Politika’nın girmediği eve faşizm girer

Yurt Dışı Haberleri —

Yeni Özgür Politika gece

Yeni Özgür Politika gece

  • Frankfurt’ta gazetemiz Yeni Özgür Politika’yla dayanışma gecesi düzenlendi. Bini aşkın kişinin katıldığı gecede "Yeni Özgür Politika hakikatın sesidir. Okuyalım, okutalım, sahip çıkalım" çağrısı yapıldı. 
  • Gazetemizin 27 yıllık abonelerinden Ömer Koyuncuer, "Büyüklerimiz 'Güneş girmeyen eve doktor girer' derdi. Ben de diyorum ki 'Özgür Politika’nın girmediği eve faşizm girer. Herkesi Özgür Politika’ya abone olmaya davet ediyorum" dedi. 

M. ZAHİT EKİNCİ/FRANKFURT

Sürgünde yayın yapan tek Kürtçe-Türkçe günlük gazete Yeni Özgür Politika ile dayanışma etkinliği Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlendi. Saalbau’da gerçekleşen geceye okuyucularımız, siyasetçiler, Kürt kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 1000’i aşkın kişi katıldı. Gecede özgür basın geleneğinde birer mihenk taşı olan şehit gazeteciler anılarak, "Kalemleri yerde kalmayacak" mesajı verildi. 
Salon, özgür basın şehitleri Musa Anter, Gurbetelli Ersöz, Sinan Kahraman, Enver Polat, Halil Dağ, Gulistan Tara, Hêro Bahadîn, Deniz Fırat, Nûjiyan Erhan ve daha birçok gazetecinin fotoğraflarıyla donatıldı. Gecenin programı basın şehitleri adına yapılan saygı duruşuyla başladı. 

 

Ardılları olmak büyük onur
Gulistan İke’nin sunuculuğunu yaptığı gecede gazete adına açılış konuşmasını yapan Mordem Alişer, "Özgürlük için mücadele eden bir halkız. Bu toplumun bir ferdi olmak hele bir de özgür sesi olmak, onun hakikatini oluşturmak büyük onur. Bu yolculuğa, bu mücadeleye can veren, kan veren şehitler var. Onların ardılı olmaya çalışıyoruz, onların sesi olmaya çalışıyoruz" dedi. İnanç ve bilinçle çok zor ve kısıtlı şartlarda büyük bir mücadele verildiğinin altını çizen Alişer, "Bu toplum tüm baskılara rağmen hiçbir geri adım atmadı, bu mücadeleyi yere düşürmeyecek kararlılık da sonuna kadardır" dedi.

 

 

Dilimiz hafızamız ve mücadelemizdir

Geceye DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da katıldı. "Jin Jiyan Azadî" sloganları arasında sahneye çıkan DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ana dili Zazakî ile konuşmasına başlayarak "Yaşadığımız bütün coğrafyalarda hedef alınan dilimiz aynı zamanda hafızamız ve mücadelemiz. Bir dili yaşatan halktır ve Kürt halkı bu mücadeleden hiç vazgeçmedi. Nerede olursa olsun, dört parça Kürdistan’da, sürgünde dilini yaşattı" dedi. Kılıçgün Uçar, Yeni Özgür Politika’nın gerçeğin sesi olduğunu dile getirerek gazeteyi sahiplenme çağrısı yaptı.

 

 

Abone ve muhabirlere teşekkür
Gecede, gazetenin aboneleri ve muhabirlerine de bugüne kadar gösterdikleri dayanışma ve katkılardan ötürü teşekkür edildi. Gazete çalışanlarından Songül Çelik tarafından en eski abonelerden Kibar Kamalak, Aynur Nazlıkul, Hüseyin Çolak, Ömer Koyuncuer ve Hasan Yavuz adına kardeşi Adem Yavuz ile gönüllü muhabirleri temsilen Zahit Ekinci ve Nihal Bayram’a çiçek taktim edildi. Özgür basın geleneğinin bir parçası olan Yeni Özgür Politika’nın bugünlere kadar getirilmesinde aboneler ve muhabirlerin de büyük emekleri olduğunu kaydeden Songül Çelik, "Biz emeğimizle var olduk, var olmaya devam edeceğiz. Kendi öz gücümüze dayanarak bugünlere kadar geldik. Bu geleneğin sürdürülmesine katkı sunan, gazetemizi okumaktan asla vazgeçmeyen abonelerimize, haberleriyle bize her zaman destek sunan muhabir arkadaşlarımızın emeğine, yüreğine sağlık. Sahnede olan arkadaşlarımız şahsında dayanışma içinde olan herkese sonsuz teşekkürler" diye konuştu. 

