On binler komployu protesto etti

Uluslararası Komplo kınama eylemi / Hesekê

Uluslararası Komplo kınama eylemi / Hesekê

  • Uluslararası Komplo'yu kınamak ve Kürt Halk Önderi'nin fiziki özgürlüğünü talep etmek amacıyla Hesekê ve Qamişlo’da büyük yürüyüşler düzenledi. 

Cizîrê Kantonu’nun farklı kent ve beldelerinden binlerce yurttaş, Hesekê ve Qamişlo’da düzenlenen iki büyük yürüyüşte buluşarak, komployu ve işgalciliği protesto etti.

 

 

Til Birak, Şedadê, Hol, Til Temir, Zirgan, Dirbesiyê ve Erîşa’dan sabahın erken saaterinde gelen Arap, Çerkes, Süryani ve Asuri halkı, Hesekê merkezindeki Şehîd Arîn Mîrkan Meydanı’nda bir araya geldi. Yürüyüşe, Kürt ve Arap aşiret ileri gelenleri, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra savaş gazileri de katıldı. Katılımcılar, Abdullah Öcalan’ın direnişini selamlayan ve Uluslararası Komplo'yu kınayan sloganlar attı. Yürüyüş, Xito Meydanı'nda son buldu. 

 

 

Burada Demokratik Birlik Partisi (PYD) Yürütme Konseyi Üyesi Foza Yûsif, bir konuşma yaptı. Foza Yûsif, “Önder Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo ile Serêkaniyê ve Girê Spî’nin işgalini kınıyoruz. Tüm özgürlük şehitlerini anıyoruz” dedi. Foza Yûsif, Önder Abdullah Öcalan'a ve Kürt davasına yönelik komplonun amacının Ortadoğu'nun güvenliğini tehdit etmek ve halklar arasında nifak tohumları ekmek olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu komplo, kapitalist modernitenin eliyle gerçekleştirildi ve Kürt halkı ile Ortadoğu halklarının umutlarına karşıdır. Önder Abdullah Öcalan, kaleme aldığı savunmalarla Ortadoğu krizine çözüm sunarken, barış ve özgürlük düşmanı devletler, onu komployla rehin aldı. Komplonun başından beri halk hep alanlardaydı. Rêber Apo, tüm ezilen ve mazlum halkların önderidir. Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadelede kararlıyız. Komployu tarihin çöp sepetine atacağız."

 

 

Varlığımız hedef alınıyor

Dêrik, Girkê Legê, Çilaxa, Til Koçer, Til Hemîs, Tirbespiyê ve Amûdê gibi kentler ile bu kentlere bağlı 25 beldeden gelen yurttaşlar, Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep etmek amacıyla Qamişlo’daki Osman Sebrî Kavşağı’nda toplandı. “Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” sloganıyla düzenlenen yürüyüşe, Demokratik Özerk Yönetim kurumları, kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, şehit aileleri ve aşiret reislerinin de aralarında bulunduğu on binlerce kişi katıldı. Yürüyüş, Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar sürdü. 

 

 

Saygı duruşunun ardından, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl ve Kongra Star Koordinasyon üyesi Şîraz Hemo birer konuşma yaptı. 26 yıldır devam eden komploya dikkat çeken Aldar Xelîl, “Komplonun 27. yılında da halkımızın ve önderimizin varlığı hedef alınmaya devam ediyor. Önder Abdullah Öcalan, komploculara karşı tarihi bir mücadele veriyor ve bu mücadele, Kürdistan'dan dünyaya yayılıyor. Bu tarihi direniş, Kürt halkı ve özgürlük mücadelesi için sürdürülen kararlı bir mücadeledir" dedi.

 

 

Her karış toprakta direniş

Kongra Star Koordinasyonu’ndan Şîraz Hemo da Abdullah Öcalan’ın tarihi mücadelesini ve savaş cephelerinde direnen özgürlük savaşçılarını selamlayarak, "Bu toprakların her karışı ve her sesi, bu halkın tarihi direnişini anlatıyor. Tarih boyunca halkın iradesini kırmaya, kadınları köleleştirmeye çalıştılar, ancak asla başaramadılar. Düşmanın tüm vahşetine rağmen halkların iradesi ve ortak yaşam ideali zayıflatılamaz” dedi. Kuzey ve Doğu Suriye sisteminin, halkların birlik ve beraberliğinin somut bir örneği olduğuna işaret eden Şîraz  Hemo, bu birlikteliğin iktidarlar için büyük bir tehlike olduğunu vurguladı.

Her iki yürüyüş de “Bijî Serok Apo, Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla sona erdi. ANHA/QAMIŞLO/HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.