Savaşçı bir anne, halk olmuş bir aile

Kadın Haberleri —

Wetfa Misewer

Wetfa Misewer

  • Wetfa Misewer, 1990 yılında gördüğü gerilla fotoğraflarından etkilendi ve hep savaşçı olmayı hayal etti. Devrimin başlamasıyla eline silahını alıp askeri kıyafetlerini giydi. Şu anda eşi ve 7 çocuğuyla halkını ve topraklarını korumak için mücadele ediyor.

Wetfa Misewer, 54 yaşında. Elinde silahı ve askeri üniformasıyla kendinden çok emin bir şekilde bakıyor objektiflere. Asayiş Kadın Güçleri’nde (İç Güvenlik Güçleri-Kadın) 11 yıldır özsavunma biriminde savaşıyor ve o dönem oluşturulan ilk grupta yer alan 9 kadından biri.

2013 yılından bu yana üniformasını çıkarmayan ve birçok cephede savaşan Wetfa Misewer’in halkını ve topraklarını koruma ısrarı 1990’lı yıllara dayanıyor. 1990 yılında gördüğü Kürt Özgürlük Hareketi gerillalarının fotoğraflarından etkilendi. O yıl evli ve çocuk sahibi olması, savaşçı olmasını engelledi. Ancak hep o kıyafetleri giyeceği ve halkını savunacağı günü hayal etti.

ANHA’nın hikayesini anlattığı Wetfa Misewer, 1970 yılında Qamişlo’da dünyaya geldi. 4 kızı ve 6 erkek çocuk annesi. Yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı 1996 yılında ailesiyle Şam’a göç etmek zorunda kaldı. Burada 15 yıl boyunca tarım ve hayvancılıkla uğraştı, çocukları da ailenin ekonomisine katkıda bulunmak için farklı işlerde çalıştı. Durumlarını toparlayınca bir ev ve araba sahibi oldular. Fakat ailenin hep eksik kalan bir yönü vardı; kimlik, kültür, dil ve ülke özlemi.

 

 

Hayalinin peşinden gitti

Tarih 2011 gösterdiğinde Suriye’de Halkların Baharı başlamış ve 19 Temmuz Devrimi’nin filizleri yeşermişti. Wetfa ana ve ailesi bunun üzerine Qamişlo’ya dönme kararı aldı. Aynı yıl oğlu Egîd, Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) katıldı. 2012 yılında görevdeyken aile ziyaretine gittiği sırada geçirdiği kalp krizi sonucu şehit düştü.

Wetfa ana ise hem şehit oğlunun mücadelesini sürdürmek hem de 90’lı yıllarda kurduğu hayalini gerçekleştirmek için şehirlerde oluşturulan öz savunma gruplarına katıldı. 2013’te Asayiş Kadın Güçleri’nde yer almaya başladı ve birlikte çalıştığı grupta yaşı en büyük olan kadındı.

 

 

Eşi ve 7 çocuğu savaşçı

Sadece Wetfa ana değil ailenin hemen hemen hepsi savunma güçlerine katıldı. Eşi Mehmut Birko, Genel Asayiş Güçleri’nin (İç Güvenlik Güçleri) kuruluşunda yer alırken, Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) kuruluşuyla da 4 oğlu savunma birliklerine, bir kızı ve bir oğlu QSD’ye bağlı Anti Terör Güçleri’ne (HAT), bir kızı ise Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) saflarında.

Wetfa ananın 2017 yılında Reqa’nın özgürleştirilmesi hamlesinde yaralanan bir oğlu, şu an devrim gazileri, 2015 yılında Hol hamlesinde yaralanan bir kızı Cizre Kantonu Savunma Konseyi’nde ve Kobanê direnişinde yaralanan bir başka oğlu da hala QSD saflarında mücadelesine devam ediyor.

2 oğluyla aynı cephede

11 yıl boyunca, Rojava’nın DAİŞ’ten temizlenmesi için düzenlenen birçok hamlede yer alan Wetfa ana, ayrıca Hol, Şedadê, Qamişlo ve Dêrik’ın kırsal kesimlerindeki özgürleştirme operasyonunda da savaştı. 2021 yılında Şam hükümetine bağlı Difa El-Wetenî güçlerinin Qamişlo’nun Tey Mahallesi’nde asayiş güçlerine saldırmasına karşın başlatılan operasyonda da 2 oğluyla aynı cephedeydi.

Bu bir onurdur

Asayiş Kadın Güçleri’nde hayalini gerçekleştiren Wetfa ana aynı zamanda hizmet ve devrimci halk savaşı bilincini yaymak için çok sayıda eğitim devresine katıldı.

Kadınların her alanda kendilerini sorumlu hissetmeleri gerektiğini belirten Wetfa ana, “Devrime katılmamdaki temel amacım asker olmaktı. Askeri çalışmalar kolay değil, birçok eğitim aldım. Ayrıca Kadın Asayiş Güçleri üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Elbette her çalışmanın kendisine göre zorlukları var ancak kendi toprağını savunmak bir onurdur. Yaşadığım sürece bu çizgisinde olacağım” dedi.

 

* * * 

Şehba’dan Dêrazor’a öz savunmayı örgütledi

Efrîn’in Mabeta ilçesinden olan Almas Hemîd (48), Efrîn’deki İç Güvenlik Güçleri’nin temelini attı. 2012 yılında öz savunma eğitimi aldı. Efrîn işgali ardından Şehba’daki İç Güvenlik Güçleri’nin örgütlenmesinde yer aldı ve şu an Dêrazor İç Güvenlik Güçleri’nin sorumlularından biri.

4 çocuk annesi Almas Hemîd, Efrîn’de öz savunmanın tohumlarının serpiştirildiği 2011 yılına tanık olduğu o dönemleri ANF’ye şöyle anlattı: “2011 seçimlerinin ardından meclisler kuruldu ve mecliste öz savunma da yer alıyordu. Öz savunma nedir bilmiyordum. Kısa süreli bir eğitim ardından Mabeta’da kadın öz savunma çalışmalarına geçtim. 2012’de devrimle artık alenen öz savunma yapmaya başladık. Aynı yılın Şubat ayında 12 kadından oluşan grupla eğitime dahil olduk. 1 Nisan 2012’de kadın öz savunması oluşturuldu. Silahlarımız da yoktu. Öz savunmamızı nasıl sağlarız tartışmaları yürütüyorduk, yeni yeni örgütleniyorduk. 2014 yılında ise iç güvenlik güçleri-asayiş olarak yolumuza devam ettik.”

Kalıpları yıktı

“Öz savunma erkek işidir” kalıbını yıkan Almas Hemîd, Efrîn işgalinin ardından göç ettiği Şehba’da da çalışmalarını sürdürdü ve Şehba İç Güvenlik Güçleri’nin kuruluşunda yer aldı. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.