Neden Zarok MA’ya gönderiyorsun?

Zarok Ma

Zarok Ma

  • Kültüre soykırım operasyonu kapsamında gözaltına alınanlara, Zarok MA’ya çocuklarını göndermelerinin “örgütsel olup, olmadığı” yönünde sorular yöneltildi. 

Kürt dili kurumlarına yönelik baskınlarda gözaltına alınanlardan MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî tutuklandı. DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Cemile Turhallı, Kürtçe çalışmalarıyla bilinen Rıfat Ronî’nin serbest bırakılmasını isteyerek, çalışmalarının da aynen sürdürüleceğini söyledi.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ile Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve 24 Eylül'de yapılan baskınlarda 30 kişi gözaltına alındı. Onlarca kitap, dergi ve dijital materyallere el konuldu. Soruşturmaya gizlilik kararı getirilirken, gözaltına alınan isimler dört gün Emniyet'te tutuldu. Gözaltına alınan Payîz Pirtûk’un sahibi Cihat Güney, Niştiman Gül, Nazan Çelik, Şehriban Akçatulum, Mehmet Selim Temel, Hebun Yağmur ve Hasan İkvanise, Emniyet'teki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kürtçe savunma yaptılar

Geriye kalan 22 kişi, Diyarbakır Adliyesine sevk edildi. Savcılık ifadesi alınan 22 kişiye, “MED-DER’in faaliyetleri nelerdir?”, “Ne iş yapıyorsunuz?”, “Bu faaliyetleri yürütmek için kimden talimat alıyorsunuz?”, “Örgüte elemen kazandırdığınız doğru mu? Kim ve kimler kazandırıyor?” ve “MED-DER’le Payîz Pirtûk ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi arasında bir ilişki var mı?” soruları soruldu. 6 saat süren ifade işlemi sırasında, gözaltına alınanların büyük bir kısmı savunmasını Kürtçe yaptı. Savcılık ifadesi alınanlardan Hasan Gürpınar, Rabia Karayıl, Ramazan Holat, Yaşar Aslan, Ahmet Boltan, Mustafa Açmaz, Fatma İgin ve Cihat Cağrıcı serbest bırakıldı. 

15 kişi hakimliğe sevk

MED-DER Eşbaşkanları Şükran Yakut ile Mehmet Remzi Azizoğlu, İpek Oyur, Berivan Duman, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Şilan Elmas Kan, Mine Karakaş, Mehmet Salih Öngün, Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Rojda Yıldız, Ayhan Karatekin ve İlyas Gün adli kontrol tedbiriyle; Dilan Güvenç ve Rıfat Ronî ise “Örgüt üyeliği”nden tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

 

 

Rıfat Ronî tutuklandı

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinde alınan ifadeleri ardından MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî “Örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklandı, tutuklamaya sevk edilen Dilan Güvenç ise adli kontrol şartıyla bırakıldı. Diğerlerine adli kontrol tedbiri de getirilmedi.

Çalışmaları devam edecek

Serbest bırakılanlar adliye önünde aileleri, sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcileri ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri tarafından alkış, zılgıt ve “Bê ziman jiyan nabe” sloganıyla karşılandı. Adliye önünde konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Cemile Turhallı, baskıların Kürt dili üzerindeki çalışmaları engelleyemeyeceğinin altını çizerek, “Bu dosya kapsamında tutuklanan arkadaşlarımıza yönelik yapılanlar hukuksuzdur. Rıfat Ronî’yi Kürtçe üzerindeki çalışmalarıyla biliyoruz, öyle tanınıyor. Biz arkadaşımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Rıfat Ronî adına yaptığı çalışmaları aynen sürdüreceğiz” dedi.

Ülke bizim, her yer dilimizin

MED-DER yöneticilerinden avukat Eyüp Aydeniz de Ronî’nin tutuklanması ve Kürt dili üzerindeki baskıları kabul etmediklerini vurguladı. Aydeniz, “Biz Ehmedê Xanî’nin, Faqiye Teyran’ın torunlarıyız. Bu ülke bizim ülkemiz; atalarımızın toprağı. O yüzden bu topraklarda dilimizin mücadelesini yürüteceğiz, ana dilde eğitim isteyeceğiz. İsteğimiz Kürt dilinin resmi dil olmasıdır. Arkadaşlarımız hakkında açılan soruşturmanın içi boş, arkadaşlarımızın yolunda olacağız. Rıfat mamoste tutuklandı ama her yeri dil yeri yapacağız” şeklinde konuştu. 

Örgütsel faaliyetmiş gibi

Emniyet'te ifadesi alınanlara, günlük ve olağan konuşmaların “örgütsel faaliyet” gibi lanse edildiği ve polislerin bu şekilde yönlendirmeli soru sorduğu öğrenildi. Diğer yandan Zarok MA’ya çocuklarını gönderen ailelere de gidişlerin “örgütsel olup, olmadığı” yönünde sorular yöneltildi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.