Savaşa ve sömürüye karşı
- Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da, AKP-MHP hükümetinin yasak ve engellemelerinin ardından devlet güçlerini salmasına rağmen 1 Mayıs İşçi Bayramı yürüyüş ve mitinglerle kutlandı.
1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında iktidarın savaş politikalarının derinleştirdiği krize dikkat çekildi, talepler bir kez daha dile getirildi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Wan Barosu, Wan-Colemêrg Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ile Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) öncülüğünde “Emek bizim söz bizim” şiarıyla düzenlenen 1 Mayıs Wan Bölge Mitingi yürüyüş kortejiyle başladı. Binlerce emekçi sabah saatlerinde Günpaş AVM önünde bir araya geldi. “Bijî 1’ê Gulanê/ Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî serok Apo”, Emek bizim, söz bizim”, “KHK’lar gidecek biz kalacağız” sloganları atan emekçiler, mitingin yapılacağı Musa Anter Parkı’na doğru yola çıktı. Sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı kortejin en önünde ise Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) yer aldı. “Susturamayacaksınız” pankartı ile yürüyen Özgür Basın emekçileri, “Özgür basın susturulamaz” sloganı attı.
Tek yönetime son vermeliyiz
Binlerce emekçinin aktığı alan dolarken, miting saygı duruşuyla başladı. Tertip Komitesi adına konuşan DİSK Genel-İş Temsilcisi Ömer Tekin, “Wan halkının 31 Mart’ta gösterdiği direniş sonrası 1 Mayıs’ı kutluyoruz. 10 yıldır belediyelerimiz gasp edilmiş, arkadaşlarımız işlerinden atıldı. Buna karşı direnmek meşrudur. Bir kez daha yılmayacağımızı ve geri adım atmayacağımızı haykırıyoruz. Artık bu ülkenin demokratik ve emekten yana bir yönetime ihtiyaç var. Bu tekçi yönetime son vereceğiz. Demokrasi ve özgürlük için birlik ve dayanışma içerisinde mücadelemizi devam edeceğiz” dedi.
Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal'in ardından konuşan KESK Eşbaşkanı Ahmet Karagöz, toplu krizlerin yaşandığını vurguladı. Karagöz, şöyle konuştu: “Milyonlarca işçi ve emekçi sömürülüyor. Tüm faturalar bu halka kesiliyor ve tüm kaynaklar yandaşlara akıtılıyor. 31 Mart’ta halkımızı bunlara bir kez daha ‘yeter’ dedi. Karşı mücadeleyi büyütmekten başka çıkış yolumuz yok. Biz barış, kardeşlik, ana dilinde eğitim, halkın bir arada kardeşçe yaşadığı bir ülke istiyoruz. Kürt sorunun çözülmesi, cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalara karşı, savaşa harcanan bütçenin halka aktarılması için bu alanlardayız.”
Zulme karşı birlik olalım
DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, "Kurdistan ve Türkiye’de emekçiler iktidarın gözünde düşman olarak görülüyor. Zulme karşı bir çaremiz var; halkların birlikteliğidir. Bu birliktelik olursa onları yenebiliriz. Yıllardır süren bu mücadelemizi özgürlük ve barışla sonuçlandırma zamanıdır" dedi.
DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları ise en büyük sorunlarının başında işsizlik ve yoksulluk geldiğini söyledi. Hatimoğulları, “Bugün Türkiye’de 50 milyona yakın insan açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. AKP saraylarda yandaşlarına ülkenin bütün varlıklarını ve kaynaklarını peşkeş çekerken, işçilere ve emekçilere açlığı ve yoksulluğu reva gördü" diye konuştu.
Savaş ekmeğinizi küçültüyor
İşçilerin ekmeğinin küçülmesinin en büyük nedenlerinden birinin devam etmekte olan savaş ve çatışma politikaları olduğunu ifade eden Hatimoğulları, şunları vurguladı: "Kürt sorunun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülürse emin olun ki ayrılan o devasa bütçeler işçiye kalır, bizim ekmeğimiz daha çok büyür. Buradan Kurdistan'ın bağrından Türk işçi kardeşlerimize sesleniyoruz. İşçilerin ve emekçilerin arasındaki dayanışmayı, halkların arasındaki dayanışmayı ortadan kaldırmaya çalışan anlayışa karşı bize düşen en büyük görev dayanışmayı daha çok büyütmektir."
