Savaş sanayisine 1.6 trilyon

.

.

  • Meclis'te yarın başlayacak 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri, 20 Aralık'a kadar devam edecek. İktidarın savaş sanayisi için öngördüğü kaynağın toplamı 1.6 trilyon TL’yi buluyor. 

Meclis Genel Kurulu'nda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri, yarın başlıyor. 12 gün sürecek görüşmeler, 20 Aralık'ta sonlanacak. 

Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki müzakereler 8 turda ele alınacak. Bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerde yürütme adına yapılacak sunuş konuşması süreye tabii tutulmayacak, gruplar ve hükümet adına turlardaki konuşma süreleri ise 70'er dakika olacak.

Cevdet Yılmaz sunacak

İlk günkü görüşmelerde Meclis'i, AKP'li Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş yönetecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 7. bütçesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis'e sunacak. Görüşmeler boyunca Meclis'e ziyaretçi girişi yasak olacak; grup toplantıları yapılmayacak. Bütçe maratonu, 20 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde siyasi parti gruplarının konuşmaları ve oylamayla tamamlanacak.

Asgari için görüşmeler

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret görüşmeleri de bu hafta başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 10 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapacak. 15 kişilik komisyonda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon TÜRK-İŞ temsil edecek.

Daha zor bir yıl

14.7 trilyon lira olarak belirlenen bütçeye göre; 2025 ücretlerin bastırıldığı ama daha çok vergi alındığı, sosyal harcamaların kısıldığı, kaynağın sermayeye akıtıldığı bir yıl olacak. Bütçede vergi istisnası uygulanan asgari ücretliden 2025’te 810 milyar TL alınmayacağı öngörülüyor. Bu rakam içinde bulunduğumuz yıla göre yüzde 25 fazla. Yani, sermaye örgütlerinin de beklentisi doğrultusunda, asgari ücrete yüzde 25 civarında zam öngörülüyor. Bütçedeki personel giderlerindeki paya göre memur maaşı zammı da aynı düzeyde tutulacak.

Vergi yükü artacak

Vergi geliri hedefi, ücret zamlarının üzerinde, yüzde 46.5 artışla 11.1 trilyon lira olacak. 2024 rakamlarına göre vergi, payı yüzde 19’u bulan doğrudan ve yüzde 70’leri bulan dolaylı vergilerle emekçilerden karşılanıyor. Devasa kârlar elde eden şirket ve bankaların payı ise sadece yüzde 12.78. 2025’te muafiyet, istisna, teşvik gibi adlarla sermayeden alınmayacak verginin toplamı 2 trilyon lira civarında. 

Faiz giderleri

Faiz giderlerinin yüzde 55 artışla 1 trilyon 950 milyar lira olması hedefleniyor. 2025 için GSYH artışı yüzde 39 ama faiz ödemesi artışı yüzde 55. Faiz ödemesi, sosyal yardım ve desteklere ayrılan 651 milyar liralık bütçenin neredeyse üç katı. Bu emeklilere ayrılan bütçenin de eğitim ve sağlık gibi kamusal hizmetlerin de daralması anlamına geliyor.

Savaşa 1,6 trilyon

AKP iktidarının 2025 yılı bütçesi savaş sanayisini besleyecek. Türk Milli Savunma Bakanlığı bütçesi ile Cumhurbaşkanlığı kontrolündeki Savunma Sanayii Destekleme Fonu için ayrılan kaynak toplamı 1.6 trilyon TL’yi buluyor. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.