralandı. Toplam ölü sayısı 1.928’e, yaralı sayısı ise 9 bin 290’a ulaştı.

Lübnan’dan kaçış sürüyor

İsrail saldırıları ile can güvenliğinin ortadan kalktığı Lübnan’da yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi sürüyor. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles 350 kişinin tahliyesi Beyrut'a iki askeri uçak göndereceğini duyurdu. Bakan Robles, "İspanyol hükümeti vatandaşlarını Afganistan'da, Nijer'de, Sudan'da geride bırakmadı. Lübnan'da da bırakmayacak" diye konuştu. Almanya A321 tipi uçakla 110 vatandaşını çıkardı, bin 800 kişi ticari uçuşlarla çıkmayı bekliyor.

23 bin Fransız’ın yaşadığı tahmin edilen Lübnan'dan tahliye için Paris hükümeti 1 amfibi hücum gemisini Doğu Akdeniz'e gönderme kararı aldı. Fransa'nın Toulon şehrinden yola çıkan geminin beş gün içinde bölgeye varması bekleniyor. Yunanistan tahliyelere destek vermesi için C-130 tipi bir askeri kargo uçağını Kıbrıs'a gönderdi. İngiltere Çarşamba günü vatandaşları için Beyrut'tan bir ticari uçakla sefer organize etti, yeni uçuşların yapılabileceğini bildirdi. 45 bin vatandaşı için harekete geçen Kanada çeşitli ticari uçuşlarda toplam 800 koltuk ayırttı. Kanada ordusu ticari uçuşların yapılamaması ihtimaline karşı da hazırlandıklarını bildirdi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi haber ajansı CNA'ya göre, son birkaç gündür limanlara Beyrut'ta görevli diplomatlar ve ailelerini taşıyan yatlar yanaşıyor. Şu ana kadar adaya 30 teknenin geldiği, tek yön sefer için kişi başına bin 100 ilan bin 600 dolar arasında değişen ücretler alındığı belirtiliyor.

BM son bir haftada Lübnan’dan Suriye’ye 100 bin insanını geçtiğini duyurdu. Bunların büyük çoğunluğunun Suriye vatandaşları olduğunu açıkladı.

Lübnan’da üçüncü büyük savaş

Birinci İsrail Lübnan savaşında Yaser Arafat liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütü’nü (FKÖ) merkezini Libya’nın Trablus kentine taşımaya mecbur bırakan savaş bölgenin sol-sosyalist cephesini de dağıtmış yerine Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Muslimin) ve Hizbullah’ın etkin olduğu din temelli bir yapı bırakmıştı. İkinci Lübnan İsrail savaşı da 2006 yılında yaşandı ve 33 gün sürdü. İsrail ordusu ancak 1 km ilerleyebilmişti. Lübnan Hizbullah’ının zaferi olarak da görülen savaş, Birleşmiş Milletler'in (BM) 1701 sayılı kararıyla sona ermişti.

BM Kararı 1701'e göre Hizbullah, Güney Lübnan'ı boşaltmalı ve Litani Nehri'nin kuzeyine çekilecek, bölgeye Lübnan Ordusu ve UNIFIL güçleri konuşlanacaktı. Ancak bu plan hiç bir zaman tam olarak uygulanmadı. BEYRUT

 

* * *

Litani'den de Akdeniz'e

Litani Nehri, 794 bin kişinin içme suy ihtiyacını karşılıyor. 54 bin hektarlık alanın sulanmasını sağlıyor. Nehrin altındaki bölge, yani Lübnan ile İsrail arasındaki bölge 850 kilometrekaredir. Burada yüzde 75'i Şii, yüzde 25 Sünni, Dürzi ve Hristiyan olmak üzere 200. bin kişi yaşıyor.

Bölge, 2000'den beri Hizbullah'ın askeri nüfuzu altında.

BM Güvenlik Konseyi'nin 2006'daki kararı, İsrail'in Mavi Hat'ın gerisine çekilmesini, bölgede sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL'ın bulunmasını öngörüyor.

İsrail de Hizbullah'ın Litani Nehri'nin ötesine çekilmesinde ısrar ediyor; Lübnan ordusu ve UNIFIL'ın konuşlandırılmasını istiyor.

HAMAS'a karşı savaş başladığından beri Hizbullah bu bölgeden İsrail yerleşim yerlerine saldırıyor, bundan doayı 30 bine yakın Yahudi nüfus içlere doğru çekildi. Şimde İsrail, fiilen bu bölgedeki Hizbullah varlığını bitirmek, böylece sınır hattındaki İsrail nüfusunun güvenli dönüşünü sağlamanın yanı sıra hem Litani'den olabildiğince yararlanmak hem de Akdeniz'deki etkinliğini daha da arttırmak istiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.