Savaş bütçesine hayır!
- KESK Amed Şubeler Platformu, 2023 Yılı Merkezi Bütçesi için toplanan vergilerin büyük bir kısmının savaş harcamalarına ayrıldığını belirterek, “Tüm emekçileri, dar gelirli vatandaşları, kadınları ve gençleri, ‘Halktan emekten yana bütçe’ için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, 2023 Yılı Merkezi Bütçe görüşmelerine ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) Yenişehir ilçesindeki şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamanın yapıldığı salona, “Halktan ve emekten yana bütçe istiyoruz” pankartı asıldı.
Aynı zamanda seçim bütçesi
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TUM BEL-SEN) Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık, 2023 yılı bütçesinin aynı zamanda bir seçim bütçesi olduğunu belirterek, iktidarın kimi kesimlere bir miktar kaynak aktarmasının, tamamen seçim endeksli olacağını söyledi. TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Yanık, “2023 bütçesi de diğer bütçeler gibi enflasyonist bir bütçedir. İktidarın ajandasına uygun rakamları açıklamakla görevlendirilen TÜİK rakamlarına göre Ekim enflasyonu yüzde 85,5, ENAG’a göre ise yüzde 185,3’tür. TÜİK rakamları doğru ise 2023 yılı yeniden değerlendirme oranının neden yüzde 122,9 olarak belirlendiği sorusunu her vatandaşımız iktidara sormalıdır. Memurun, işçinin, emeklinin, asgari ücretlinin maaşını hesaplarken TÜİK enflasyon oranını esas alan iktidar kendi alacağına sıra gelince her nedense TÜİK rakamlarını esas almamaktadır” diye konuştu.
Kaynaklar savaşa harcanıyor
Son yıllarda kullanılan bütçelerin otoriterleşme ve savaşa harcandığını vurgulayan Yanık, Türkiye’nin Suriye, Libya ve Afrika’ya uzanan emperyal arayışlara, Kürt sorununda benimsenen çözümsüzlük politikalarına, iç ve dış politikada izlenen gerginlik stratejisine paralel olarak, yıllardır yüksek savunma ve güvenlik harcamalarıyla dünyada ilk 10 ülkenin içerisinde yer aldığını söyledi. 2023 yılı bütçesinde toplanacak her 100 lira verginin en az 15 TL’sinin savaş için harcanacağına işaret eden Yanık, şöyle devam etti: “İHA, SİHA, saldırı helikopterleri gibi savaş araçlarına devasa kaynaklar aktaran iktidarın yangın uçaklarına para bulamaması iktidarın önceliklerini göstermesi açısından çarpıcı bir örnektir. İktidar yeni okullar açma, emekçilere insanca yaşayacak ücret verme, öğrencilere daha sağlıklı ortam hazırlığı müjdesi vermeyen iktidar önümüzdeki yıllarda yeni cezaevleri yapacağı müjdesi vermeye devam etmektedir. Yeni silahlar geliştirdiğini, savaş uçakları yapacağını söylemektedir. Dolaysıyla 2023 Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere fiili OHAL koşullarında gireceğimiz bütçe rakamlarından da anlaşılmaktadır. 2023 yılı bütçesi toplumsal ilişkilerin ve yaşam tarzlarımızın dinsel referanslarla şekillendirilmeye çalışılacağına, laiklik karşıtı faaliyetlerin devam edeceğine dair de ciddi veriler sunmaktadır. Din hizmetlerine ayrılan payın 2023 bütçesinde yüzde 117 artırılması bu duruma yeterince açıklık getirmektedir.”
Eylem ve etkinlikler
Tüm emekçileri, dar gelirli vatandaşları, kadınları, gençleri, “Halktan emekten yana bütçe” için birlikte mücadele etmeye çağıran Yanık, 2023 yılı bütçe sürecinde temel taleplerinin dikkate alınması için “Halktan, Emekten Yana Bir Bütçe” sloganıyla yakın zamanda eylem ve etkinlikler yapacaklarını kaydetti.
Yanık, eylem ve etkinlikleri şöyle sıraladı:
* 9 - 18 Kasım 2022 tarihlerinde çalıştığımız işyerlerinde toplantılar, forumlar, bildiri, broşür dağıtımı yaparak, birlikte mücadele olanaklarını tartışacağız.
* 16 - 17 Kasım 2022 tarihlerinde bütçe taleplerimizi içeren kokartlarımızı takacağız.
* 9 Kasım - 9 Aralık 2022 aralığında; işyerleri önünde stantlar açarak temel taleplerimizi içeren ve Meclis’e sunulacak imza kampanyası düzenleyeceğiz.
* Bütçe sürecinin sonlanacağı Aralık ayının son haftasına kadar KESK’e bağlı tüm sendikalarımızın merkez ve şube yöneticileri ile birlikte işyeri alan çalışmaları yapacağız. AMED