Medine’nin rengarenk bibloları

Kadın Haberleri —

Medine Tekin Akbaş

Medine Tekin Akbaş

  • Medine Tekin Akbaş, evini geçindirmek ve çocuklarını okutmak için evin bir odasını atölyeye çevirerek biblo yapıyor. Sınır kapıları ticarete açık olmamasının ekonomik yüklerini ağırlaştığını söyleyen Akbaş, “Bizi düşünen yok” dedi.

Türk devletinin savaş politikalarından dolayı ekonomik kriz dayanılmaz halde. Ay sonunu dahi getiremeyen halkın yoksulluğu günbegün derinleşiyor. Bu yoksulluğun içerisinde emeği görünmeyen kadınlar ise el emeklerini 20-30 TL’ye satarak günü kurtarma derdinde. Colêmerg’in (Hakkari) Şemzinan (Şemdinli) ilçesinde yaşayan Medine Tekin Akbaş da ekonomik krize karşı mücadele eden isimlerden.  

Evini geçindirmek ve çocuklarını okutmak için 2-3 yıla yakındır biblo yapıyor. Aldıkları emekli maaşının kirayı ve ihtiyaçları karşılamadığı için evin bir odasını atölyeye çevirerek biblo üretiyor. Bibloların taş tozunu İstanbul’dan kilosunu 25 TL’ye getirtiyor. Bu durumda biblo başına 15-20 TL kalıyor.

 

 

Çok vakit, az ücret

Bibloların yapım aşamasının zor olduğunu fakat severek bu işi yaptığını söyleyen Akbaş, Jinnews’e bazı biblolara saatlerce bazılarına ise günlerce vakit ayırdığını söyledi: “Ev işlerini bitirdikten sonra tüm vaktimi biblo yapımına ayırıyorum. Her biblonun ayrı kalıbı var. Taş tozunu kalıplara doldurup 45 dakika beklettikten sonra sertleşmesi ve kalıbını tutması için fırınlıyorum. Soğuduktan sonra boyama aşamasına geçiyorum. Boyanın kuruması 1 gün sürüyor. Bazen siparişler alıyorum bazen de yaptıklarımız elimde kalıyor. Satmak için dükkanları gezdiğim de oluyor. Çok vakit harcayıp az karşılığını alıyoruz.”

 

 

Kapılar ticarete kapalı

Şemzînan’da sınır kapısının ticarete kapatılmasıyla halkın ekonomik sorunlarını arttığını belirten Akbaş, “Ticaret kapıları açık olsaydı bu işi yapmazdım. Gever ve Derecik'te sınır kapıları var. Ancak kimsenin ticaret yapmasına izin vermiyorlar. Kapılar ticaret için açık olmuş olsaydı insanlar bu kadar mağdur olmazdı. Bizi düşünen yok” dedi. COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.