Nükleer caydırıcılık ahmaklıktır!
Dünya Haberleri —
- Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle uluslararası alanda nükleer silah tehdidinin arttığı bir dönemde Hiroşima’ya atom bombası ile düzenlenen saldırıda ölenler anıldı. Hiroşima saldırısının 78’inci yıldönümünde konuşan Belediye Başkanı Kazumi Matsu, nükleer caydırıcılık politikasını “ahmaklık” olarak nitelendirdi.
6 Ağustos 1945’te ABD’nin Hiroşima şehrine düzenlediği atom bombası saldırısının üzerinden 78 yıl geçti. 140 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının yıldönümünde Hiroşima’daki Barış Anıtı Parkı’nda toplanan 50 bini aşkın kişi nükleer silahların tehlikesine dikkat çekti.
Nükleer silahlar kaldırılmalı
Atom bombasının patladığı saat 8:15’te çalınan barış çanıyla başlayan törende konuşan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, dünya genelinde artan nükleer tehdidi göz önünde bulundurarak nükleer silahların kaldırılması çağrısında bulundu ve G7'nin nükleer caydırıcılık politikasını "ahmaklık" olarak nitelendirdi.
Hiroşima Valisi Yuzai Hidehiko da Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle nükleer silah kullanılması olasılığının gündeme geldiğine ve Kuzey Kore'nin nükleer programını geliştirdiğine işaret etti. Yuzai, "Nükleer silahların, barışın ayrılmaz bir parçası olduğuna inanan nükleer caydırıcılık savunucuları, sadece nükleer silahsızlanma yolundaki ilerlemeyi geciktiriyor" dedi.
Nükleer silahsızlanma bir zorunluluk
Hiroşima seçim bölgesinden vekil olan ve Japon hükümetine başkanlık eden Başbakan Fumio Kishida, törende yaptığı konuşmada, giderek zorlu hale gelen güvenlik ortamına dikkat çekti. “Uluslararası bölünmelerin derinleşmesi ve Rusya’nın nükleer tehditleri nedeniyle nükleer silahsızlanmaya giden yol daha zorlu hale geldi” diyen Kishida, nükleer silahların neden olduğu Hiroşima ve Nagasaki trajedilerinin “asla” tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. Kishida, nükleer silahların olmadığı bir dünya hedefine ulaşmak için yorulmadan çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Nükleer savaş tamtamları çalıyor
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de törene gönderdiği mesajda “nükleer savaş tamtamları bir kez daha çalıyor” uyarısında bulunarak tüm uluslararası toplumu nükleer silahsızlanma için mücadele etmeye çağırdı.
13 bin nükleer başlık
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü‘nün (SIPRI) 2023 yılı raporuna göre ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore`de yaklaşık 13 bin nükleer başlık bulunuyor. İtalya, Türkiye, Belçika, Almanya ve Hollanda topraklarında da ABD-NATO’ya ait nükleer silahlar konuşlanmış durumda.
Hiroşima ve Nagazaki’ya atılan bombalar
İkinci Dünya Savaşının son dönemecinde ABD, Hiroşima ve Nagazaki şehirlerini 3 gün arayla atom bombasıyla bombalamıştı. Tarihte ilk kez kullanılan bombaların etkisiyle 200 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Japonya bombalamalardan kısa bir süre sonra teslim oldu.
Atom bombasının kuşaklar süren öldürücü etkisi, uluslararası alandaki nükleer karşıtı hareketin gelişmesine neden olmuştu. HABER MERKEZİ