Miting, Fazıl Demir, Koma Janya ve Babetna’nın sahne almasıyla son buldu.
Bıçak kemiğe dayandı
Êlih'te de Batman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde bölgesel miting düzenlendi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Döne Gevher ve Petrol İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal’ın konuşmacı olarak yer aldığı miting için bir araya gelen binlerce kişi sloganlarla yürüyüşe geçti. 8 Mart Kadın Parkı’nda gerçekleşen miting, saygı duruşuyla başladı. Tertip Komitesi adına konuşan Batman Petrol İl Sendikası Şube Başkanı Veysel Kartal, sömürünün, açlığın, yoksulluğun ve baskının olmadığı insanca bir dünya özlemiyle bir araya geldiklerini belirtti. Kartal, "Zamlar, alım gücündeki erime hayatı yaşanılmaz kılıyor. Bu yıl asgari ücrete, emekli aylıklarına ve diğer ücretlere yapılan artışlar, daha yılın ortasına gelmeden erimiştir. Emekçilerin temel tüketim kalemlerine zam üstüne zam gelmekte, gıdadan enerjiye işçinin masraf ve faturaları şişmektedir. Enflasyonda hızlı artış, durmadan sürmektedir. İşçiler, kamu emekçileri ve emekliler için artık bıçak kemiğe dayanmıştır" dedi.
Mücadeleye devam
Kartal, taleplerini ise şöyle sıraladı: "Emeğin sömürülmediği; sendikal hak ve özgürlüklerin, örgütlenmenin, hak arama yollarının açık olduğu; grev hakkının engellenmediği, kullanıldığında da yasaklanmadığı; herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu; KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği; ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halklarımıza ve emekçilere kesilmediği; kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği; kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı; eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hâkim olduğu; düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak görülmediği ve cezalandırılmadığ; gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan; emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek için mücadeleye devam edeceğiz."
Çünkü doymak bilmiyorlar
Dilok'ta (Antep) DİSK, KESK, TÜRK İŞ, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği, CHP, DEM Parti, EMEP, TİP, BİRTEK SEN, SOL Parti’nin yer aldığı kutlamaya binlerce işçi katıldı. İşçiler adına konuşma yapan Başpınar Halı dokuma işçisi Mikail Kılıçalp şunları söyledi: "Çocuklarına oyuncak bir araba bile alamayan, oyun çağındaki, okul çağındaki çocuklarını işe gönderen Başpınar işçileriyiz. Çünkü fabrikalarda sömürdükleri emeğimiz, alınterimiz bu kentin patronlarına yetmiyor. Çünkü çocuklarımızı okutacak, insanca yaşamaya yetecek bir ücret veremeyecek kadar çok paraya ihtiyaçları var. Çünkü doymak bilmiyorlar! Emeğimizi, etimizi, kanımızı, ömrümüzü yedikçe semiriyor, semirdikçe daha çok sömürmek istiyorlar.”
Kutlama, konuşmaların ardından Eğitim Sen Öğretmen Grubun müzik dinletisiyle ve halaylarla son buldu.
Bütçe savaşa harcanıyor
Dêrsim Emek ve Demokrasi Platformu ve sendikaların öncülüğünde 1 Mayıs İşçi Bayramı, Seyîd Rıza Meydanı’nda kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren işçi, emekçi ve sendikacılardan oluşan yurttaşlar bayraklar ve flamalarla toplanma noktası olan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Kutlamalara Dêrsim Eşbaşkanları Birsen Orhan ile Cevdet Konak, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe yöneticileri katıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan Eğitim Sen Dêrsim Şube Başkanı Mehmet Aşkın, “Savaş ve çatışmalarla, nükleer santrallerle, siyanürlü maden aramalarıyla atmosfere, toprağa saldığı zehirli gazlarla, atıklarla doğamızı mahvediyorlar. Her krizin faturası bizlere kesiliyor. Her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyona dayandı. Çalışma çağında olan her dört kişiden biri işsiz. Her üç kadından biri işsizdir. Her üç çalışandan biri kayıt dışı çalıştırılıyor” dedi.
