PJAK yeni İran için hazır
- Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) 6. Olağan Kongresi yapıldı. Zîlan Vejîn ve Siyamend Moini eşbaşkanlığından yoluna devam edecek olan PJAK, üç temel stratejik çalışma alanı belirledi.
PJAK, 6. Olağan Kongre’sini 10-11 Mart tarihlerinde Kürdistan dağlarında gerçekleştiğini duyurdu. Kongrede, meşruiyeti giderek daha fazla sorgulanır hale gelen İran rejimi, İran halkları ve Doğu Kürdistan’ın durumu kapsamlı olarak ele alınarak, yeni dönem çalışmasının temel esasları belirlendi. Kongrede 16 kişiden oluşan Parti Meclisi üyeleri ile eşbaşkanlar seçildi. Hedef ve çalışma alanları 10 madde halinde sıralandı.
PJAK 6. Olağan Kongresi, 10-11 Mart tarihi arasında ”Demokratik Ulus ile İran Halklarının Demokratik Birliğini Geliştirelim” sloganıyla gerçekleştirildi. Kongrede üç yıllık faaliyetler, eleştiri-özeleştiri temelinde ele alındı, var olan eksik ve yetmezliklerin aşılmasıyla Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın perspektifleri temelinde güçlü bir tartışma ortaya çıktı. Halktan gelen eleştiriler de göz önünde bulundurularak, Demokratik Modernite anlayışıyla önümüzdeki sürece ilişkin güçlü bir planlamaya gidildi. Kurum ve komitelerin daha aktif katılımı, mücadelenin yeni dönem gereksinimlerine göre komiteler yeniden gözden geçirildi, gerekli revizyonlar yapıldı.
Eşbaşkanlar değişmedi
Kongre’de 16 kişiden oluşan yeni Parti Meclis üyeleri seçildi. Salt çoğunlukla seçilen Zîlan Vejîn ve Siyamend Moini, bir dönem daha eşbaşkanlık görevlerine devam edecek.
Kürt halkı için imkanlar
Kongremizde dünya ve bölgede yaşanan siyasal gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alındı, önemli tespitler yapıldı. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıkan gelişmelerin de gösterdiği gibi Kürt halkı önemli tarihsel imkanlara sahip olduğu vurgulandı ve bunların argümanları izah edildi.
Rejim daha fazla sorgulanıyor
Kongre’de İran’ın durumu geniş bir çerçevede tartışıldı, yolsuzluk batağında bozulmaya yüz tutmuş sisteminin, işlevsizleşen yönetimin, mutlakçı ve merkezi otoritesinin yaşanan derin krizin nedeni olduğu teslim edildi. Rejimin tüm ülkeyi sıkıyönetimle denetime alarak militarist bir atmosfer yarattığı; özellikle Rojhilatê Kurdistan, Belucistan ve Xuzistan gibi bölgelerde, idam, terör ve toplu tutuklamalar ile halkın sabrını taşırdığı kaydedildi. Gelinen aşamada halkın, rejimin meşruiyetini daha fazla sorgulamaya başlandığı, seçimleri boykotu gibi pratiklerle anlatıldı. İran’da köklü bir yapısal değişim olmadan esaslı bir demokratizasyonun gerçekleşmesinin imkansızlığına dikkat çekildi.
Yeni dönem artık başlıyor
Eksikliklerini ortadan kaldırarak, kararlı ve güçlü bir hazırlıkla yeni bir dönemin startını veren Kongre’de Rojhilatê Kurdistan özgürlük devrimi ve İran’ın demokratikleştirilmesinin başarılacağı vurgulandı. Kongre’de, Demokratik Ulus hedefiyle demokratik siyaseti geliştirme, ulusal birliğin ve halkların demokratik dayanışmasının başarılması, üç önemli stratejik çalışma olarak kabul edildi.
PJAK’ın 10 maddelik vizyon
Kongre’de PJAK, temel referansları, durumu ve gelecek vizyonu 10 madde halinde özetlendi.
- PJAK, Önder Apo’ya uygulanan ağır tecrit ve rehine olarak tutulmasına karşı, Kürdistan, bölge ve uluslararası düzeyde aktif bir şekilde mücadele eder. Önder Apo’ya karşı her türlü yaklaşımı Kürt halkının irade, varlık ve kimliğine karşı yapılmış bir yaklaşım olarak ele alır. Mücadelede Önder Apo’nun perspektif ve paradigmasını esas alır, pratikleştirmek için tüm gücünü seferber eder.
