Organize suçlu cenneti: Türkiye

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türkiye 2023 yılı Küresel Organize Suçlar Endeksi’nde Avrupa’da lider, dünyada da 14. sırada. Raporda suç grupları ile devlet bağlantılı kişiler arasındaki ilişkiye dikkat çekiliyor.

 

  • Rapor Türk devleti ve bağlantılı mafya-çete organizasyonlarının polis ve askeri de içerecek şekilde organize olduğunu, hükümetin de insan ticaretinde kolaylaştırıcı ve organizatör konumunu gösteriyor. 
  • Organize Suçlar Endeksi Türk devletinin skorunun 6,89’dan 7,03 yükseldiğini ve iki yıl önceye göre durumun daha da kötüye gittiğini gösteriyor. Polis ve yargı çetelerle çalışıyor.

 

Avrupa’da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülke Türkiye. 2023 skoru biraz daha kötüleşen Türk devleti dünyada 14. sırada bulunuyor. Küresel Organize Suçlar Raporu, Türkiye’de çeşitli mafya gruplarının hükümet ve diğer siyasetçilerle yakın ilişki kurarak polis ve yargı karşısında koruma sağladıklarını gözler önüne seriyor. Türkiye’nin 2023 skoru 7,03 puan. Bu skor 2021 yılında 6,89 idi. Bu son iki senede işlerin biraz daha kötüye gittiğini gösteriyor.
BM tarafından üye 193 ülke baz alınarak yapılan Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi’nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu yayımlandı. Organize suça ilişkin yayınların incelenerek oluşturulan verileri yerel uzmanlar doğrulayarak onaylıyor. Buna göre oluşturulan endeks skoru 1 en düşük, 10 ise en yüksek olarak sıralanıyor.
Raporun suç ortamına dair başlıkları arasında insan ticareti, insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, eroin ticareti, kokain ticareti, sentetik uyuşturucu ticareti, mali suçlar, yenilenemez kaynakların yasadışı ticareti, uyuşturucu ticareti gibi başlıkları bulunuyor. Suç aktörleri için ise mafya grupları, kriminal ağlar, devlet bağlantılı aktörler, yabancı suç aktörleri ve özel sektör aktörleri inceleniyor.

Türk devleti doğrudan işin içinde
Türkiye’nin genel organize suç skoru 7,03. Alt başlıklarda ise devlet bağlantılı suç aktörleri ve insan kaçakçılığı 9 puan ile Türkiye’nin en kötü olduğu alanlar olarak kayda geçti.
İnsan kaçakçılığı birilerinin kendi rızası ile kaçak yollarla bir ülkeye sokulması anlamına gelirken insan ticareti ise kişilerin rızası dışında fuhuş ve zorla çalıştırma da dahil olmak üzere sömürü için gerçekleştirilen ticaret.

Silah, eroin ve fuhuş rekortmeni
Silah ticareti, eroin ticareti ve mafya vari suç gruplarında ise Türkiye’nin puanı 8,5. İnsan ticareti puanın 8 olması da devlet destekli çete ve mafyanın birlikte organize olduğunu gözler önüne seriyor. 
Küresel Organize Suç Endeksi’nin zirvesinde ise 8,15 puan ile Myanmar yer alıyor. Ardından Kolombiya ve Meksika geliyor. İran, Türkiye ile aynı puan ile yine 14. Sırada bulunuyor. Rusya ise 6,87 puan ile 19. sırada. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ise ilk sırada. Organize Suç Endeks skoru en yüksek olan AB ülkesi ise İtalya oldu.

Mülteciler tacirlerin elinde
Raporda Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki kavşakta insan ticareti ve insan kaçakçılığı için önemli bir transit ve hedef ülke olduğunu yazdı. Özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticareti Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Raporda ‘İnsan tacirleri mültecilerin savunmasızlığından yararlanarak kadınları ve çocukları cinsel sömürü için insan ticaretine zorlamaktadır’ ibaresi yer ediyor.  

Devlet ya kolaylaştırıyor ya da içinde    
“Suç şebekelerine ek olarak, devlet içinde yerleşik aktörler de insan ticaretinde rol almakta ya da en azından kolaylaştırmaktadır” denilen raporda Türk devletinin vize şartlarını hafifleterek ve iyi havalanlarının bağlantılarını yaparak geçişleri kolaylaştırdığını aktarıyor.
Rapor Türk hükümetinin doğrudan sorumluluğuna dikkat çekerek “İnsan ticaretine benzer şekilde, insan kaçakçılığı da yolsuzluğa bulaşmış hükümet yetkilileri tarafından kolaylaştırılmaktadır. Haberler, devletle ile bağlantılı aktörlerin ve meşru işletmelerin bu pazara doğrudan dahil olduğunu iddia ediyor” diyor. 

Eroinden kokaine 

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle eroin ticareti için bir kaynak, transit ve hedef ülke konumunda. Türk devletinin tarihsel olarak kokain rotasına olmadığı ancak son on yılda, “Güneydoğu ve Doğu Avrupa'yı hedef alan kokain kaçakçılığında daha önemli bir transit ülke haline gelmektedir” denilerek devletin uyuşturucu işini çeşitlendirdiğine dikkat çekiliyor. 

Polisiyle askeriyle birlikte
Rapor: “Türkiye'de faaliyet gösteren ve geleneksel mafya sistemini model alan önemli sayıda mafya tarzı grup bulunmaktadır. Ülkede varlıklarını sürdüren bu grupların hükümetle ve diğer siyasetçilerle yakın ilişkiler geliştirdikleri ve bu sayede kolluk kuvvetleri ve yargı karşısında koruma sağladıkları bildirilmektedir.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.