Onlarca Hristiyan köyü boşaltıldı

Miska Köyü

Miska Köyü

  • Türk ordusunun son işgal saldırılarında onlarca Hristiyan köyü zorla boşaltıldı. Sadece Kani Masî’de son iki haftada en az 30 aile yerinden edildi. 

Türk devletinin 15 Haziran’dan itibaren Duhok merkezli yoğunlaştırdığı saldırılarda KDP desteğiyle bölge insansızlaştırılarak ilhakın yolu açılıyor. Toplumsal Barışı İnşa Timleri’nin (Christian Peacemaker Teams-CPT) saldırıların özellikle Amediyê kentinde yoğunlaştığı 15 Haziran-15 Temmuz tarihlerini kapsayan raporuna göre, bir ayda söz konusu bölgeye en az 381 bombardıman gerçekleşti, en az 9 köy boşaltıldı, en az 184 aile yerinden edildi, 68 bin dönüm tarım arazisi yakıldı. 15 Temmuz’dan bu yana aralıksız devam eden saldırılarla bilanço ağırlaşıyor.

Saldırılarda Hristiyan köyler de hedef alınıyor. Son bir ayda Asuri-Süryani halkının yaşadığı onlarca Hristiyan köyü boşaltıldı. Sadece Kani Masî nahiyesine yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, son iki haftada en az 30 aile yerinden edildi. 

Kilise, su kuyuları, elektrik şebekesi

İşgal saldırılarının hedefindeki köylerden biri de Miska Köyü. Süryanice ismiyle Karyat Moska.

CPT’nin aynı raporuna göre yoğun bombardımanlara maruz kalan 16 haneli köyde arazilerin yüzde 85’i yanarak küle döndü. Saldırılarda su kuyuları, kilise de bombalandı. Elektrik şebekeleri ve kuleleri hedef alındı. 

Saldırılar ardından köyün tamamı göçe zorlandı. Köy sakinlerinin yerlerinden edilmesinden sonra, Türk askerleri yerleştikleri köyün giriş çıkışına kontrol noktası kurarak, sivillerin geri dönüşünü de engelliyor.

Köye giremeyen halk göç etti

KirkukNow'a konuşan köy sakinlerinden 72 yaşındaki Devid Yohana yaşadıklarını şu sözlerle özetledi:

“Köyümüz iki kere bombalandı. Bir gece köyümüz büyük bir askeri güç tarafından kuşatıldı. İndirmeler yapıldı. Bombardımanın olduğu gece bizi köyden zorla çıkardılar. Daha sonra kontrol noktaları kurdular ve bizim dönüşümüze izin vermediler.”

Devid Yohana ve 10 aile, 4 Temmuz’da yıllarca yaşadıkları köye dönemedikleri için Duhok’a göç etmek zorunda kaldı. 

Miska köyünün Muhtarı Adib Mustafa da “Miska, Kani Masî’de en eski köydür. Kilise zarar gördü ve orada artık bir daha ibadet etmenin imkanı yok” dedi. Nahiye sorumlusu Saleh Hamdi de, köylülerin yerinden edildiğini doğruladı. 

Sevkıyatın ve saldırıların devam ettiği Kani Masî’de 25'e yakın Hıristiyan köyü bulunuyor.

Önce DAİŞ’ti şimdi Türk devleti

Shafaq Haber Ajansı'na konuşan ve köyünün ismini vermeyen Sargon Ashouri de, “Günlük top atışları ve orman yangınları sesleri artık Hristiyanların hayatlarının ayrılmaz bir parçası. Geniş alanlar her gün Türklerin attığı top atışları nedeniyle yanıyor” diyerek ekledi: 

“Böyle devam ederse birçok kişi evlerini terk edecek. köylerimize hakim olan görüntü artık savaş uçakları, patlamalar ve bombardıman.”

65 yaşındaki Samira Jamil de, “Yıllar önce IŞİD bizi yerlerimizden etti ve köylerimizi terk etmemizi sağladı ve şimdi ikinci kez yerinden edilmekle karşı karşıyayız” tepkisini gösterdi. 

Dêrelok’a yeni sevkıyat

İşgalci Türk devleti Dêrelok’a yeni bir sevkıyat da bulundu. Rojnews’in yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, 24 Temmuz gecesi işgalci Türk ordusu 100 askerini Duhok’un Amêdiyê ilçesine bağlı Dêrelok’taki kontrol noktasına sevk etti. Askerler burada araçlardan indirildi ve yaya olarak Geliyê Reşave’ye götürüldü. Oradan da Güney Kurdistan’daki diğer askeri üslere sevk edildi. Aynı kaynak yaklaşık 25-35 zırhlı aracın da önce Çelê’ye oradan da Serzêrê gönderildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.