Polisten işkence: 90’lara dönülür

Polis işkencesi

Polis işkencesi

  • Gever'de polis tarafından alı konulan ve gözaltına alındıkları dahi kabul edilmeyen gençler darp edildikten sonra ilçeye kilometrelerce uzaklıkta farklı yerle bırakıldı.
  • Hezex ilçesinde de "Herne Pêş" marşını söyledikleri gerekçesiyle ilçe belediye eşbaşkanı Doğan Adıbelli’nin de aralarında bulunduğu 13 kişiye soruşturma açıldı.  

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde ise önceki akşam ilçe merkezinin tüm ara ve ana sokakları, Cumhuriyet, Kışla, Orman ve Kani Hayder mahalleleri zırhlı ve sivil polis araçlarıyla ablukaya alındı. Bu mahallelerin sokak ve caddelerinde polisler üçerli halde 10 metre aralıklarla devriye atarak, çevredeki yurttaşlara kimlik sorgulaması (GBT) yaptı. 

Kışla mahallesinde sokakta oturan U.Ş., R.T., C.Ö., A.Y., B.C., D.D., A.B., M.S., isimli 8 genç, kimlik sorgulaması ardından gözaltına alındı. Gözaltı haberi ardından ilçedeki emniyet birimlerine başvuran aile ve avukatlarına, “Çocuklarınız burada değil, birimlerimiz tarafından gözaltına alınan ve şube birimlerimize gözaltı konusunda getirilen hiçbir yurttaş bulunmamakta” yanıtının verildiği öğrenildi.

Darp edip bıraktılar

Polislerin saatlerce alıkoyduğu gençler, kent merkezine kilometrelerce uzaklıkta, farklı noktalarda, darp edilmiş halde bulundu. Polisler, gençleri saat 03.30 sıralarında ilçeye kilometrelerce uzaklıkta bulunan farklı noktalara bıraktı. Gözaltında darp edilen gençlerden R.T.’nin kulak zarı zarar gördü. U.Ş., B.C. ve A.Y isimli gençlerin de kan bulaşan elbiseleri de çıkarılarak farklı noktalara bırakıldığı bildirildi.

Tutsak yakınlarına gözaltı

İzmir ve İstanbul'da da gözaltılar vardı. İzmir’de 67 yaşındaki tansiyon, diyabet ve kalp ritim bozukluğu hastası Barış Annesi Hanım Sever’in de içinde olduğu 4’ü kadın 6 kişi gözaltına alındı. Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (Ege TUHAYDER) Eşbaşkanı Nilay Güleser, Süreyya Gümüş, Dilaver Keklik, Ramazan yavuz isimli yurttaşlar evlerinde gerçekleştirilen aramanın ardından gözaltına alındı. Ardından Çankaya TEM Şube Amirliğine götürüldü. Dört kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser ve Dilaver Keklik'in gözaltı işlemi devam ediyor.

 

 

Katliama karşı oldukları için

İstanbul'da ise Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) İstanbul İl Sözcüsü Leyla Can ile SKM üyesi Dilara Su Kalpak polisler tarafından gözaltına alındı. SKM'li iki kadın, Temmuz ayında 23 kadının erkekler tarafından katledilmesi ve sokak hayvanlarına dair katliam yasasını Kadıköy’de bulunan Söğütlüçeşme Köprüsü’ne “Temmuz’da 23 kadın katledildi failleri sokak hayvanları değil” pankartı atarak protesto etmişti.

'Adli kontrol' şartıyla

Wan'da da DEM Parti İl Eşbaşkanları Veysi Dilekçi ve Gülşen Kurt'un da aralarında olduğu 11 kişi önceki gün sabah evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 11 kişi, "adli kontrol" şartıyla serbest bırakıldı. 

Cezaevine konuldu

Mêrdîn'in Kerboran (Dargeçit) ilçesinde evine baskın yapılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe eski Eşbaşkanı Hatice Gevcan da Yargıtay tarafından onanan 6 yıl 3 ay hapis cezası nedeniyle tutuklanarak cezaevine konuldu. HABER MERKEZİ

 

* * *

'Herne Pêş'e soruşturma

Colemêrg Belediyesi'ne kayyum atanmasına karşı Hezex'te 30 Haziran'da gerçekleştirilmek istenen yürüyüş, valilik tarafından engellenmişti. Belediye binasına yürüyüşü engellenen DEM Partililer, yasağı "Herne Pêş" marşı söyleyerek protesto etmişti. 

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, DEM Parti Hezex Belediye Eşbaşkanı Doğan Adıbelli, DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Songül Erden, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve belediye meclis üyelerinin de aralarında olduğu 13 kişi hakkında soruşturma başlattı.

İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifade veren 13 kişiye "İzinsiz eylem kimler tarafından organize edilmiş ya da gerçekleştirmek için herhangi bir yerden/kişiden talimat alınmış mıdır?", "Suç unsuru bu marş kim tarafından seçilmiştir?" ve "Grup içerisinde PKK/KCK Terör örgütüne övücü/yüceltici mahiyette marşı söyleme ve eşlik etme amacınız nedir?" soruları yöneltildi.

Kürtçe marş suç değil

"Herne Pêş" marşını söylediği için hakkında soruşturma açılan TJA aktivisti Meryem Eşkara, soruşturmaya şu sözlerle tepki gösterdi: "Daha önce de şarkılarımız ve marşlarımız yasaklanıyordu. Şimdi 90'lı yıllardaki şarkılarımızı ve marşlarımızı yasaklamak istiyorlar. Ancak bu şarkılarımız yasak değil. Suçlama konusu yapılan bu marş, Youtube'de ve her yerde var. Kayyum atanmasına karşı yürümek istedik izin vermediler ve arkadaşlarımıza moral olması için marşı söyledik. Soruşturma ve suçlamaları kabul etmiyoruz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.