Muradiye’de kayyum temizliği

Toplum/Yaşam Haberleri —

Muradiye Belediyesi çalışmaları

Muradiye Belediyesi çalışmaları

  • 31 Mart seçimlerinde kayyumdan kurtulan Muradiye ilçesinde belediye ekoloji ve çevre siyasetine de öncelik veriyor. Atıkların geri dönüşümü, ağaçlandırma, park, güneş enerji sistemleri öncelikli projeler arasında.

HAVİN DERYA

31 Mart seçimlerinde Wan’a bağlı Bêgirî (Muradiye) ilçesinin belediyesini yüzde 46 ile DEM Parti kazandı. Muradiye Belediye Eşbaşkanı Hediye Sayıner, kayyumla gasp edilen ilçede halkın yıllardır hizmetten mahrum kaldığını, belediyenin kaynaklarının keyfi şekilde harcandığını ve kişilere özel muamele yapıldığını belirterek, “Halkın belediyeye olan güveni yeniden arttı; halk kendi iradelerine sahip çıkan bir yönetimle güven hissetmeye başladı" dedi.

Van’ın Muradiye ilçesine 2017 ve 2019 yıllarında iki kez kayyum atandı. 31 Mart seçimiyle kayyum siyasetine son verilen ilçede HDP’li belediye kayyumun yarattığı tahribatı onarmak için çalışırken; ekoloji ve çevre sorunlarına ilişkin plan ve projeler de hazırlıyor. İlçede ambalaj, tekstil, cam ve ilaç atıklarının geri dönüşümünün sağlanması için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Eşbaşkan Hediye Sayıner, ilçede geri dönüşümü gerçekleştirecek lisanslı firmaların eksik olduğuna dikkat çekti. Sayıner, belediye bünyesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir firmanın kurulmasını planladıklarını anlattı.

 

Hediye Sayıner

 

Yüzer bariyer sistemi

Sayıner, Bêgirî'de akarsuların göle deşarj noktasında yüzer bariyer sisteminin kurulması projesinin yapım aşamasında olduğunu dile getirerek, Bendimahi Çayı ve Bêgirî Şelalesi gibi önemli sulak alanlarda su kalitesi standartlarının belirlenmesi amacıyla başlatılan projenin de devam ettiğini söyledi.

Yeşil alanların korunması ve yeni alanlar oluşturulmasına ilişkin de belediyenin çalışmaları olduğunu aktaran Sayıner, “İlçedeki mevcut refüjlerde ağaçlandırma ve çimlendirme çalışmalarımız sürüyor. Bêgirî Şelalesi ve mesire alanlarında da benzer çalışmalar yapıp ayrıca, atıl durumda olan eski meteoroloji ölçüm sahasının sıfır atık meteoroloji parkına dönüştürülmesi ve belediyenin Halk Ekmek Fırını arkasındaki atıl alanın Özgür Kent Parkı'na dönüştürülmesi projemizi de hayata geçireceğiz” dedi.

 

 

Güneş enerji sistemleri kurulacak

Sayıner, tarımsal alanlarda doğal gübre kullanımını desteklediklerini ve gübrelerin yeterli miktarda kullanılması için çiftçilere rehberlik ettiklerini söyledi. Sayıner, ilçede güneş enerji sistemleri kurmayı planladıklarını ifade ederek, atıkların enerjiye dönüştürülmesi için de bir biyogaz tesisi kurulması çalışmalarını sürdüğünü belirtti.

Halk güven hissediyor

Önceki dönem kayyum tarafından yönetilen Bêgirî Belediyesi’nin mevcut sorunlara yönelik herhangi bir girişimde bulunmadığını vurgulayan Sayıner devamında, “İlçede yıllardır gasp edilmiş bir irade ve hizmet eksikliği söz konusuydu. İlçenin hem ekonomik hem de yaşamsal boyutlarda ciddi sorunları vardı. Halk, yıllardır hizmetten mahrum kaldığını, belediyenin kaynaklarının keyfi şekilde harcandığını ve kişilere özel muamele yapıldığını belirtiyor. Bêgirî merkezindeki sokak ve caddeler adeta yürünemez haldeydi. Çukur, çamur ve çöp kokuları her yeri sarmıştı. Biz bu sorunlara hızlı bir şekilde müdahale ettik. Belediye olarak birkaç ay gibi kısa bir sürede, merkez mahallelerdeki çalışmalarının yüzde 50'sini tamamladık.  Çalışmalar sonrası halkın belediyeye olan güveni arttı; kendi iradelerine sahip çıkan bir yönetimle güven hissetmeye başladılar” diye konuştu.  

 

 

Herkesten fikir alıyoruz

Sayıner, belediye çalışmalarında halkın katkısına dikkat çekti ve ekledi: “Demokratik toplum belediyeciliğini esas alıyoruz. Çalışmalarımızı halkı sürece dahil ederek yapıyoruz.  Köylerde ve mahallelerde genç, çocuk ayrımı yapmadan herkesten fikir alıyoruz. Yaşam alanları hepimizin ve halkı esas alan tarzımız ve yöntemimizle sorumluluk almak ve bu alanları büyütmek zorundayız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.