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Ergin Tekin, "Başta işçi sınıfımız olmak üzere, her milliyetten halklarımız Kürt sorununun çözümü için mücadeleyi büyütmelidir. Zamlara hayır demek, savaşa karşı barışı savunmak, kıdem tazminatımıza dokundurmamak, insanca yaşamak ve çalışmak için her günümüzü 1 Mayıs’a çevirme zamanıdır” şeklinde konuştu.
Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak ise şunları söyledi: “4 Mayıs 1937 Dêrsim Soykırımı’nın fermanının yazıldığı bir gündür. 40 bin insanımızın katledildiği, toprağa düşenlerimizin soykırıma uğradığı bir gündür. Mücadelemizde yaşayacakları anıların karşısında saygıyla eğiliyoruz. 1 Mayıs demokratik bir anayasanın, demokratik bir Türkiye’nin tüm halkların özgürce onurlu bir barış içerisinde yaşayacağı bir yaşama vesile olsun.” dedi.
Konuşmaların ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı, çekilen halaylarla kutlandı.
* * *
İstanbul'da polis terörü
Taksim'e yürümek için Saraçhane'de bir araya gelen binlerce işçi, uzun bir süre polis saldırısına ve ablukasına karşı direndi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Diş Hekimleri Birliği ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde binlerce işçi ve emekçi sabahın erken saatlerinde İstanbul Saraçhane'de bir araya geldi. Alana toplanan on binlerce kişi, polislerce ablukaya alınan Saraçhane surlarından Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı.
Taksim’e yürümekte kararlı olan kitle, polisin saldırısı sonrası tarihi surlar önünde tekrar bir araya geldi. Ellerinde bayrak ve flamalarla polislere karşı direnen kitle, sık sık alkış ve zılgıtlarla polisi protesto etti.
En az 6 kere polisin biber gazlı ve tazyikli sulyla saldırısına rağmen binlerce kişi, polis barikatlarını zorladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, Saraçhane'deki 1 Mayıs eylemini sonlandırdığını duyurmasının ardından, binlerden oluşan kitle buradaki bekleyişini uzun süre sürdürdü. Kitle daha sonra alandan ayrıldı. Kitlenin alandan çıktığı an çok sayıda kişi polislerce gözaltına alındı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için Saraçhane ve farklı noktalarda yapılan yürüyüşlere gerçekleştirilen polis saldırısı sonucu en az 216 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
* * *
Tandoğan ve Gündoğdu'da kutlama
Ankara’da 1 Mayıs kutlamaları yağmur eşliğinde başladı. Geceyi de sağanak yağmur eşliğinde geçiren Ankaralılar yağmura rağmen toplanma noktasına geldi. Çok sayıda sendika, siyasi parti ve derneğin katıldığı 1 Mayıs kutlamaları, kortejin yürüyüşünü tamamlamasının ardından başladı. 1 Mayıs korteji Tandoğan Meydanı’na ulaştı. Meydandaki kutlamaya siyasilerin de katılımı yoğundu. DEM Parti milletvekilleri Sebahat Erdogan Saritas, Zeki Irmez, Ferit Senyasar, Mithat Sancar , Yilmaz Hun, Zeynep Oduncu da Ankara’daki 1 Mayıs kutlamalarındaydı. Kutlamalar konuşmaların ardından Bandista konseri ile devam edecek.
İzmir’de, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından organize edilen kutlama, Gündoğdu Meydan'ında gerçekleşti. Siyasi parti, sendika, sivil toplum ve meslek örgütleri, sabahın erken saatlerinde komitenin belirlediği Basmane, liman, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak dört koldan meydana yürüdü. Miting, konuşmaların ardından grup Moğollar’ın konseriyle sona erdi.