NATO Zirvesi: Daha çok silah, daha çok savaş

Dünya Haberleri —

Nato Zirvesi / foto:AFP

Nato Zirvesi / foto:AFP

  • NATO savaş ittifakının, Washington’da gerçekleştirdiği zirvede “Almanya’ya uzun menzilli füze yerleştirilmesi, Ukrayna’ya silah desteği, Polonya’daki hava savunma üssünün göreve hazırlanması” gibi kararlar çıktı. 

Washington’da gerçekleşen ve NATO’ya üye 32 ülkenin liderlerinin katıldığı zirvede barış değil, daha çok silahlanma konuşuldu. 

NATO müttefikleri önümüzdeki yıl boyunca Ukrayna’ya 43 milyar dolarlık askeri yardım sözü verdi ve Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmesi için göz kırpttı. 

Zirve’de ayrıca Danimarka ve Hollanda hükümetlerinin Ukrayna’ya Amerikan yapımı F-16’ları bu yaz hibe edecekleri açıklandı. 

Almanya’ya füze kararı tepki topladı

NATO zirvesinde ABD’nin 2026’da Almanya’ya uzun menzilli füze yerleştirmeye başlayacağı açıklandı. Bu karar, daha geniş menzilli silahların Avrupa’ya uzun vadeli yerleştirilmesine ilişkin de bir ön adım olarak görülüyor. Pershing füzelerinin 1991'de geri çekilmesinden bu yana ilk kez, 2026'dan itibaren Almanya'ya Rusya'ya ulaşabilecek ABD silah sistemleri yerleştirilecek. Bunlar arasında 2,000 kilometreden fazla menzile sahip Tomahawk seyir füzeleri, deniz tabanlı SM-6 uçaksavar füzeleri ve şu anda geliştirilmekte olan hipersonik silahlar yer alıyor.

SPD ve CDU/CSU bu konuşlandırmayı destekliyor. BSW Başkanı Sahra Wagenknecht hareketi ve Barış örgütü IPPNW ise bu kararı “son derece tehlikeli" görüyor. Die Linke’den Dietmar Bartsch da “son derece sorunlu bir karar” yorumunu yaptı. 

Rusya ise NATO’nun bu kararlarını”Rusya’nın ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit olarak” tanımladı ve bunun askeri bir karşılığı olacağını kaydetti. 

Polonya hava savunma üssü

Zirve sırasında NATO füze kalkanı kapsamında balistik füze saldırılarının tespit edilmesi ve engellenmesi için tasarlanan Polonya’daki yeni hava üssünün, göreve hazır olduğu açıklandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, balistik füzelerin Ukrayna savaşında ve Ortadoğu’da yaygın kullanıldığına işaret ederek “Bir savunma ittifakı olarak bu tehdidi görmezden gelemeyiz. Füze savunması NATO’nun kolektif savunma görevinin gerekli bir unsuru’’ diye konuştu. Polonya’nın kuzeyindeki Redzikowo’da konuşlu sistem, “Avrupa’yı balistik füze saldırılarına karşı koruma” amacına dayandırılıyor. 

Çin: Önyargı, iftira, provokasyon!

NATO ülkeleri zirve toplantısında Çin'i Ukrayna'daki savaşta Rusya'nın "önemli bir suç ortağı" olarak tanımladı. Bildirgede Çin’e, Rusya’nın savaşına maddi ve siyasi destek sağlamaya son vermesi çağrısı yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, bildirinin "önyargı, iftira ve provokasyon dolu" olduğunu ve "Soğuk Savaş zihniyetine" tanıklık eden bu “kavgacı ifadelerin” Asya-Pasifik bölgesindeki gerilimleri daha da körüklediğini söyledi. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.