Maria mücadele etti ve kazandı

Yurt Dışı Haberleri —

  • Magdeburg Yabancılar Dairesi ve Göçmen Dairesi’nin İspanya vatandaşı Maria V. hakkında verdiği Almanya’ya giriş ve ikamet yasağı yüksek mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edildi.

 

Almanya devleti, İspanya’nın özerk bölgesi Aragon’dan Kürt dostu Maria’yı Kurdistanlıların organizasyon ve kurumlarıyla bağlantılı çalışmalar yürüttüğü gerekçesiyle 26 Kasım 2021’de sınır dışı etmiş, AB vatandaşına 20 yıl ülkeye giriş yasağı koymuştu. Maria sınır dışı kararına karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı.

Maria V. İspanya’nın özerk bölgesi Aragon’da doğup, büyümüş, ülkesinde informatik (bilgisayar bilimi) okumuş, solcu ve demokrat bir aileden gelen bir genç. 2014 yılında Almanya’ya gelen Maria, Magdeburg kentinde Kobanê direnişine destek amaçlı yapılan eylemlerle birlikte Kürtlerin mücadelesini tanımış. Kürtleri ve mücadelelerini daha yakından tanımak ve iletişim kurmak için ise Kürtçe öğrenmiş.

Sokak ortasında tebliğ edildi

Almanya’daki politik çalışmaları gerekçe gösterilerek Magdeburg Yabancılar Dairesi, Maria hakkında sınır dışı kararı verdi ve 30 gün içinde Almanya’ya terk etmesini istedi. Söz konusu karar ise hiçbir resmi tebligat ya da uyarı dahi yapılmadan, sokak ortasında yolu çevirilerek sivil polisler tarafından iletildi. Gerekçe iyi derecede Kürtçe bilmesi, bilgi-birikimini Kürtler için kullanması, jineoloji çalışmalarına katılması vs. Karar ardından gazetemize konuşan Maria, "Polisler, PKK’yi desteklediğimi, Alman sol hareketleriyle birlikte hareket ettiğimi ve Almanya için tehlike arz ettiğimi söylediler" diyerek, hakkındaki skandal kararın dayanaklarının da kabul edilemez olduğunu söylemişti.

Dayanışmayı engelleyemezler

Bu uygulamalarının kendisini  engellemek yerine daha fazla mücadeleye teşvik ettiğini belirtip; "Hiçbir şekilde beni ve diğer enternasyonalistleri korkutamazlar. Her yerde ve her koşulda Kürt halkının mücadelesinin yanındayız. Yapacağımız Kürt halkıyla daha fazla dayanışma göstermek ve mücadelesini daha fazla Avrupa’daki halklara anlatmak olacaktır" demişti.

Sınır dışı kararı hükümsüz

Sınır dışı kararı nedeniyle Almanya’ya giremeyen Maira’nın verdiği hukuk mücadele sonuç aldı. Karara karşı Magdeburg Yabancılar Dairesi ve Göçmen Dairesi’ne yaptığı itiraz reddedilince Maria, Magdeburg Yabancılar Dairesi (Ausländerbehörde) ile Sachsen-Anhalt Eyalet Kriminal Polis Ofisi (Landeskriminalamt) ve Anayasayı Koruma Teşkilatı’na (Verfassungsschutz Sachsen-Anhalt) karşı dava açmıştı. Hukuk mücadelesini ısrarla sürdüren Maria V.’nin Saksonya-Anhalt Eyaleti Yüksek İdare Mahkemesinde (OVG) görülen davasında, Maria’ya yönelik “Almanya’ya giriş ve ikamet hakkı” yasağı haksız bulunarak, iptal edildi.

Göçmen bürosuna tokat gibi cevap

AZADÎ Hukuk Bürosu, "Enternasyonalizm yasaklanamaz" yorumu ile Maria’nın verdiği hukuk mücadelesini kazandığını duyurdu. Yüksek İdare Mahkemesi; “Eğer ilgili kişi gerçekten PKK'ya sempati duyuyorsa bile, eylemleri kamu düzeni veya güvenliğine ciddi bir tehdit sayılamaz, suçlamaları haklı çıkarmaz. Polis ve İç istihbaratın bulguları böyle bir tehlikeye işaret etmiyor” dedi. Mahkemenin, Anayasayı Koruma Dairesi’nden iddialarını kanıtlayacak daha fazla bilgi istemesi üzerine İç İstihbarat,  korunması gereken kaynaklar olduğunu gerekçesine sığınıp savlarını ispatlayamadı.

İfade ve toplantı özgürlüğü yasaldır

Magdeburg Yüksek İdare Mahkemesi (OVG) 27 Ağustos 2024 tarihli kararıyla temyiz başvurusunu da reddetti. Mahkeme, “Jineoloji Komitesi'nde çalışmak gibi toplantılara katılmak da PKK'ye bir destek eylemi değil, anayasal olarak korunan ifade ve toplanma özgürlüğünün yasal bir uygulamasıdır. Göçmenlik makamı veya Magdeburg şehri, bir AB vatandaşının temsiliyle hareket özgürlüğü hakkına müdahale konusunda yüksek standartları karşılamıyor. Bu nedenle temyiz başvurusunun reddedilmesi gerekmektedir” dedi. Bu karara karşı ise herhangi bir itiraz hakkı bulunmuyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.