Metîna’nın Jiyan’ı

Kadın Haberleri —

Jiyan Rêdur

Jiyan Rêdur

  • Jiyan Rêdûr, Kobanîli yurtsever Musa ailesinden. Abisi gerilla Rêdûr Kobanî’nin şehadetinden etkilendi ve 2016 yılında yüzünü dağlara döndü. Metîna’da düşmana sıktığı her kurşunda abisinin ve yoldaşlarının intikamını aldı. 30 Haziran’da şehit düştüğünde halkına mücadele mirasını bıraktı.

Rêber Apo, Kürt Özgürlük Mücadelesi’ni büyütmeye çalışırken Türkiye'nin başkentinden Kurdistan'ın şehir ve köylerine kadar pek çok yeri dolaştı. Onun ayak izleriyle kutsanan yerlerden biri de Kobanî’dir. Önderliğin mücadele mirasına sahip bu kent, dünya direnişinin simgesi oldu.

Musa ailesi, Önderlik ve direnişinden etkilenen Kobanîli yurtsever bir ailedir. Gerilla Jiyan Rêdûr (Darşîn Musa), Musa ailesinin bir ferdi olarak Şam’da dünyaya gelir. Çocukluğunu Kurdistan’dan uzakta geçirmek zorunda kalan Darşîn Musa, buna rağmen dilini ve kültürünü korur. PKK’nin yürüttüğü özgürlük mücadelesini küçük yaştan itibaren bilen Darşîn Musa, gerillaya büyük hayranlık duyar. İlk çelişkilerini gençlik dönemlerinde yaşayan Darşîn Musa, abisi Delîl Musa’nın (Rêdûr) gerilla saflarına katılmasıyla mücadele arayışlarını daha da sıklaştırır. Gerilla Rêdûr’un 2015 yılında şehadete ulaşmasından etkilenir ve 2016 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katılır.

Darşîn Musa’dan Jiyan’a

Kurdistan dağlarında kendisini bulan Darşîn Musa, gerillada Jiyan Rêdûr ismini alır. Eğitim sürecinden özellikle Kurdistan, PKK ve kadın tarihini üzerine yoğunlaşır. Temel eğitimini Garê bölgesinde tamamlar ve aynı bölgede çalışma yürütmeye başlar. Devrimci yaşama olan arzusu ve merakıyla çok kısa sürede birçok alanda kendini geliştirir, her görevi tek başına yerine getirebileceğine inan bir savaşçı olur. Şehit Rojîn Gewda Akademisi’nde aldığı eğitimlerle ideolojik ve askeri anlamda kendisini geliştirir, Rêber Apo felsefesinde daha da derinleşir.

Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı kendisini yeni dönem gerilla taktiklerinde geliştiren Jiyan Rêdûr, Demokratik Modernite Gerillası olarak kendisini ideolojik anlamda da donatır. Bu temelde Metîna bölgesine geçer. Metîna’da sürdürülen tarihi direnişte yer alan gerilla Jiyan, Zendûra bölgesinde düşmana karşı fedaice savaşan Şehit Rêber ve Şehit Hêjar gibi öncü komutanlarla birlikte mücadele eder, onların yoldaşı olur. Yoldaşlarının şehadetinden etkilenir.

Şehit Rêdûr ve yoldaşları için

YJA Star gerillası Jiyan, dönemin yenilmezlik ruhuna denk bir direnişin sahibi olmak için emek harcar, yoldaşlarıyla düşman saldırılarına karşı büyük bir cesaret ve kararlılıkla savaşır. Birçok etkili eylemde yer alır ve işgalcilere ağır darbeler vurur. Sıktığı her kurşunla düşmana, "Bu coğrafyada rahat bir şekilde adım atmanıza izin vermeyeceğiz" mesajı verir. Şehit Rêdûr ve yüzlerce yoldaşının intikamını almanın sevincini yaşar. En son bulunduğu Serê Metîna Direniş Alanı’nda düşmanın gelişen işgal saldırısına karşı ilk cevap verenlerden olur.

Jiyan Rêdûr, 30 Haziran 2024’te PKK’nin öncü kadrolarından Şehit Zilan’ın (Zeynep Kınacı) şehadetinin yıldönümünde, Türk devletinin saldırısı sonucu yoldaşları Dijwar Keleş û Newal Mêrdîn’le şehitler kervanına katılır. Şehit abisi Rêdûr Kobanî'nin intikamını almak için özgürlük yürüyüşünde yer alan Jiyan Rêdûr, bu yürüyüşü sırasında yoldaşlarına çok şey katar. DÎLARA NÛRHAQ -ANF/BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.