Devlet, Ayşegül ve çetesi

Kadın Haberleri —

Hakkari

Hakkari

  • Kurdistan’da genç kadınlar devletin, ajanlaştırma, şantaj, uyuşturucu ve fuhuşa sürüklenme gibi özel savaş politikalarıyla karşı karşıya. Colemêrg’te P.K., babası korucu ve abisi uzman çavuş olan Ayşegül A.’nın uyuşturucu ve fuhuş dayatmalarını kabul etmediği için şiddete maruz kaldı. “Herkes sesimi duysun; bana ve diğer genç kızlara el uzatın” diye seslenen P.K., Colemêrg’teki ağı anlattı

Kurdistan’da genç kadınlar devletin, ajanlaştırma, şantaj, uyuşturucu ve fuhuşa sürüklenme gibi özel savaş politikalarıyla karşı karşıya. Bu politikaların yoğun yaşandığı kentlerden Colemêrg’de son zamanlarda artan fuhuş ve uyuşturucu kullanımının yanı sıra, şüpheli ölümler de dikkat çekiyor.

P.K. isimli kadın, geçtiğimiz ay bir grup genç tarafından darp edilerek zorla uyuşturucu ve fuhuşa sürüklenmek istendi. Devlet kurumları, kadının başına gelenleri “akran zorbalığı” adı altında örtbas etmek istese de gerçekler özel savaş politikalarının tehlikesini gözler önüne seriyor.

P.K. ilk önce Ayşegül A. isimli kişi tarafından gözlerden uzak bir yere çağrılarak şiddete uğradı. Ayşegül A., şiddet anlarını da arkadaşı aracılığıyla kayıt altına alıyor. Olay ailelere ve polise yansımasına rağmen kısa sürede üstü örtülmeye çalışılıyor. Çünkü şiddet faili Ayşegül A.’nın babası korucu, abisi ise uzman çavuş. Ayrıca, olayın dijital medyada duyulması ve yoğun tepki alması üzerine, Ayşegül A.’nın hedef aldığı tek kişinin P.K. olmadığı ortaya çıktı.

Okuldan çıktıktan sonra arkadaşıyla beraber çarşıya doğru gittiklerini dile getiren P.K., üç kadın tarafından önlerinin kesilerek zorla ve tehdit edilerek bir parka götürüldüklerini söyledi.

KADES’ten yardım istedi, polis gelmedi

P.K., başından geçenleri Jinnews’ten Rabia Önver’e şöyle anlattı: “Ben, Ayşegül A. tarafından darp edilen kızlardan biriyim. Ayşegül ve yanında bulunan iki genç kız, önümüzü keserek kolumuzdan tutup zorla parka götürdüler. Bizimle önemli bir konu konuşacaklarını söylediler. Kamerasız bir yere götürüp, hakaret edip tehdit ettiler. Ayşegül ve yanındakiler uyuşturucu bağımlıları. Uyuşturucu ve fuhuş dayatmalarını kabul etmediğim için beni darp ettiler. Arkadaşım araya girip beni kurtarmak isteyince ona da vurdular. O esnada KADES uygulamasına iki defa bastım, ancak polisler hiçbir şekilde gelmediler.”

Darp edildikleri yerden ayrıldıkları esnada polislerin geldiğini söyleyen P.K., “Bana neden KADES uygulamasına bastığımı sordular. Durumu anlattıktan sonra bir dilekçe yazıp eve yolladılar. Eve gidince anneme her şeyi anlattım, ardından annemle hastaneye darp raporu almak için gittik. İfademi alan kadın polis alay eder gibi davrandı. ‘Bu kızı gerçekten şikâyetmi edeceksin? Hiç mi karşılık veremedin?’ diye gülüyordu. Emniyette beni hiçbir şekilde ciddiye almadılar. Bir hafta boyunca Ayşegül ve yanındakiler ifadeye çağırmadılar. Ayşegül, sadece bana değil, Hakkari’de bulunan birçok kadına aynı şeyi yaptı. Birçok kişiyi uyuşturucu kullanımına sürükleyerek hayatlarını mahvetti” diye konuştu.

Devlet şantajcısını koruyor 

Colemêrg’de oluşan bu grup, genellikle genç kadınları uyuşturucu ve fuhşa sürüklemek için şantaj yoluyla tehdit ediyor. P.K., “Ayşegül A. ve yanındakiler, genç kızların fotoğraflarıyla oynayıp uygunsuz hale getirerek ailelerine göndermekle tehdit ediyor. Onu dinlemeyenleri ise intihara kadar sürüklüyorlar. Bunu tüm emniyet biliyor, kaç defa bu kadın hakkında şikayetler yapıldı ama hiçbir şey yapılmadı. Valilik, Sosyal Hizmetler ve Emniyet, benim ve diğer mağdurların hakkını savunmadı. Ayşegül A., ‘Benim dediğimi yapmazsanız sizi bütün Hakkari’ye rezil ederim, burada barındırmam, ölürsünüz’ diye tehdit etti. Ben sadece onun dediklerini yapmadığım için darp edildim ama polisler, başsavcılık ve valilik hakkımı savunmadı. Bana ve diğer kızlara bunları yapanların ceza almasını istiyorum” dedi.

Genç kadınlara el uzatın

P.K. son olarak şunları söyledi: “Hakkımın savunulmasını ve bana destek çıkılmasını istiyorum. Beni intihara sürüklediler. İntihar etmediğim için memleketimden kaçmak zorunda kaldım. Birçok kız bu insanlar yüzünden intihar etti. Polisler, bizi her gün arayıp şikayetimizi geri çekmemizi istiyorlar. Ama biz şikayetimizi asla geri çekmeyiz. Psikolojim bozuldu. Ayşegül’ün babası korucu, ağabeyi ise uzman çavuş olduğu için bu kadar korunuyor. Herkes sesimi duysun; bana ve diğer genç kızlara el uzatın.” COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.