Özgürlüğün sesi olalım!

Yurt Dışı Haberleri —

Kürt Kültür Festivali

Kürt Kültür Festivali

  • Avrupa’da yaşayan Kürtlerin gelenekselleşen kültür festivali bu yıl da Frankfurt Rebstockpark’ta yapılacak. Kurdistanlılar ve dostları 21 Eylül’de “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” şiarı ile 32. defa bir araya geliyor.
  • Müzik, folklor ve çok sayıda kültürel etkinliğin yanı sıra siyasetçilerinde katılacağı kültür festivalinin hazırlıkları tamamlandı. KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever, bu yılki programın Kurdistan’ın tüm renklerini yansıttığını söyledi.   
  • Sever: “Tüm örgütlerimize, özgürlük isteyenlere, Avrupa'da yaşayan dostlarımıza ve kitlemize çağrıda bulunuyoruz; herkes yerel kıyafetleriyle, renkleriyle ve bayraklarıyla özgürlüğün sesi olmak ve özgürlük savaşçılarının duruşunu yansıtmak için festivalde yerini almalıdır.”

OSMAN ÇAKIR / FRANKFURT

32’nci Uluslararası Kürt Kültür Festivali, 21 Eylül’de Almanya'nın Frankfurt şehrindeki Rebstockpark’ta düzenlenecek. Hazırlıkların tamamlandığını duyuran Tertip Komitesi, “Önderliğin üzerindeki tecridi kırmak ve özgür Kurdistan'ın sesini her yere ulaştırmak için genç, kadın, çocuk, yaşlı, herkes bu festivalde özgürlüğün sesi olmalıdır” çağrısında bulundu.

“Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” şiarıyla düzenlenecek festivalin ev sahipliğini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kurdistan Demokratik Topluluklar Federasyonu (FCDK-KAWA) yapacak. Festival programında çok sayıda konuşmacı ve sanatçı yer alırken müziğin yanı sıra folklor grupları da halaylarıyla programa renk katacak. İran’daki tüm dillerde şarkılar söyleyen, Kurdistan, Azerbaycan, Tahran, Horasan gibi ülkenin farklı bölgelerinden sanatçıları buluşturan Rastak grubunun katılacağı festivalde sanatçılar Hozan Zozan, Şehrîbana Kurdî, Hozan Kawa, Erdoğan Emir ve Omer Gundî de sahne alacak.

 

 

Zap direnişine adanacak

Festival Hazırlık Komitesi önceki gün bir toplantı gerçekleştirerek, hazırlıkları gözden geçirdi. KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever, Kurdistan'daki işgal saldırılarına değinerek, festivali Zap direnişine adadıklarını dile getiren Sever “Hepimiz biliyoruz ki özgürlük gerillaları işgalcilere karşı büyük bir direniş sergiliyor ve AKP, KDP, DAİŞ'e karşı büyük darbeler vuruyor. Bizler de yurtseverler olarak 21 Eylül'de gerçekleştirilecek festivalde yerimizi almalıyız. Kürt halkı ve insanlık uğruna canını veren gerillalara sahip çıkmak için festivalde yerimizi almalıyız” dedi.

 

KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever ve TJK-E sözcüsü Ayten Kaplan

 

İşgalcilerden sanatçılara yasak

Festivalde birçok sanatçının sahne alacağını, folklor gösterileri ve çocuk çadırları gibi etkinliklerin düzenleneceğini söyleyen Sever, Kürt dostlarının da festivalde yer alacağını söyledi. Festivale katılması planlanan bazı sanatçıların engellerle karşılaştığı bilgisini de paylaşan Sever, “Kültür programında yer alması planlanan Ruken Yılmaz, Türk devletinin engeli nedeniyle katılamayacak. Yani sıra Bilind Ibrahim'in de festivale katılması bekleniyordu ancak Güney Kurdistan'da süren işgal saldırıları ve oradaki hükümetin baskısı sebebiyle katılamayacak” dedi.

‘Önder Apo’nun sesi olalım’

Herkesi festivalde buluşmaya davet eden Sever sözlerini şöyle noktaladı: “Tüm örgütlerimize, özgürlük isteyenlere, Avrupa'da yaşayan dostlarımıza ve kitlemize çağrıda bulunuyoruz; herkes yerel kıyafetleriyle, renkleriyle ve bayraklarıyla özgürlüğün sesi olmak ve özgürlük savaşçılarının duruşunu yansıtmak için festivalde yerini almalıdır. Önder Apo'dan aylardır bir haber alınamıyor, ancak onun sesi olmak çok önemli. Bu süreçte, Önderliğin üzerindeki tecridi kırmak ve özgür Kurdistan'ın sesini her yere ulaştırmak için genç, kadın, çocuk, yaşlı, herkes bu festivalde özgürlüğün sesi olmalıdır. 21 Eylül'de Frankfurt Rebstockpark’a hepinizi bekliyoruz.”

‘Kimliğimize, kültürümüze sahip çıkalım’

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Sözcüsü Ayten Kaplan ise şu çağrıda bulundu: “Dünyanın birçok yerinden dostlar, misafirler ve sanatçılarımızla 32’nci Kürt Kültür Festivali’nde kimliğimizi, kültürümüzü yansıtacağız ve ona sahip çıkacağız. Tüm kadınları kendi renkleri ve kültürleriyle festivalde yer almaya, soykırım politikalarına karşı tutum almaya, varlığını savunmaya davet ediyoruz. Halkımıza da çağrıda bulunuyoruz: Kimliğimizi, kültürümüzü ve dilimizi yok sayan bir soykırım politikası ile karşı karşıyayız. Kimliğimize ve kültürümüze sahip çıkmak için herkesi festivale bekliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.