Rojbîn için

Kadın Haberleri —

Fidan Doğan (Rojbîn)

Fidan Doğan (Rojbîn)

  • Paris’te katledilen, Rojbîn’in mücadelesini yaşatmak için Rennes’te bir duvara fresk yapılacak. Amitiés kurdes de Bretagne (AKB) ‘’Rojbîn'i somutlaştıralım; bir sokak, bir meydan, bir fresk, duvarlarımıza yazmak için” çağrısını yaptı.

Rojbîn (Fidan Doğan), PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) ile birlikte 9 Ocak 2013 tarihinde Paris'in ortasında Türk MİT’i tarafından katledilmişti.

KNK Paris Temsilcisi ve Kurdistan Enformasyon Merkezi yöneticisi Rojbîn, Rennes'teki Kürt toplumu ve Kürt halkının dostlarıyla buluşmak için sık sık ziyaretlerde bulunuyordu.

Mücadelesi duvara çizilecek

Rennes Belediye Meclisi 13 Mart 2023 tarihli toplantısında, Rennes şehrinde yeni bir meydana "Kürt feminist ve aktivist Fidan 'Rojbîn' Doğan Meydanı" adının verilmesini kararlaştırdı.

Bu meydan, 13 Ocak 2024 tarihinde halkı ve kadın hakları için mücadele eden ve tek silahı sevme gücü olan bir kadına saygı duruşunun yapıldığı Bois Perrin alanında yer alacak. Amitiés kurdes de Bretagne (AKB) derneği, ‘’Ayrıca onun anısına bir fresk yapmayı da planlıyoruz’’ dedi.

AKB yaptığı açıklamada ‘’Tüm sokak sanatı graffiti sanatçılarını duvarlarımıza ‘damarlarımızın mürekkebiyle’ yazmaya, ‘Rojbîn'i somutlaştırmaya’ çağırıyoruz. Amacımız, Rojbîn'i kamusal alanda, bir duvarda göstermek, hatırlamak ve her şeyden önce somutlaştırmaktır. Ancak onu vizyonunuzla, çizginizle, evreninizle, tarzınızla ve yeteneğinizle somutlaştırmaktır’’ ifadelerini kullandı.

Fresk için ideal yerin Rennes'deki, 8 bd de Vitré adresinde bulunan Bois Perrin arazi olduğunu belirten AKB, meydanın girişine bir fresk koymayı amaçlıyor.

Rojbîn, Sakine, Leyla’yı, Öcalan’ı unutmadan

Açıklamada, ‘’Bu yeni uyumlu gelişim bölgesi, miras binaların yenilenmesini, konut, kreş, sağlık merkezi inşasını ve Fidan 'Rojbîn' Doğan Meydanı da dahil olmak üzere iki büyük yeşil alanın geliştirilmesini içermektedir. ’Bir sokak, bir meydan, bir fresk, Rennes'de duvarlarımıza Rojbîn'in adını yazalım elbette, ama aynı zamanda, ‘Rojbîn, Sakine, Leyla’ için ‘adalet ve hakikat’ talep eden, gerçek barış müzakereleri ve Kürt direnişinin simge ismi Abdullah Öcalan'ı da unutmadan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını isteyen seslerin yükseldiği Paris'te, Marsilya'da, Lyon'da, Strasbourg'da, Grenoble'da, Brest'te, La Roche sur Yon'da neden olmasın?’’ denildi. RENNES

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.