DEM Parti görüşmelerini sürdürüyor
- DEM Parti Eşbaşkanları, dün Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüştü. Eşbaşkanların, CHP Genel Başkanı ile görüşmesi ise ertelendi.
YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, Kürt meselesinin çözümüyle ilgili şeffaf bir sürecin yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, dün Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüştü. Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi'ne gelen DEM Parti Eşbaşkanlarını, Erbakan’ın yardımcısı Doğan Bekin ve Genel Sekreter Bülent Osman Osmanağaoğlu karşıladı. Erbakan ise Eşbaşkanları makam odasının bulunduğu katta karşıladı. Görüşme, basına verilen fotoğraf ve görüntüler sonrası kapalı olarak devam etti.
Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. İlk olarak söz alan Tülay Hatimoğulları, Türkiye ve bölgedeki gelişmeleri görüştüklerini söyledi. Hatimoğulları, “Kayyumun demokrasiye verdiği büyük zararları değerlendirdik. Kayyum atamasını yargı ve polis eliyle bir siyasi darbe olarak niteliyor ve bunu asla kabul etmiyoruz. Bu konuyla ilgili iktidar ve ortağı dışındaki bütün siyasi partilerin anlaşmış olduğu kayyuma karşı bir kanun teklifi söz konusu. Biz buradan parlamentodaki 600 milletvekiline seslenmek istiyoruz; bu kanun teklifine hangi partinin mensubu olursanız olun destek verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Toplumsal barış umudu
Kürt sorununa dair tartışmaların da toplantıda gündeme geldiğini söyleyen Tülay Hatimoğulları, şunları ifade etti: “Atılabilecek adımları istişare ettik. Evet, bugün Türkiye’de özellikle 1 Ekim’den beri bu konu çeşitli vesilelerle Türkiye’nin gündemine oturdu. Kürt sorununun barışçıl demokratik yöntemlerle çözülmesi için Türkiye barışına, Ortadoğu barışına sağlayacağı katkıları her daim ifade ettik. Ümit ediyoruz ki; bu yeni tartışmaları hep birlikte bir toplumsal barışa doğru evriltmeyi başarabiliriz.”
Erbakan: Her zaman hazırız
Söz alan Erbakan da kayyum atamasına tepki gösterdi ve DEM Parti ile bu konuda hem fikir olduklarını söyledi. Kürt sorununa dair tartışmalara işaret eden Erbakan, şöyle konuştu: “Kürt kardeşlerimizin o bölgede hangi bölgede hangi ırka mensup olursa olsun vatandaşlarımızın yaşamış olduğu problemlerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Çözüme ilişkin ne gibi adımlar atılabileceği değerlendirildi. Biz de Yeniden Refah Partisi olarak her zaman ifade ettiğimiz gibi; Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki Kürt kardeşlerimizin haklarının teslim edilmesi, taleplerinin yerine getirilmesi ile ilgili her zaman hazır olduğumuzu ifade ettik. Türk ve Kürt öz kardeştir. Türkü Kürt’ten ayırırsanız ortada ne Türk kalır, ne Kürt kalır. Türk ve Kürt beraber olursa karşısında Amerika da duramaz İsrail de duramaz, dünya da bir araya gelse onları yıkamaz sözlerini her zaman ifade etmiş, Türk ve Kürt kardeşliğine her zaman vurgu yapmışız.”
Bahçeli'nin sürdürdüğü süreç
Gazetecilerin “Yol haritası var mı?” şeklindeki sorularına yanıt veren Hatimoğulları, “Siz de ifade ettiniz sorunuzda, bu konuda bir yol haritası açıklanmış değil. Sayın Bahçeli’nin sürdürdüğü bir süreç var. Türkiye kamuoyunun yeterince bilgilendirilmesini ve sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğine ilişkin vurgumuzu yinelemek isteriz. Bu açıklamaların arkasını getirecekler mi? Elbette Türkiye’de aydınların, yazarların akademisyenlerin, barış yanlısı herkesin bu konuda oynayacağı bir rol var. Türkiye’de bütün demokrasi güçlerini, STÖ’leri, akademi dünyası, aydın, yazar ve sanatçıların her kesimin katkı sunabileceğine inanıyorum. Buradan çağrımızı yenilemek isterim” dedi.
Tecride dair yasak kalkmadı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve avukatlarına dair getirilen yasağa ilişkin de soruyu yanıtlayan Hatimoğulları, “Tecride dair yasak kalkmadı, sadece süresi uzatılıyor. Bu yasak da o sürenin uzatılmasının bir parçası. Bizim bu alandaki hukuki mücadelemiz kesintiye uğramadı. Son verilen 6 aylık görüşme cezasına dair de hukuki ve siyasi çözümlerin aranması ve zorlanması için adımlarımızı devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
YRP de şeffaflık istiyor
Tartışmalara dair soruyu yanıtlayan Erbakan ise “Sayın başkanın ifade ettiği gibi YRP olarak sürecin şeffaf olarak yürütülmesi gerektiğini, herhangi bir adım atılacaksa, herhangi bir çözüme ulaşılacaksa meşru sivil toplum partilerinin, sivil toplum kuruluşlarının, bölgedeki kanaat önderlerinin muhatap alınması gerektiğini ifade etti. Çözüm için de Türkiye’nin milletiyle, devletiyle bölünmez bütünlüğüne hiçbir şekilde halel getirmeyecek şekilde adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
CHP ile görüşme
Eşbaşkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ise 23 Kasım Cumartesi günü CHP Genel Merkezi'nde görüşmesi bekleniyordu, ancak CHP Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay’ın oğlunun yaşamını yitirmesi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.
DEM Parti Eşbaşkanları, son dönemde birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle benzer tartışmaları yürütüyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile gerçekleşen ilk görüşme sonrası SOL Parti heyeti ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan ile bir görüşme gerçekleştirildi.