- PJAK, var olan krizlerin aşılma yolunu halkların özerk demokratik sisteminin inşasında görür, bu çerçevede yaklaşan ve çözüm sahibi olan tüm güç ve çevreler ile üçüncü çizgi çerçevesinde ortak çalışma yürütür. Çözüm, var olan kriz ve Kürt sorununun çözümü önündeki engellerin aşılması için var gücüyle mücadele eder. Demokratik siyaset alanında ideolojik ve politik öncülük rolünü oynar.
- Doğu Kürdistan’da Kürt sorunun demokratik çözümü ve İran’ın demokratikleşmesi için halkların demokratik birliği ve dayanışmasını geliştirir. Bu konuda proje ve plan sahibidir. Toplumusun siyasal iradesini örgütlemeyi esas alır. Halklar ve toplumun her kesimiyle stratejik ittifaklar geliştirerek ortak mücadele yürütür.
- PJAK, ulusal birliği çalışmalarının merkezine koyar, Kürt halkı ve Kürdistan’a karşı her türlü işgal ve saldırıya karşı birleşik bir cephenin oluşması için pratik sahada da rolünü oynar. Kendisini Kürt halkının ulusal birlik projesinin başarıya ulaşmasından sorumlu görür.
- Rojhilatê Kurdistan’da ulusal birliğin yaratılması için, siyasi partilerin yanı sıra, tüm toplumsal kesimleri, kadın, gençlik, işçi, sanatçı, aydın, meslek, esnaf örgüt ve kurum temsilcilerini, aşiret ve inanç temsilcilerini bu sürece dahil eder. Toplumun tüm kesimlerinin zengin ve güçlü iradelerinin ortaya çıkması için çaba sahibi olur.
- Hakların birliği ve İran’ın demokratikleşmesi ve demokratik siyasetin geliştirilmesi için toplumun tüm kültürel farklılığı ve kesimleriyle ortak bir çalışma yürütür. Demokratik bir cephenin oluşması hedefiyle mücadele eder.
- PJAK, kadın özgürlük mücadelesini, kendi mücadele paradigmasının temeli sayar, mücadele ve çalışma alanında kadının iradesi ve eşit temsiliyetini esas alır, tüm cinsiyetçi yaklaşım ve zihniyetlerle mücadele eder. Kadının demokratik siyaset alanında kendi özgün kimliğiyle katılması önünde engel oluşturan her türlü yaklaşımlarla mücadele eder.
- Merkeziyetçi gerontokrat (Oligarşik yönetim biçiminin bir türü – kural koyucuların yaşa göre tespiti, en yaşlının en güçlü olması, İran özelinde dini hiyerarşi) zihniyete karşı, genç kesimlere öncülük rolü biçer. Toplumun tüm karar mekanizmalarında gençlerin örgütlenmesi, katılımı ve aktifleşmesini özellikle demokratik siyaset çalışmalarında esas alır.
- Kürt halkının ve İran halklarının yoğun fiziki ve kültürel soykırım yaklaşımlarına maruz kaldığı durumlarda, her türlü işgal, saldırı ve baskıya karşı mücadele ve direnişi meşru savunma anlayışı temelinde geliştirmeyi esas alır.
- Rojhilatê Kurdistan ve İran’da yaşanan sorunların büyük bir kısmını sistemin ekolojik alanındaki yanlış politika ve uygulamaların bir sonucu olarak görür. Rejimin ekolojik tahribatlarını, doğa felaketlerine yol açan boyuttaki yanlış yaklaşımları konusunda toplumu bilinçlendirmeyi, eğitip örgütlemeyi esas alır ve halkın örgütlü yapısıyla birlikte İran rejiminin ekolojik alanındaki yıkıcı siyaset ve faaliyetlerine karşı mücadele eder.
Başarıya kilitlendi
Demokratik çözüm ve halkların birliği için ısrarını yeniden dile getiren PJAK, bunun için de kendini başarıya kilitledi. Kongre’nin kapanış konuşmasını yapan Eşbaşkan Zîlan Vejîn, “Bütün imkanlarını seferber ederek bizleri tasfiye etmeye çalışan sömürgeci güçlere ve İran rejiminin saldırılarına rağmen partimiz 6. Olağan Kongresi’ni büyük bir kararlılık, coşku, moral ve başarıyla gerçekleştirmiştir. Kongre hepimize büyük sorumluluklar yükledi, umut verdi, kararlılığımızı biledi” dedi. Herkesi İran rejiminin gün geçtikçe artan faşist anlayış ve yaklaşımlarına karşı birlik olmaya ve ortak potada radikal bir mücadele yürütmeye çağıran Eşbaşkan Vejîn, “Tüm İrani halkların birlikte gerçekleştirdiği devrimi gerçek amacına kavuşturmak için mutlak demokrasi ve özgürlük yolunda radikal demokrasi mücadelemizi daha fazla güçlendirmeliyiz” diye ekledi.
MAHABAD