 

'Abone olalım, abone yapalım'
Gazetemizin abonelerinden Aynur Nazlıkul, "İyi ki Yeni Özgür Politika var. Herkes Yeni Özgür Politika’ya abone olmalı, çevresindekileri abone yapmalı. Şehitlerin kalemini ancak bu şekilde yerde bırakmayız. Mücadeleye hep beraber devam edeceğiz" dedi. 
Kibar Kamalak ise gazetenin tüm emektarlarına teşekkür ederek, "Yıllardır emek harcayarak bu mücadelenin, hayatını kaybeden insanların sözü, sesi oluyorlar. Onların emeklerine sağlık. Hepsine başarılar diliyorum" diye konuştu. 

Özgür Politika girmezse faşizm girer
Ömer Koyuncuer ise 32 yıldır sürgünde yaşadığını, 27 yıldır da gazetenin abonesi olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Büyüklerimiz 'Güneş girmeyen eve doktor girer' derdi. Ben de diyorum ki 'Özgür Politika’nın girmediği eve faşizm, gericilik, kadın düşmanlığı girer. Herkesi Özgür Politika’ya abone olmaya davet ediyorum."

'Gazetemiz onurumuzdur’
Hüseyin Çolak ise "Özgür Politika’nın ilk abonelerinden biriyim. Beni buraya davet eden Özgür Politika ailesine teşekkür ederim" dedi. Dayanışma gecesine katılanlara da ayrıca teşekkür eden Çolak, "Büyük bir savaşın içinde olan bir halkın çocuklarıyız. Ve sizler bu halkın en önemli kurumlarından biri olan basın kurumunu yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum" diye ekledi. 
Gazetenin gönüllü muhabirlerimizden Nihal Bayram ise "Özgür basın geleneğinin bir halkası olmak, bu halkın bir emektarı olmak demek. Gazetemiz onurumuzdur, başımız diktir" dedi. 

 

 

Kültür şöleni
Geceye Beşer Şahin, Erdem Pancarcı ve Koma Çarnewa da söylediği şarkılarla renk kattı. Sanatçılar, eserlerini cezaevindeki tutuklu gazeteci ve yazarlar ile bu özgür basın geleneğinde hayatını kaybeden basın emekçileri için seslendirdi. Koma Çarnewa’dan Süleyman, şehit Gurbetelli Ersöz’ü yakından tanıdıklarını ve onu özlemle andıklarını belirtti. Koma Çarnewa üyeleri, şehadeti ardından Gurbetelli Ersöz için yazdıkları "Gurbet" parçasını da seslendirdi. 

 

* * *

 

Gecenin emektarları

Frankfurt ve çevresinde yaşayan çok sayıda Kürdistanlı da gazetenin gecesiyle dayanışmak için evlerinde yaptıkları yemekleri getirdi. Günlerdir hummalı bir çalışma yürüterek yemeklerin önemli bir kısmını hazırlayan Zahide ve kızı Bengi yemeklerin satışında da aktif rol oynayarak, "Özgür Politika için her türlü fedakarlık azdır. Herkesi gazetemizi sahiplenmeye, okumaya, abone olmaya davet ediyoruz" dedi. 

 

 

Ne yapsak azdır

Gazete gecesinin organizasyonunda güvenlikten sahneye, bilet satışından yemek-çay satışına kadar birçok alanda onlarca kişi gün boyu emek verdi. Maraşlı Kamil Durgun da üzerine düşeni layıkıyla yerine getirmeye çalıştı. Taksici olan Durgun, etkinlikten önce gece biletlerini satmış. Frankfurt merkez tren istasyonuna gelen misafirleri etkinliğin yapıldığı salona getirmek için de gün boyu çalışmış. Durgun gazetenin eski abonelerinden de biri. 

 

 

Bu sese ses olmalıyız

Salonda uzun sakalı ve şapkasıyla dikkatimizi çeken Ali Ercan da eski abonelerden. "Ne zamandır abone olduğunu" sorduğumuzda hatırlamıyor. "Ahmet hevale sorarsanız öğrenirsiniz" diyor, gülerek. "Özgür Politika sesimiz soluğumuzsa, bizim de bu sese ses olmamız gerekiyor" diyerek herkesi abone olmaya çağırıyor.

 

 

Abone olmaya teşvik ediyor

Geçen yılki gecede tanıştığımız o zaman henüz abone olmadığını söyleyen Kerime Barçin neredeyse bir yıldır abone olduğunu söylüyor. "Gazete ufkumuzu genişletiyor, dünyaya başka bir pencereden bakmamızı sağlıyor" diyen Barçin, "Abone olmakla kalmadım, tanıdığım herkesi de abone olmaya teşvik ediyorum" diye ekliyor.  

 

Yoğun ilgi gören gecede Meyman Yayınevi de stant açtı, yeni ve eski kitaplarını okuyucularla buluşturdu. 

Coşkulu geçen gecede sanatçıların şarkıları eşliğinde halaylar çekildi.

 

Foto: DENİZ BABİR/OSMAN ÇAKIR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.