Nudem çıksın, şarkı söylesin

Kadın Haberleri —

Nûdem Durak

Nûdem Durak

  • Kürt sanatçı Nudem Durak, 9 yıldır tutulduğu cezaevinde zehirli guatr hastalığına yakalandı ve tedavisi yapılmıyor. Durak’ın ablası Aynur Ozar, “Nudem hastalıklardan dolayı zor günler geçiriyor ve verdikleri ilaç iyi gelmiyor. Ayrıca bize zulüm olsun, ziyarete gitmeyelim diye Bayburt’a götürdüler” dedi.
  • Sanatçılara Durak’a destek vermeleri çağrısı yapan Ozar, “Nudem, annemin yüzüğünü satarak ilk gitarını almıştı. Nudem’in serbest bırakılmasını ve yeniden şarkılar söylemesini istiyoruz. Sesine hasret kaldık. Onun sesini duyanlar muhakkak bırakılmasını isteyecektir” şeklinde konuştu.

Cezaevlerinde hak ihlalleri ve baskılar giderek artarken bu durumdan en çok hasta tutsaklar etkileniyor. Cezaevindeki hasta tutsaklardan biri de 2015 yılında Şirnex’te (Şırnak) gözaltına alınarak tutuklanan sanatçı Nudem Durak. Amed ve Mêrdîn’de cezaevinde kaldıktan sonra Bayburt Cezaevi’ne sürgün edilen Durak, graves (zehirli guatr) hastası.

Durak’ın ablası Aynur Ozar, kız kardeşinin tutuklanması sürecini ve ailenin yaşadığı zorlukları, “Bir gün Nudem’e ceza geldiğini söylediler. Şaşırdım. ‘Nudem kendi halinde ders veren biri, ona neyin cezası geldi?’ diye düşündüm. O zamanlar ailemin durumu çok iyi değildi; ona destek olamıyor, enstrüman alamıyorlardı. Nudem, annemin yüzüğüyle kendine gitar aldı. Ardından ona ceza geldi. Tutuklanıp Mêrdîn’e cezaevine götürüldü. Mêrdîn’de kaldığı süre boyunca sık sık ziyaretine edebiliyorduk çünkü yakındı. Bize zulüm olsun diye onu daha sonra Bayburt Cezaevi’ne götürdüler. Gidip görmeyelim istediler. Annem hasta, her iki ayağından ameliyat oldu. Uzun yolculuklara çıkamadığı için görüşe gidemiyor” sözleriyle anlattı.

 

Aynur Ozar

Tedavi edilmiyor, acı çekiyor

Jinnews’e Durak’ın tedavisine yeteri kadar erişemediğini söyleyen Ozar, “Nudem hastalıklardan dolayı zor günler geçiriyor. Orada acı çekmesi bize de yansıyor; acı çekiyoruz. Kötü guatr hastalığı var, verdikleri ilaç iyi gelmiyor ve tedavisi tam yapılmıyor” dedi.

Yeniden şarkı söylesin

Kız kardeşinin Bayburt’a sürülmesinden bu yana kendisini görmeye gitmeleri konusunda zorluk çektiklerini kaydeden Ozar’ın çağrısı şu: “Nudem’in Bayburt’ta olması bizim için çok zor. Gidip gelmekte zorluk çekiyoruz. Her açıdan bizim için zor oluyor. Sadece bayramdan bayrama ziyarete gidebilen annem, her görüşten sonra kötü oluyor ve hastanelere düşüyor. Nudem’i ya serbest bıraksınlar ya da görmemiz için yakın bir cezaevine getirsinler. Ayrıca cezasını onayanlara da seslenmek istiyorum; ellerini vicdanlarına koysunlar. Bu cezanın onun için farklı olduğunu bilsinler. Nudem’in serbest bırakılmasını ve yeniden şarkılar söylemesini istiyoruz. Onun sesine çok hasret kaldık.”

Tutsaklara işkence yapılıyor

Ozar, tutsaklara zulüm edildiğini söyledi ve ekledi: “Cezaevleri önünde bir araya gelen anneleri sonuna kadar destekliyorum. Çocukları çıksın diye nöbet tutuyorlar. Anneler, işkenceye son verilsin ve çocukları bırakılsın diye mücadeleyi sürdürüyorlar. Cezaevlerinde ağır bir şekilde uygulanan tecrit kırılmalı. Tüm Kürtlere, Kürt ve Türk sanatçılara sesleniyorum; Nudem’e destek versinler. Nudem çok değerli bir sese sahip. Onun sesini duyanlar muhakkak bırakılmasını isteyecektir.”

***

Nudem Durak kimdir?

Şirnex’in Dêrgûl (Kumçatı) beldesinde yaşayan Kürt sanatçı Nudem Durak (35), ilk olarak 2012 yılında Kürtçe şarkı söylediği için tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra bir süre Cizre Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Mem û Zîn Kültür Merkezi’nde erbane eğitmeni olarak enstürman dersi verdi. En son 22 Nisan 2015 yılında “Kürtçe şarkı seslendirdiği” gerekçesiyle gözaltına alındı, 2 ayrı davadan 19 yıl hapis cezası verildi.

ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.